Bradul de Craciun Montessori, o idee originala si creativa pentru cei mari si cei mici. Cum se face si de ce ai nevoie

/ / Modificat: 2021-12-17
Bradul de Craciun Montessori, o idee originala si creativa pentru cei mari si cei mici. Cum se face si de ce ai nevoie

Craciunul este din ce in ce mai aproape, iar impodobitul bradului si decorarea casei sunt cu atat mai emotionante, cu cat participa toata familia, de la cel mai mic pana la cel mai mare. Activitatile facute impreuna inseamna timp de calitate petrecut alaturi de copiii vostri si amintiri pe care le creati impreuna si care ii vor insoti de-a lungul vietii.

Bradul Montessori, ideal pentru cei mici

Bradul Montessori, asa cum ii spune si numele, este inspirat din activitatile de tip Montessori, care le pun la incercare creativitatea, indemanarea si imaginatia celor mici. Aveti nevoie de cateva obiecte pe care le gasiti in orice mercerie sau online, iar rezultatul final va fi unul care include multe culori, texturi si chiar sunete.

In plus, il puteti pastra ani buni, ca pe o amintire draga a unei activitati la care ati depus eforturi impreuna cu copiii vostri; iar cand vor creste, vor putea vedea ce creativi si priceputi erau inca din primii ani de viata.

Beneficiile bradului Montessori

Nu doar ca ii provoaca pe copii sa isi exerseze indemanarea, dar faptul ca realizeaza ei de la zero ceva, cu ajutor, desigur, ii ajuta sa evolueze pe multe planuri:

  • dezvolta zona cognitive, aceasta activitate ii ajuta pe copii sa clasifice si sa diferentieze diferite tipuri de materiale si obiecte.
  • dezvolta abilitatile motorii; realizarea acestui obiect decorativ dezvolta motricitatea fina si imbunatateste coordonarea ochi-mana.
  • dezvoltare senzoriala; copiii invata prin joc, iar faptul ca au la dispozitie mai multe texturi, culori, sunete ii poate ajuta sa se familiarizeze mai usor cu ele.
  • dezvolta limbajul; copiii isi pot imbogati vocabularul invatand cuvinte din sfera Craciunului, dar si denumiri ale materialelor pe care le folosesc.
  • aplicabilitate practica in viata de zi cu zi; faptul ca lucram cu nasturi, agrafe, fermoare si velcro ii ajuta pe copii sa isi imbunatateasca abilitatile de a umbla cu aceste obiecte si in viata de zi cu zi.

Sa trecem la treaba!

In primul rand, aveti nevoie de materiale cat mai diverse. Puteti folosi obiecte pe care le aveti prin casa, precum nasturi, capse, velcro, agrafe; atentie mare, insa, la tendinta copiilor de a baga lucruri in gura. Iata de ce aveti nevoie, in primul rand:

  • baza de polistiren
  • pasla sau fetru verde (de preferat o nuanta mai deschisa si una mai inchisa, dar si alte culori)
  • 2 fermoare
  • nasturi
  • clopotei
  • velcro (arici)
  • umplutura la alegere (moale)
  • fire si resturi de tesaturi
  • lipici si foarfeca
  • carton

Cum se realizeaza un brad Montessori

Mai intai, formati un con din carton, inalt de 50 cm. Asezati-l pe o baza de polistiren. Apoi, taiati bucati de pasla pe care le veti lipi pe conul de carton, astfel incat sa faceti bradul. Bucatile trebuie sa fie de dimensiuni asemanatoare si sa le lipiti alternativ, pentru ca nuantele de verde sa se imbine frumos.

Coaseti sau lipiti fermoare si nasturi pe suprafata bradului. Daca aveti, folositi si velcro, lipiti partea aspra pe brad si pastrati partea moale pentru a o atasa ornamentelor.

Pentru ornamente, imaginatia este “ingredientul” principal. Puteti folosi jucarii mici si decoratiuni carora sa le atasati un snur in capat, pentru a putea fi agatate de nasturi. Sau puteti confectiona manual tot felul de ornamente din pasla sau fetru colorat, din materiale moi, pe care ulterior le veti umple cu diverse lucruri (vata, boabe de orez etc, pentru a avea texturi diferite).

Din brad nu trebuie sa lipseasca stelutele: una galbena sau aurie mai mare, care se va lipi in varful bradului si altele mai mici, carora le puteti atasa velcro, pentru a putea fi lipte de brad chiar de copil, dupa bunul plac. Clopoteii sunt si ei bine-veniti, pentru ca micutul vostru sa experimenteze si cu sunete.

Bradutul Montessori este gata, iar copilul vostru cu siguranta va fi incantat. Partea si mai interesanta este ca bradul ii va capta interesul nu doar cand il confectionati, ci si pe viitor, pana la Craciun. Odata ce copilul intelege cum se pun si se dau jos ornamentele confectionate de voi, decorarea bradului il poate tine ocupat minute in sir, fara sa se plictiseasca.

FOTO: Facebook 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre