Cum sa eviti certurile cu copilul la masa

/ / Modificat: 2012-01-06
Cum sa eviti certurile cu copilul la masa

Certurile dintre parinti si copii sunt frecvente, dar masa este una dintre cele mai mari declansatoare de scandaluri. De cum se apropie ora de masa si il chemi sa manance, incep plangerile, refuzurile si rugamintile exasperante. Trebuie sa fii pregatita mereu cu strategii si rabdare pentru a-l determina pe copil sa manance si sa nu se mai vaite mereu.

Iata cateva secrete care te ajuta sa eviti micile scandaluri dintre tine si el cand vine vorba de ora mesei sau de alimentele pe care trebuie sa le consume!

Aloca suficient timp mesei!

Nu chema copilul pe graba ca sa manance si nu il grabi niciodata sa termine. Este important sa iti aloci suficient timp pentru a-l determina sa vina la masa si a-l ajuta sa manance in stilul lui, fara a-l spori. Micutul, ca de altfel nicio persoana, nu trebuie sa fie stresat in timp ce mananca.

Incurajeaza-l sa manance, nu il forta!

Este posibil sa ai de-a face cu multe refuzuri din partea copilului legate de anumite alimente care nu ii plac. Nu il forta sa le consume!

Incurajeaza-l folosindu-te de diverse trucuri. De exemplu, este posibil ca micutul tau sa nu fie mare fan al spanacului. Dar daca decorezi farfuria intr-un mod haios, il combini cu alimente care-i plac tare mult sau ii cultivi gustul pentru el in urma vizionarii mai multor desene cu Popeye Marinarul, s-ar putea sa se dea pe brazda si sa il vada ceva mai apetisant!

Ca parinte, trebuie sa fii creativ si sa gasesti mereu solutii pe intelesul si placul copilului, pentru a-l ajuta sa faca unele lucruri pe care nu le intelege sau care nu-i trezesc interesul, dar sunt necesare. Fortarea lui va creste si mai mult repulsia fata de acele alimente.

Lasa-l pe copil sa aleaga preparatele!

Pentru a evita orice fel de scandaluri legate de mancare, este indicat sa il implici pe copil in alegerea preparatelor de la o masa. Insa nu ii da mana libera sa aleaga orice doreste. Stabiliti de la inceput cateva optiuni pe care le-ar putea servi la cina si lasa-l sa aleaga una sau doua dintr-o astfel de lista.

In acest fel, nu mai exista riscul sa refuze preparatul, deoarece chiar el l-a ales, iar daca o face, spune-i de la inceput ca exista repercusiuni.

Gateste aceeasi mancare pentru toata familia!

Deja micutul tau este marisor acum si poate consuma aproape aceleasi alimente pe care le consuma un adult. Este timpul sa aliniezi dieta sanatoasa pe care incerci sa o promovezi in viata copilului si in alimentatia generala a familiei. Daca micutul tau vede ca voi mancati altceva, va dori si el sa consume aceeasi mancare ca voi. Este mai bine sa eviti o astfel de cearta si sa mancati toti acelasi lucru.

Este o ocazie extraordinara ca toata lumea sa adopte o dieta bogata in alimente sanatoase si sa se alature astfel unui stil de viata sanatos, atat de necesar in ziua de astazi.

Creeaza-i ambientul necesar!

Asigura-te ca nu se asaza nimeni pe locul lui si alege-i tacamuri recomandate pentru varsta si siguranta lui. Ai grija ca scaunelul sa fie suficient de inalt cat sa stea corect la masa, altfel s-ar putea sa sa refuze sa manance din cauza pozitiei incomode pe care o are.

In plus, trebuie evitata orice sursa de distractie in timpul mesei, precum televizorul, calculatorul sau jocurile ori jucariile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copii Alimente sanatoase copii

Articole recomandate

Citeste si despre