Cum sa limitezi timpul petrecut de copil pe mobil, tableta sau calculator

/ / Modificat: 2017-10-18
Cum sa limitezi timpul petrecut de copil pe mobil, tableta sau calculator

Copiii isi petrec din ce in ce mai mult timp pe smartphone, tablete sau in fata laptopului in loc sa se joace in aer liber, sa faca sport, sa socializeze cu cei de varsta lor.

Gadgeturile au devenit din ce in ce mai tentante pentru copii, iar acest lucru este ingrijorator, pentru ca favorizeaza sedentarismul si limiteaza abilitatile de socializare. Un copil care nu a implinit trei ani nu ar trebui sa aiba deloc acces la niciun ecran, micutii mai mici de 5 ani ar trebui sa nu stea mai mult de 20-30 de minute in fata unui televizor sau pe tableta ori pe laptop, cei intre 6 si 9 ani nu mai mult de o ora, in timp ce copiii de peste 10 ani nu ar trebui sa depaseasca 2 ore.

Potrivit mai multor studii, micutii care petrec mult timp pe tableta, pe laptop, la calculator sau la televizor sunt mai predispusi la afectiuni de vedere, sunt mai lipsiti de energie, isi fac mai greu temele, sunt mai predispusi la comportamente agresive si au un vocabular mai sarac. Copilul trebuie sa aiba acces limitat la aceste gadget-uri de la varste mici, ca sa stie ca se poate distra si altfel. Parintii au la indemana mai multe metode prin care ii pot tine pe cei mici la distanta de tehnologie:

Stabileste reguli clare

Copilul trebuie sa stie ca timpul pe care are voie sa il petreaca pe tableta, pe smartphone sau la calculator este limitat. Insa odata stabilite aceste reguli trebuie sa ii explici si de ce procedezi asa, sa ii vorbesti despre aspectele negative ale timpului petrecut in exces in fata unui ecran.

Atunci cand are voie pe tableta sau pe laptop nu te lasa niciodata induplecat de rugamintile lui si nu il lasa sa depaseasca timpul alocat acestei activitati.

Gaseste jocuri adecvate varstei lui

Copilul trebuie sa aiba cu ce sa isi ocupe timpul liber, ca sa uite de tentatia gadgeturilor. Jocurile adecvate varstei micutilor tai sunt una dintre cele mai bune optiuni. In plus, jocurile sunt si un bun mod de a-i invata pe cei mici sa respecte reguli, sa invete sa piarda, sa invete sa faca strategii ca sa castige. De asemenea, tot cu ajutorul jocurilor vor invata si ce inseamna lucrul in echipa.

Pentru scolari, activitatile extrascolare sunt un bun mod de a invinge tehnologia.

Fa-ti timp pentru copil

De multe ori copiii se refugiaza in gadgeturi pentru ca parintii sunt prea ocupati si au din ce in ce mai putin timp pentru ei. Asa ca inainte sa ii setezi limite celui mic nu uita cat de important este sa gasesti timp ca sa faci activitati impreuna cu el. Nu folosi gadgeturile pe post de babysitter pentru copil, ca sa iti poti face treburile gospodaresti!

In cazul copiilor functioneaza foarte bine si puterea exemplului. Daca vei citi cateva randuri dintr-o carte si copilul tau va fi tentat sa iti imite comportamentul. Daca iti petreci timp pe laptop, pe tableta sau la calculator atunci copilul va fi si el tentat sa faca acelasi lucru.

Nu ii pune calculator in camera

Cu cat tentatia este mai aproape de noi, cu atat creste si riscul de a cadea prada ispitei. Asa ca evita sa pui un calculator in camera copilului sau sa ii lasi un laptop sau o tableta la indemana. 

Incurajeaza activitatile in aer liber

Ce poate fi mai placut decat sa iti petreci timp in aer liber alaturi de familie? Obisnuieste-ti copilul cu activitatile in aer liber! Puteti merge in parc cu bicicleta, vara il poti incuraja sa citeasca in parc sau puteti face un picnic in familie. In weekend iesiti din oras ori de cate ori aveti ocazia.

De asemenea, este important sa incurajezi hobby-urile copiilor. Poate fi vorba despre pictura, dans sau despre orice alt lucru care ii face placere.

Fara televizor in timpul mesei

Multe familii obisnuiesc sa manance cu televizorul pornit, mai ales la cina, cand toti se aduna in jurul mesei. Daca si in familia ta exista acest obicei, incearca sa il limitezi sau sa il elimini de tot. Fololeste mai bine acest timp petrecut la masa ca sa vorbiti despre ceea ce vi s-a intamplat pe parcursul zilei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reguli telefon copii Folosire telefon copii Limitare timp televizor copii Calculator copii Tableta

Articole recomandate

Citeste si despre