Cum faci copilul sa stea linistit la masa?

/ / Modificat: 2011-02-17
Cum faci copilul sa stea linistit la masa?

Pentru unii parinti masa copiilor poate sa fie un test al rezistentei greu de trecut. Fataiala, agitatia si dorinta de joaca a micutului pot disturba unul dintre momentele care ar trebuie sa fie cele mai linistite si relaxante: ora de masa! Cum sa faci sa il convingi sa stea linistit cand mancati?

Ia in calcul faptul ca micutii nu pot sta concentrati foarte mult timp pe o activitate!

Totul tine de concentrare. Cu cat sunt mai mici, cu atat copiii au un timp mai mic in care se pot concentra la o anumita activitate sau lucru. Copiii mici isi pot concentra atentia cam 15 minute intr-o anumita activitate, in timp ce prescolarii un pic mai mult de atat. De aceea, este bine sa limitezi mesele la astfel de timpi, altfel copilul se plictiseste, devine agitat, se fataie de colo-colo si poate da nastere chiar unor accese de furie.

Nu il pune la masa inainte de a servi mancarea!

Tinand cont ca ai putin timp la dispozitie in care sa hranesti copilul, este bine ca acesta sa fie fructificat la maxim. De aceea este esential sa il pui sa stea la masa exact in momentul in care ii pui farfuriuta in fata. Orice moment in plus de stat degeaba este irosit si risti ca acesta sa nu manance cat trebuie. Dupa termenul-limita nu il mai poti convinge sa manance iar, orice ai face si oricat de foame i-ar fi!

Invata-l bunele maniere la masa!

Copilul trebuie sa cunoasca regulile de comportament de la masa pentru a sti cum sa se poarte sau sa isi dea seama ca este bine sau nu ce face. Poate ca nu va retine de prima oara, poate nici de a 2-a oara, insa este esential sa i le explici de fiecare data cu multa rabdare, pana le va invata.

Nu tine in preajma lucruri care sa ii distraga atentia!

Cand sunt mici, copiii sunt distrasi usor de la ceea ce fac. Astfel ca tv-ul, calculatorul, jocul preferat si chiar o simpla jucarie care atarna prin bucatarie ii pot distrage atentia de la masa.

Unii parinti sustin ca e mai usor sa il tina linistit pe copil la masa daca ii pun un desen animat sau se uita la tv. Insa aceasta este o capcana in care nu este bine sa cazi. Masa este masa, uitatul la desene sau tv este altceva. Daca faci acest lucru, copilul se va concentra mai mult la una dintre activitati (la cea mai interesanta, adica desenele) si nu va fi capabil sa iti spuna daca frige mancarea sau nu, daca s-a saturat sau ii mai este foame.

Ai grija la gustarile pe care i le dai intre mese!

Uneori copilul ti-ar putea spune ca pur si simplu nu ii este foame, doar pentru a scapa de "chinul" de a sta la masa. Insa mai exista si situatia in care refuza pentru ca i-ai dat prea multe gustari inainte. Copilul trebuie sa aiba un program al acestora bine pus la punct, tocmai pentru a nu te trezi ca se joaca cu mancarea din farfurie in loc sa o manance. Acestea trebuie date la o distanta de cel putin 2 ore de masele principale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Agitatie masa copil Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre