Raul de masina! De ce copiii ametesc si cum poti evita acest lucru

/ / Modificat: 2021-07-05
Raul de masina! De ce copiii ametesc si cum poti evita acest lucru

Vacanta de vara vine cu bucuria calatoriilor. Insa aceasta bucurie se transforma brusc in momentul in care copiii incep sa aiba rau de masina.

Pungile speciale pentru starile de rau ii insotesc in orice calatorie. Desi acest lucru nu se intampla in cazul tuturor copiilor, raul de masina este mai frecvent in cazul celor mici decat in cazul adultilor.

Pentru cei mici raul de masina este tare neplacut. In schimb, adultii se simt neajutorati si, de cele mai multe ori nu inteleg de ce apar aceste stari de rau si ce pot face pentru a-i ajuta pe micuti sa le evite.

Daca si copilul tau se numara printre cei care au rau de masina este important sa intelegi de ce se intampla acest lucru si ce poti face pentru a-l ajuta.

De ce apare raul de masina

Raul de masina sau raul de miscare este o tulburare a echilibrului. Acesta poate aparea in cazul deplasarii cu unul sau mai multe mijloace de transport. Cel mai frecvent este rau de masina, insa acesta poate aparea si in cazul deplasarilor cu trenul, avionul sau vaporul. Acest lucru se tntampla cand corpul sta nemiscat, insa totul se misca in jurul lui.

Copiii cu varsta de pana in doi ani nu sunt afectati de aceasta problema. Raul de miscare apare dupa varsta de doi ani si dureaza, de cele mai multe ori, pana la 12 ani. Frecventa acestuia scade odata cu inaintarea in varsta. In timp ce unii ajunga la maturitate sa nu mai aiba rau de masina, altii continua sa aiba aceste stari toata viata.

Cauza raului de masina apare in momentul in care in organism exista un dezechilibru. In cazul persoanelor care se confrunta cu rau de miscare exista un dezechilibru intre coordonarea dintre simturile vederii, senzatiile primite de urechea interna si de sistemul musculo-scheletic.

In momentul in care copiii se afla in masina simt ca ametesc si au o senzatie neplacuta de instabilitate care este tnsotita de simptome precum transpiratii reci, piele palida, cascat, salivatie excesiva, greata si varsaturi. Unele dintre aceste simptome, cum ar fi varsaturile, sunt cauzate de faptul ca centrul nervos care provoaca varsaturile este situat tn trunchiul creierului, foarte aproape de organul echilibrului.

Cum poti evita raul de masina

Raul de masina este insotit de senzatia de a voma. Indicat este, ca inainte de a porni al drum sa incerci sa previi ametelile care duc la raul de masina si starile de voma. Iata cum poti face acest lucru:

  • Copilul trebuie sa tina privirea la orizont si sa se uite intr-un punct fix. Avand in vedere ca pana la varsta de 14 ani nu pot sta in fata, in timp e staupe bancheta din spate a masinii, pot privi in departare. Un munte, un nor, etc.

  • Nu lasa copilul sa scrie, sa deseneze, sa picteze sau sa stea cu ochii intr-un ecran, deoarece acest lucru va intensifica starile de rau.

  • Inainte de a pleca la drum asigura-te ca micutul tau a mancat ceva usor. Nu trebuie sa ii fie foamne, insa nu trebuie sa manance nici prea mult. De asemenea, daca drumul este unul lung, opreste-te la fiecare doua ore pentru ca micul sa-si revina si sa consume un fruct pentru e preveni starile de foame.

  • Condu incet, prudent si evita curbele luate in viteza.

  • Mentine conditii de temperatura si ventilatie placute in interiorul masinii.

  • Distrage atentia copilului de la starile de rau. Cantati, spuneti poezii, pune-l sa se uite la munti sau la nori.

  • Rau de masina nu apare in timpul somnului. Prin urmare poti pleca la drum in timp ce copilul doarme.

  • Medicamentele trebuie sa fie ultima optiune, atat pentru copiii mici cat si pentru cei mari. Acestea nu trebuie administrate insa fara consultul medicului.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre