Gustarile intre mese: riscuri pentru sanatatea copiilor?

/ / Modificat: 2021-02-04
Gustarile intre mese: riscuri pentru sanatatea copiilor?

Ati auzit vreodata recomandarea de a manca de 5 ori pe zi? Pentru copii este foarte importanta alimentatia, deoarece sunt energici pe parcursul zilei si au nevoie sa isi procure aceasta energie din alimentele pe care le consuma. O dieta sanatoasa le furnizeaza substantele nutritive esentiale pentru cresterea si dezvoltarea lor.

Una dintre marile probleme cu care se confrunta insa foarte multi parinti in ceea ce priveste alimentatia copiilor o reprezinta gustarile intre mesele principale! Problema in sine este insa tipul de produse pe care copiii le consuma, precum sucurile, prajiturile, produsele de patiserie, sandviciurile sau alte alimente procesate. 

Gustarile nesanatoase le dau energie copiilor, datorita continutului mare de zahar si grasimi. Prin urmare, consumul acestor alimente pe termen lung poate avea un impact negativ asupra sanatatii lor. Foarte multi copii rontaie diverse chipsuri sau alte gustari nesanatoase in fata televizorului sau a tabletei, fara sa isi dea seama cand sa se opreasca sau daca, intr-adevar, le este foame. Foarte multi parinti ofera gustari intre mese copiilor din dorinta de a fi bine hraniti, insa nu isi dau seama ca acestea au o calitate nutritionala mica.

Astfel, copiii ajung sa manance mai putine alimente sanatoase, precum legume sau fructe, gustarile constand adesea in alimente dulci, cu mult zahar. 

Cresterea in greutate, principalul risc de a manca intre mese 

Cresterea in greutate a copiilor este una dintre consecintele rontaitului intre mese. Exista chiar o crestere a circumferintei abdominale, mai ales atunci cand se ia in considerare raportul dintre aportul caloric si metabolismul bazal. In acelasi timp, se pierde controlul asupra cantitatii. In consecinta, reglarea apetitului este modificata, deoarece organismul primeste in mod constant hrana, ceea ce il determina sa secrete hormoni pentru a regla nivelul nutrientilor din sange si depozite.

Rontaitul intre mese poate duce la aparitia cariilor 

Poate ca acum va intrebati ce legatura are sanatatea bucala cu mancatul intre mese? Relatia nu este cu obiceiul in sine, ci cu tipul de mancare consumata. Aparitia cariilor sau deteriorarea smaltului dintilor este produsa de prezenta acizilor, prin urmare, consumul zilnic de sucuri, cum ar fi portocala sau ananasul, sunt cauza principala.Bauturile racoritoare sunt de asemenea responsabile, desi la copii consumul lor intre mese este de obicei mai mic.

Incercati sa le inlocuiti cu apa ca singura sursa de hidratare.Copiii trebuie incurajati sa manance atunci cand le este foame. Stabiliti un orar al meselor, astfel incat micutul sa aiba 4-5 mese pe zi cu alimente sanatoase si sa faca miscare fizica zilnic. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gustari copii Sanatatea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre