Greseala parintilor care ii afecteaza pe copii

/ / Modificat: 2018-11-08
Greseala parintilor care ii afecteaza pe copii

Ai auzit de multe ori spunandu-se ca nu e bine sa lasi copilul sa petreaca mult timp in fata televizorului sau cu tableta in mana. Asta sustine si un studiu publicat in Marea Britanie si Irlanda de Nord, condus de profesori canadieni de la Institutul CHEO, Universitatea din Ottawa si Universitatea Carleton si publicat in revista Lancet Child and Adolescent Health.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 4.520 de copii cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani din mai multe regiuni ale Statelor Unite ale Americii.

Acesti copii petrec, in medie 3,6 ore zilnic in fata ecranelor - telefoane, tablete, computere, televizoare, peste limita recomandata de autoritatile canadiene. Acestea recomanda ca un copil sa nu stea mai mult de doua ore in fata ecranelor, sa doarma intre 9 si 11 ore si sa faca cel putin o ora de activitate fizica in fiecare zi.

Concluziile studiului

Dintre cei care au particpat la studiu, doar un copil din 20 a respectat recomandarile. Aproape unul din trei nu indeplineste niciuna dintre acele recomandari.

Doar o jumatate (51%) dintre copiii participanti la studiu dorm suficient, 37% petrec mai putin de doua ore in fata ecranelor si 18% practica o ora de activitate fizica in fiecare zi, potrivit chestionarelor completate de familii.

In urma testelor cognitive referitoare la limbaj, memorie, capacitate de reactie si concentrare, cercetarile scot in evidenta o legatura foarte clara intre timpul petrecut in fata ecranelor si performantele copiilor.

„Am ajuns la concluzia ca mai mult de doua ore petrecute de copii in fata ecranelor le saraceste dezvoltarea cognitiva," a spus Jeremy Walsh de la Institutul CHEO din Canada, care ii sfatuieste pe pediatri, parinti sau educatori sa limiteze expunerea minorilor la dispozitivele cu ecrane si sa prioritizeze problema somnului.

Oamenii de stiinta merg mai departe si spun ca timpul petrecut in exces in fata ecranelor duce la dificultati de concentrare si dependenta.

Pediatrii americani recomanda ca micutii sa nu se uite la televizor pana la varsta de un an si jumatate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli parinti Parenting Televizor copii Limitare timp televizor copii

Articole recomandate

Citeste si despre