Sfaturi pentru timpul petrecut de copil in fata televizorului

/ / Modificat: 2012-05-18
Sfaturi pentru timpul petrecut de copil in fata televizorului

Televizorul a ajuns sa fie nu doar un obiect central in casa unei familii, dar sa inceapa sa ia locul multor activitati importante, care ajuta la consolidarea relatiilor interpersonale si in dezvoltarea copilului. Iata cateva sfaturi esentiale despre cum, cat si in ce fel poate fi util televizorul in viata micutului tau, dar si despre cum poate fi fructificat pentru dezvoltarea si educatia lui!

Foto: hollybaby-com.vimg.net

Cel mic este cel mai bucuros cand vine vorba de televizor, deoarece are ocazia sa urmareasca o multime de programe preferate, fara a depune vreun efort. Desi este considerat "dusmanul" sau factorul nociv in dezvoltarea armonioasa a micutului tau, el poate fi utilizat ca un instrument de educare si dezvoltare, dar si de disciplinare in cresterea copilului!

Aproape toti copiii sunt expusi televizorului si lumii lui inca din burtica mamei si, ulterior, de la nastere, chiar daca nu sunt capabili sa urmareasca programe sau sa se uite la el! Pe masura ce cresc, micutii devin adevarati fani ai acestuia, incepand sa urmareasca desene, sa fie pasionati de reclame sau de muzica si imaginile dansante pe care le vad pe ecran!

Asadar, micutul tau ia contact cu lumea televiziunii inca de la conceptie! Este important sa tii cont de cateva reguli esentiale, pentru a integra televizorul corect si eficient in viata si dezvoltarea copilului!

Cat timp are voie copilul zilnic la televizor?

Specialistii de la Academia Americana de Pediatrie au cateva instructiuni clare referitoare la timpul pe care ar trebui sa-l petreaca copilul in fata televizorului, in functie de varsta, astfel incat sa nu-i afecteze dezvoltarea.

Astfel, daca micutul are sub 2 anisori, nu ar trebui expus deloc televizorului, iar daca are peste aceasta varsta, timpul petrecut in fata acestuia nu ar trebui sa depaseasca una sau doua ore pe zi.

Expertii isi explica recomandarile pe baza faptului ca in primii 2 ani, creierul cunoaste o dezvoltare extrem de rapida. Este perioada in care ia amploare dezvoltarea procesului vorbirii sau limbajului si este foarte important sa fie stimulata de factori sau tehnici interactive, nu de televizor, care este pasiv si nu incurajeaza comunicarea.

Copilul sub 2 ani are nevoie sa atinga obiecte, sa le guste, miroasa si sa exploreze mediul inconjurator, nu sa stea cu ochii in ecranul televizorului.

Asadar, primii 2 ani de viata sunt critici pentru dezvoltarea creierului si trebuie fructificati la maxim pentru ca micutul sa cunoasca o dezvoltare cerebrala optima. Timpul petrecut in fata televizorului interfereaza cu oportunitatea copilului de a explora, de a se juca sau interactiona cu cei din jur, aspecte esentiale pentru dezvoltarea creierului acestuia.

Efecte pozitive si negative ale televizorului asupra copilului

Televizorul, utilizat cu moderatie, are si partile lui bune in dezvoltarea celui mic. Este extrem de eficient in procesul invatarii si dezvoltarii vocabularului sau culturii generale, si il ajuta pe copil sa se si relaxeze si distreze in acelasi timp.

Cu toate beneficiile pe care le atrage televizorul, exista mult mai multe dezavantaje si riscuri la care este supus copilul atunci cand timpul petrecut in fata lui este depasit, iar programele la care este expus ii afecteaza dezvoltarea.

Asadar, o expunere indelungata si necontralata atrage dupa sine o serie de efecte negative:

  • s-a demonstrat ca micutii care petrec mai mult de patru ore pe zi in fata televizorului prezinta un risc crescut de obezitate;
  • copiii care se uita la programe nerecomandate pentru varsta lor risca sa adopte si sa cada in capcana comportamentelor de risc - fumat, droguri, alcool; acestea promoveaza si dezvoltarea stereotipurilor in gandire sau a mentalitatii discriminatorii;
  • cei expusi adesea programelor de televiziune violente sunt predispusi comportamentelor agresive;
  • reclamele tv promoveaza adesea un stil de viata nesanatos, pe care copiii, usor influentabili, il pot adopta (bauturi carbogazoase, alimente nesanatoase etc.).

Sfaturi pentru petrecerea unui timp de calitate in fata televizorului

Nu doar limitarea timpului petrecut in fata televizorului este importanta pentru a-l ajuta pe copil sa se dezvolte armonios, ci si continutul sau programele la care este expus conteaza la fel de mult in felul in care este afectat sau ajutat sa invete o multime de lucruri utile pentru el.

Alege programe potrivite pentru varsta lui!

Nu expune copilul la programe sau emisiuni ori filme neadecvate varstei lui, doar pentru ca vrei sa le urmaresti tu. Este important sa selectezi cu atentie emisiunile pe care le urmareste copilul. Ai grija sa fie programe de televiziune informative, educative si relaxante - desene animate, filme, emisiuni etc.

Insa atentie, doar pentru ca este un desen animat pentru copii, nu inseamna ca este si potrivit. O multime de desene animate au inceput sa aiba continut foarte violent, ba chiar sa promoveze comportamente nocive pentru dezvoltare.

Nu butona telecomanda, fii precisa in alegerea unui program!

Nu sta cu micutul in fata televizorului si butona telecomanda! Nu este indicat ca micutul sa invete obiceiul de a "butona" diverse programe, deoarece se poate lovi de emisiuni sau filme care nu au un continut adecvat pentru el. Este important sa ai deja pregatit programul pe care il va urmari!

Nu il lasa singur in fata televizorului!

Fa-ti timp pentru a te uita impreuna cu cel mic la televizor! Pe langa faptul ca detii controlul asupra programelor pe care le alege si il incurajezi constant sa urmareasca emisiuni educative sau potrivite pentru el, copilul simte implicarea ta si apreciaza faptul ca ii acorzi atentia necesara si esti interesata de ceea ce face.

Daca ii lasi acces nelimitat si nesupravegheat la televizor, micutul va avea impresia, in sinea lui, ca nu te intereseaza ce face el, la ce se uita sau ca il neglijezi.

Discutati pe marginea programelor urmarite la tv!

Nu lasa ca emisiunile sau programele tv la care este expus copilul sa "treaca pe langa el" si provoaca-l la discutii vizavi de subiectul sau tema abordata in acel program.

Intreaba-l ce crede despre ce s-a discutat, daca are alte solutii sau crede altceva etc. Transforma simpla vizionare a unor programe tv intr-o activitate interactiva.

Copilul tau cat se uita la televizor? Are program de vizionare sau acces nelimitat? Care sunt programele lui preferate? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Televizor copii Limitare timp televizor copii

Articole recomandate

Citeste si despre