Povestile cu printese nu incurajeaza stereotipurile de gen in randul copiilor. STUDIU

/ / Modificat: 2021-09-01
Povestile cu printese nu incurajeaza stereotipurile de gen in randul copiilor. STUDIU

In ultima vreme se vorbeste tot mai des despre fenomenul "cancel culture", iar povestile clasice cu printi si printese au fost printre primele luate in vizor. Principalul lucru care li s-a reprosat a fost ca imaginea printeselor precum Cenusareasa, Alba-ca-Zapada sau Frumoasa Adormita incurajeaza stereotipurile de gen, determinandu-i pe copii sa asocieze femeile cu niste fiinte slabe, care nu sunt capabile sa realizeze lucruri pe cont propriu si asteapta mereu un print care sa le salveze. Studiile recente arata, insa, ca nu exista nicio legatura intre atat de iubitele printese Disney si stereotipurile de gen descrise mai sus. 

Sarah Coyne, cercetatoare la Universitatea Brigham Young, a facut studii pe aceiasi subiecti copii, la cinci ani distanta de la prima cercetare, iar rezultatele au fost surprinzatoare. Copiii care au participat la studiu au fost mai predispusi sa aiba puncte de vedere progresiste despre femei si nu s-au lasat influentati de stereotipurile de gen. 

Impactul povestilor asupra dezvoltarii copiilor

Cercetatoarea Sarah Coyne a descris ca fascinanta cultura printeselor din povestile pentru copii si a subliniat ca fiecare poveste are semnificatii profunde despre feminitate si relatii. Acest lucru a determinat-o sa continue in prezent studiul publicat in 2016 in Child Development si pornit initial de la obsesia fiicei ei pentru printese. A intervievat 307 copii de patru si cinci ani, baieti si fete, si a descoperit ca aceia dintre ei care erau mai expusi la povesti si filme Disney cu printese aveau tendinta sa fie mai conectati la propriile emotii, dar si sa stereotipizeze lucrurile. 

Sarah a decis sa reia studiul cinci ani mai tarziu si a aplicat acelasi test pe jumatate dintre copiii care au participat la primul. Rezultatele au fost surprinzatoare, aratand ca primul studiu a avut concluzii pripite: 

Studiul nostru anterior a constatat ca, pe termen scurt, cultura printeselor a avut un efect negativ. Dar acest lucru s-a schimbat in timp. Vedem acum efecte pozitive pe termen lung asupra modului in care oamenii se raporteaza la gen. 

Noul val de printese independente si puternice

Printese din povestile Disney recente, precum Moana sau Elsa, schimba putin paradigma clasica si ne arata o alta fata a printeselor: ele sunt puternice, nu au nevoie de cineva care sa le salveze, ci sunt eroinele propriilor povesti. "Isi urmaresc visele, ii ajuta pe cei din jur si nu au un anumit rol determinat de genul lor", arata Sarah Coyne. 

Cel de-al doilea studiu a relevat faptul ca fetitele pasionate de povesti cu printese au o gandire progresista si nu au tendinta sa catalogheze lucrurile ca fiind "de baieti" sau "de fete". Baietii, pe de alta parte, isi exprima mai usor sentimentele si sunt mai conectati la ceea ce simt. 

Studiul a daramat si mitul conform caruia printesele creeaza standarde ireale de frumusete si afecteaza stima de sine a copiilor. Dimpotriva, copiii proveniti din familii modeste si care au participat la studiu aveau mai multa incredere in ei, datorita povestilor cu final fericit. 

Egalitatea de sanse, indiferent de gen

Acelasi studiu a avut concluzii mult mai ample, printre care si faptul ca fetele si baietii inteleg din povesti, mai ales din cele recente, ca oricine isi poate indeplini visul, fie femeie sau barbat, si ca poti fi capabil de lucruri marete daca esti perseverent. 

Povesti precum "Frozen" sau "Moana" au schimbat viziunea asupra printeselor si le-au dat incredere fetitelor ca pot reusi orice isi propun, pe cont propriu. De asemenea, faptul ca barbatii au roluri secundare in aceste animatii ofera o lectie despre empatie si egalitate.

Foto: Pixabay.com

Taguri Personaje disney Desene animate disney

Articole recomandate

Citeste si despre