Vizita copilului mic la medic (2-3 ani)

/ / Modificat: 2012-10-25
Vizita copilului mic la medic (2-3 ani)

Vizitele la medic nu sunt printre cele mai indragite activitati pentru copilul tau de numai 2-3 anisori. Dimpotriva, este varsta la care frica de doctor este comuna si la care va trebui sa lucrezi mult cu el pentru a-l ajuta sa o depaseasca si sa ramana calm in cabinetul pediatrului. Iata cat de des trebuie sa mearga copilul mic la medic si care sunt semnele alarmante care ar trebui sa te trimita cu el de urgenta la medic!

Cat de des trebuie sa mearga copilul mic la medic?

Nu exista recomandari generale pentru vizitele pe care copiii de 2-3 ani trebuie sa le faca medicului.

Copilul mic trebuie sa treaca pragul medicului ori de cate ori situatia o cere si este bolnavior, dar nici nu trebuie lasat sa treaca un an sau mai mult fara a-i face controalele medicale de rutina. In plus, daca mai are de facut unele imunizari, atunci va trece mai des pe la doctor.

Pediatrul copilului iti va spune exact cand anume sa programezi urmatoarele lui consultatii, in functie de starea de sanatate si de particularitatile lui medicale. Unii copii fac mai multe vizite medicale intre 2 si 3 ani decat altii.

In orice caz, chiar daca situatia lui medicala este sub control si nu se imbolnaveste deloc in acest interval, tot este bine sa mai mergi cu el la un control de rutina, macar o data sau de doua ori pe an. Medicul va vedea daca se dezvolta corespunzator varstei si daca exista motive medicale de ingrijorate pentru aceasta varsta.

Semne alarmante care te trimit cu copilul de urgenta la medic

In cazul in care intre doua controale medicale de rutina, copilul se confrunta cu unele dintre urmatoarele simptome, este important sa mergi de urgenta cu el la doctor. Unele dintre ele pot indica infectii sau boli cronice grave, care-i pot pune sanatatea in pericol:

  • schimbari mari sau bruste in greutate si in apetitul alimentar;
  • probleme sau tulburari frecvente de somn;
  • schimbari comportamentale anormale pentru aceasta varsta;
  • febra mai mare de 38.9 grade Celsius, care persista sau recidiveaza;
  • varsaturi persistente si diaree severa;
  • semne ale unei infectii ale pielii sau eruptii neobisnuite;
  • tuse insistenta si severa;
  • probleme acute de respiratie;
  • durere brusca, severa, localizata la nivelul urechilor sau abdominal, in partea dreapta, jos.

Este important sa stii ca este obisnuit ca un copil mic sa inregistreze aproximativ 12 raceli anuale (infectii ale sistemului respirator superior) si cateva episoade ocazionale de varsaturi si diaree. Infectiile la urechi sunt la fel de comune la aceasta varsta si este important sa fie tratate la medic.

Problemele de comportament si tulburarile de somn sunt comune la varste mici si nu au intotdeauna cauze medicale, ci fac parte din dezvoltarea lui fireasca. Insa este bine sa te asiguri ca micutul tau este sanatos si sa il duci regulat la medic daca observi ca se poarta ciudat sau ca reactiile lui sunt anormale.

Tu cat de des iti duci copilul la medic? Care crezi ca sunt cele mai importante simptome, care ar trebui sa te trimita cu el de urgenta la spital? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre