Teama de ace la copii. Cum ii ajutam sa o invinga si cum ii pregatim pentru o „intalnire” cu seringa

/ / Modificat: 2022-02-04
Teama de ace la copii. Cum ii ajutam sa o invinga si cum ii pregatim pentru o „intalnire” cu seringa

Inca din primele luni de viata, copiii au de-a face cu ace, pentru ca incep deja sa primeasca vaccinurile din schema nationala de vaccinare. La acestea se adauga diverse alte investigatii care presupun recoltare de sange, poate injectii sau chiar perfuzii uneori. Daca la inceput uita repede experienta neplacuta a intepatului, pe masura ce cresc, copiii incep sa asocieze acele cu durerea si sa capete o frica de ele. Aceasta poate fi alimentata uneori si de adulti, care ii sperie pe copii cu mersul la doctor sau cu intepatul, iar de aici pana la a dezvolta o fobie de ace nu este decat un singur pas.

Teama de ace este fireasca, mai ales ca intepaturile provoaca durere. Sunt si adulti in toata firea carora le este teama de ace, cu atat mai mult copiilor. Ce putem face noi pentru a-i ajuta pe cei mici sa depaseasca frica de ace si sa fie cat mai cooperanti atunci cand este nevoie sa fie intepati? Iata cateva sfaturi pentru ca experienta sa nu fie una traumatizanta pentru ei!

1. Pregateste copilul pentru momentul intepatului

Explica-i copilului ce urmeaza sa se intample, fara sa-l minti sau sa il iei prin surprindere. Nu il speria, dar spune-i adevarul, raspunde-i la intrebari si mai ales nu ii crea falsa impresie ca nu il va durea. Spune-i ca va durea putin, dar va trece repede si mama sau tata va fi acolo pentru a-l ajuta sa treaca mai usor peste. Faceti din asta o misiune si la final recompensati-l cu ceva special. O idee buna este sa va jucati acasa de-a doctorul si sa il lasi pe el sa le faca injectii jucariilor (fara ac, desigur).

2. Explica-i de ce trebuie sa faca procedura

Daca este un vaccin sau o recoltare de analize, explica-i copilului de ce este important sa o faca si scoate in evidenta beneficiile procedurii pentru sanatatea ulterioara. Chiar daca pare ca nu intelege, el te asculta si mesajul ajunge la el, facand experienta mai usor de suportat.

3. Tehnici de distragere a atentiei

Cu cat copilul este mai mic, cu atat este mai usor sa ii distragi atentia si sa il faci sa uite repede ce s-a intamplat. Unii medici pediatri au chiar metodele lor de a distrage atentia bebelusilor, astfel incat acestia sa nu anticipeze ce urmeaza sa se intample. La copiii mai mari poate fi mai greu, insa le poti distrage atentia cu un telefon, o tableta sau orice le place lor. De asemenea, muzica si respiratiile profunde pot ajuta.

4. Nu ii minimiza teama

Nu ridiculizati frica micutilor de ace, nu le spuneti ca nu au de ce sa se teama sau ca sunt prea mari sa le mai fie frica de intepaturi. Empatia este cheia pentru a-i ajuta sa isi invinga frica. Spune-i copilului ca il intelegi, ca esti alaturi de el, ca si tie iti era teama de ace cand erai de varsta lui, ca vei fi acolo sa il ajuti sa treaca mai usor peste moment.

5. Pozitia este extrem de importanta

In cazul bebelusilor, este recomandat ca in timpul vaccinurilor sa fie tinuti in brate de parinti, ferm, dar bland, imobilizandu-le membrele, pentru ca medicul sau asistenta sa isi poata face treaba. Nu este recomandat sa fie intinsi pe pat, pentru ca in brate se simt mai in siguranta. In cazul copiilor mai mari si al adolescentilor, nu este recomandat sa stea in picioare sau culcati, pentru ca exista riscul ametelilor. Cea mai potrivita pozitie pentru ei este in sezut, pe pat sau pe un scaun.

6. Anestezicele locale

Exista in farmacii creme si spray-uri cu anestezic local, care pot fi aplicate pe piele, in locul in care urmeaza sa fie facut vaccinul, cu o jumatate de ora inainte de intepatura. Cu cat copiii sunt mai mari, cu atat aceste produse pot oferi o relaxare si un confort psihologic inainte de intepatura, ajutand la diminuarea stresului.

7. Transmite-i siguranta si sprijin

Asa cum mentionam de la inceput, sprijinul parintelui este extrem de important, inainte, in timpul si dupa procedura. Atitudinea ta il va ajuta sa se linisteasca sau, dimpotriva, il va speria si mai tare in cazul in care tu esti nelinistit sau speriat. Tine-l de mana, mentine contactul vizual, sufla, maseaza locul dupa ce a fost intepat, spune-i cat de mandru/a esti de el si cat de bine s-a descurcat.

FOTO: Pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teama la copii

Articole recomandate

Citeste si despre