Copilul tau sufera de teama de esec? Uite cum iti dai seama!

/ / Modificat: 2018-10-25
Copilul tau sufera de teama de esec? Uite cum iti dai seama!

Teama de esec este una din fricile frecvente ale oamenilor si are legatura cu frica de a fi respins sau de a nu fi acceptat. De frica nereusitei, persoana nu incearca lucruri noi sau necunoscute si nu iese din zona de confort.

Teama de esec este in relatie stransa cu propria stima de sine. Persoanele care se tem de esec nu stiu sa gestioneze dezamagirea, rusinea, furia si frustrarea care insotesc o nereusita.

Cum se manifesta teama de esec la copii

Aceasta teama este o frica sociala, adica apare in relatie cu ceilalti. Un bebelus nu se teme ca nu reuseste sa mearga in picioare din prima. Si tot cade, si tot incearca, pana reuseste. Teama de nereusita apare mai tarziu in viata copilului, dupa varsta de trei ani, cand acesta si-a inceput viata sociala si face parte dintr-un grup.

De teama esecului, copilul poate refuza sa faca sau sa inceapa o activitate. Iar daca o face, de cele mai multe ori nu o finalizeaza si totul se termina in lacrimi. De asemenea, micutul poate adopta strategia amanarii si a evitarii.

Teama de esec il face pe micut sa se simta incapabil, neputicios, si foarte stresat. In plus, poate acuza dureri de cap sau de burta, astfel incat nu se poate apuca de activitate.

Copilul care se teme de nereusite este ingrijorat de ceea ce vor spune ceilalti despre el, mai ales persoanele importante (de exemplu prietenul cel mai bun sau parintii). Se teme ca isi va dezamagi parintii si crede despre sine ca nu este capabil si nu este “bun de nimic”.

O alta manifestare a temei de esec este prin cautarea succesului in permanenta. Copilul munceste din greu si are tot timpul performante inalte. Iar motivatia este teama ca in caz de esec i se va confirma teama cea mai mare: ca nu este perfect.

Apoi mai exista si copiii care au o stima de sine atat de scazuta incat indeferent de ce realizari au considera ca acestea se datoreaza circumstantelor si nu calitatilor lor personale sau efortului depus. Acestia sunt cei care accepta esecul si faptul ca nu pot face nimic impotriva lui.

Cum poti ajuta copilul daca se teme de nereusite

Daca micutul tau sufera de teama de esec, explica-i ca a gresi este firesc, ca toata lumea greseste. Vorbeste-i despre propriile tale greseli. Si fa-l sa intelega ca nimeni nu este perfect.

Apoi arata-i ca iti place acea activitate, chiar daca nu o face perfect. Nu il critica si ajuta-l sa vada o greseala ca o sansa de a invata ceva nou.

Ajuta-l sa isi stabilieasca scopuri pe care le poate atinge sau sa isi imparta activitatea in mai multe parti, fiecare cu un scop precis si usor de atins.

Lauda efortul depus de copil, nu rezultatul sau insusirea copilului. Efortul se datoreaza copilului, in timp ce o anumita abilitate este innascuta. Daca este laudata abilitatea sau insusirea, copilul invata ca nu se poate schimba.

Accepta-l asa cum este si invata-l sa se accepte si el asa cum este, cu defecte si calitati, esecuri si realizari.

Vorbeste cu copilul despre esec si succes si ajuta-l ca in cazul unei nereusite sa se centreze pe solutie, pe ceea ce poate face.

De asemenea, o relatie pozitiva, bazata pe incredere poate ajuta copilul care are teama de nereusita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teama esec copii Teama la copii Teama copii

Articole recomandate

Citeste si despre