Cum sa faci o carticica cu copilul tau?

/ / Modificat: 2017-04-19
Cum sa faci o carticica cu copilul tau?

Cand ai in minte cartile pentru copii, te gandesti aproape imediat la librarie sau biblioteca. Insa acestea pot fi create si  de tine impreuna cu micutul tau prin punerea laolalta a catorva "ingrediente" iesite direct din manuta priceputa a copilului.

Este si o metoda de joaca distractiva si il invata si pe el cateva abilitati si aptitudini de indemanare, precum si de dezvoltare a abilitatii de scriere si citire, crescandu-i totodata interesul pentru lumea cartilor. Imaginatia si creativitatea sunt "condimentele" principale ale cartii, asa ca fiti generosi cu ele!

carti_copii

Faceti impreuna carti personalizate, consultandu-te cu micutul tau in privinta continutului, formelor, paginilor, desenelor si altor elemente, acestea devenind peste ani amintiri de pret in biblioteca personala nu numai a ta, dar si a copilului la maturitate.

De ce ai nevoie pentru a face o carte?

Poze

Fotografii cu intreaga familie, cu diverse activitati pe care le-ati facut impreuna, cu animalute sau locuri preferate pe care le-ati vizitat etc. Acestea vor deveni o parte din cartea voastra. Lasa-l sa aleaga singur pozele care crede el ca ar putea deveni subiectul carticicai voastre, indrumandu-l si ajutandu-l subtil.

"Arta" copilului tau

De asemenea, pune-l sa deseneze sau sa picteze ori sa aleaga din vechile creatii iesite din manuta lui anumite imagini sau texte care s-ar potrivi cartii.

Ideile si sentimentele copilului: scrise sau vorbite

In functie de varsta copilului il poti incuraja sa scrie cateva cuvinte daca stie sa faca acest lucru sau daca este prea mic, il poti inregistra pe caseta cand isi spune povestioara care trebuie sa fie in carte.

Nu te astepta la capitole intregi si nici la o scriere foarte corecta, insa este suficient daca micutul scrijeleste cateva nume ale personajelor si activitati ori peripetii ale lor pe coli cartonate A4 sau mai mici, in functie de cat de mare vreti sa fie carticica.

Probabil ca te intrebi cum vei "monta" caseta sau cd-ul in carte. Foarte usor! Tu poti asambla cateva poze, desene sau pagini cu cuvinte bazandu-te pe spusele lui de pe caseta, iar micutul se va bucura apoi sa isi urmareasca propria istorisire vizual, prin imagini.

Asadar, aranjati impreuna paginile cartii amestecand poze de familie cu desene si alte creatii ale copilului (pe care le lipiti pe colile standard pe care le-ati ales ca dimensiune pentru carte, daca acestea au marime diferita) si cu foi cu texte scrise de copil.

Igrediente optionale:

- felicitari;
- etichete;
- post-it-uri;
- abtibilduri etc.

Orice lucru care ajuta la montarea cartii copilului poate face parte din "recuzita" carticicai, asa ca nu ezitati sa fiti inventivi si creativi.

Apoi treceti la legarea cartii. Puneti impreuna in ordine paginile, si cu ajutorul unui perforator, dati gauri pe marginea lor. Apoi folositi sfoara pentru a o lega, dar nu inainte de a face copertile cartii. Acestea trebuie sa fie dintr-un material mai tare decat restul paginilor (eventual cartoane colorate) si trebuie sa aiba scris numele povestii si autorul ei (doar al copilului). Lasa-l pe el sa scrie aceste informatii! Apoi legati cu sfoara toate paginile, inclusiv coperta, si carticica voastra este gata!

Realizarea unei carticele impreuna cu micutul, de la varste fragede, il apropie mai mult de lumea povestilor si ii creste interesul pentru carti. In plus, ii dezvolta si mai mult abilitatea de a scrie sau a citi si este si o metoda distractiva de joaca si de a petrece timp de calitate alaturi de el!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati educative copii Joaca copii Carti pentru copii Jocuri cu copii

Articole recomandate

Citeste si despre