Copilul are accese de furie cand il pui in scaunul de masina, ce faci?

/ / Modificat: 2016-08-17
Copilul are accese de furie cand il pui in scaunul de masina, ce faci?

Accesele de furie fac parte din dezvoltarea fiecarui copil si din grijile fiecarui parinte. Unul dintre momentele cele mai nepotrivite in care apar accesele de furie este cel in care incerci sa il pui pe copilul tau in scaunul de masina.

Crizele de plans sau de isterie aparute in cele mai nepotrivite situatii si momente ii scot din minti pe parinti. Momentul in care incerci sa il pui in scaunul de masina poate fi unul neplacut. Ce faci? Il fortezi sau mai astepti un pic, poate revine la sentimente mai bune?

Intelege motivele din spatele accesului de furie

In primul rand stai si intreaba-te care ar putea fi motivele pentru care micutul tau refuza cu indarjire sa fie securizat in scaunel. Daca reusesti sa identifici acest lucru, este foarte posibil sa gasesti si rezolvarea acestor mici conflicte.

  • vor sa atraga atentia parintilor;

  • daca sunt mai maricei, la varsta prescolara, este posibil sa izbucneaza o astfel de criza pur si simplu pentru ca vor sa aseze si sa se instaleze singurei, vor sa demonstreze ca pot, dintr-o dorinta de autonomie;

  • sunt obositi, tristi, infometati sau bolnaviori etc.

Daca este la varsta prescolara poti intreba copilul care sunt motivele pentru care are acest comportament si te poti folosi de el pentru a-l calma sau pentru a-i explica cum sta situatia.

Explica-i pentru ce este util scaunul de masina

Nimanui nu ii place sa fie tinut nemiscat intr-un scaun, insa copilul trebuie sa inteleaga care este rolul acestui scaun. Spune-i ca atata timp cat toata toata lumea din masina nu este bine securizata in masina, in scaunel sau cu centuri de siguranta, masinuta nu porneste de pe loc.

Lasa-l sa se instaleze singur in scaun

Copiilor le place sa imite lucrurile pe care le fac parintii lor. Unul dintre acestea poate fi montarea lui in scaunul de masina. In speranta ca acesta este motivul pentru care are acest acces de furie, tocmeste-l spunandu-i ca il lasi pe el sa se instaleze singurel. Verifica apoi ca este bine securizat.

Nimeni nu pleaca de pe loc pana nu se calmeaza

Copiilor le place mult sa mearga cu masina sau sa calatoareasca in diverse locuri. Daca stii ca micutul era nerabdator sa mearga undeva (la un loc de joaca sau la un film etc.), dar incepe sa faca crize de isterie cand vine vorba de scaunul de la masina, atunci "ameninta-l" ca nu veti merge absolut nicaieri pana cand nu va inceta.

Nu il lasa sa poarte centurile de siguranta pentru adulti

Este posibil sa vrea si el sa foloseasca aceleasi masuri de protectie ca ale adultilor. Nu este nimic nefiresc in a cere asta! Totusi, nu trebuie sa cedezi in niciun caz! Odata ce il lasi sa faca asta odata, va dori de fiecare data si vei avea de-a face cu si mai multe crize de isterie. Explica-i ca acelea sunt facute numai pentru "oameni mari" si sunt nepotrivite copiilor.

Fa din aceasta actiune un joc amuzant

Jocuri amuzante create in jurul instalarii lui in scaunelul de masina pot fi de ajutor. Te poti folosi de o mica intrecere daca micutul tau este mai maricel, pentru a vedea care se securizeaza mai repede primul. Ba chiar poti sa pui si o micuta recompensa pentru asta: o bombonica, o imbratisare, un sarut etc.

Poti inventa de asemenea un cantecel special pentru el atunci cand il pui in scaun, pentru a-l amuza si pentru a-i distrage atentia de la ceea ce vei face. O jucarie speciala care sa il tina ocupat in timp ce tu ii legi centurile poate fi o alta solutie.

Muzica, o solutie salvatoare

Daca stii ca micutul tau este pasionat de muzica sau de anumite melodii, "mituieste-l" cu cd-ul lui preferat. Spune-i ca daca sta linistit in scaunel pana la destinatie ii vei pune respectivul cd si ca veti canta si impreuna si va veti distra copios.

Tu iti cunosti cel mai bine copilul. In unele cazuri, putine la numar ce-i drept, simpla asteptare si lasare a copilului sa planga si sa tipe are ca finalitate potolirea lui. Dar in cele mai multe dintre cazuri aceasta nu este o rezolvare, ba dimpotriva, o agravare a starii lui si chiar si a ta. Asa ca esti nevoita sa gasesti acea metoda prin care sa il calmezi. Evita tipetele, violenta fizica si chiar conditionarea linistirii lui de recompense materiale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plans bebe Crizele copiilor Acces furie scaun masina Accese furie copii Toanele copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre