Copiii din ziua de azi se joaca mai putin decat orice generatie anterioara. Avertismentul psihologilor

/ / Modificat: 2023-04-07
Copiii din ziua de azi se joaca mai putin decat orice generatie anterioara. Avertismentul psihologilor

Copiii din ziua de azi se joaca mai putin decat orice generatie anterioara, iar acest lucru are consecinte negative asupra sanatatii lor mintale. Jocul este o sursa de invatare si o activitate esentiala pentru fericirea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor. Atat de mult incat ONU recunoaste jocul ca fiind un drept fundamental al copilariei, la fel ca dreptul la educatie sau la sanatate.

In calitate de parinti, ar trebui sa ne incurajam copiii sa se joace in fiecare zi, incercand sa echilibram jocul liber cu jocul structurat, oferindu-le oportunitati de a experimenta, jucandu-ne frecvent cu ei, ducandu-i zilnic in parc sau oferindu-le jucarii care sa le permita sa-si dezvolte imaginatia si creativitatea.

Cu toate acestea, spun expertii, in ultimii ani, am asistat la o scadere drastica a timpului de joaca in copilarie: copiii din ziua de azi petrec mai putin timp jucandu-se in fiecare zi decat generatiile anterioare si abandoneaza prematur joaca. Si, avertizeaza expertii, aceasta tendinta are consecinte majore asupra sanatatii lor fizice si mentale.

In 2009, a fost realizat un studiu privind rolul jocului in invatarea copiilor. La studiu au participat mamele a 2.400 de copii din 16 tari diferite, iar concluziile au fost cu adevarat surprinzatoare.

In ciuda diferentelor culturale din fiecare tara, principala sursa de divertisment pentru sapte din 10 copii a fost televizorul, inaintea jocului liber si a invatarii prin experienta. De fapt, mamele intervievate au fost de acord ca lipsa jocului erodeaza copilaria.

Aceeasi idee a fost reluata si intr-un alt studiu publicat in 2011, care a avertizat asupra unei scaderi constante a timpului liber de joaca al copiilor in ultimii 50 de ani. In schimb, in aceeasi perioada de timp, problemele de anxietate, depresie si stres in randul copiilor, adolescentilor si adultilor tineri au crescut.

Astfel, in 2018, un studiu realizat pentru Asociatia Spaniola a Producatorilor de Jucarii a raportat ca timpul de joaca se reduce la o ora si jumatate pe zi, in timp ce timpul petrecut in fata ecranului creste la 30 de ore pe saptamana.

In plus, acesta a comparat tendintele de joaca din anii '50, '60 si '70, cand era obisnuit sa gasesti copii jucandu-se pe strazi, lucru care nu se mai intalneste de obicei in zilele noastre.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca copii Avertisment

Articole recomandate

Citeste si despre