Importanta magneziului in dieta copiilor

/ / Modificat: 2021-06-03
Importanta magneziului in dieta copiilor

Magneziul este un mineral esential care nu poate fi sintetizat de corpul uman, prin urmare trebuie introdus prin alimentatie. Este un element cheie in dieta copiilor, deoarece acesta ajuta numeroase procese fiziologice si asigura o stare mai buna de sanatate.

Este important ca fiecare parinte sa stie ca un copil are nevoie de o dieta echilibrata si variata pentru a evita deficitele de micronutrienti. In momentul in care deficientele isi fac aparitia, acestea pot afecta dezvoltarea copilului.

Importanta magneziului in dezvoltarea copiilor

Alaturi de calciu, magneziul este un mineral asigura o buna sanatate a oaselor. Cand copilul sufera de deficienta de magneziu, masa osoasa nu se dezvolta corespunzator. In cazuri grave poate duce la conditionarea capacitatii motorii si chiar la dezvoltarea osteoporozei.

Magneziu este esential si pentru masa musculara. Acest mineral asigura o buna contractie a masei musculare si previne aparitia crampelor. Mai mult, magneziul joaca un rol important in reducerea disconfortului articular legat de puseele de crestere din copilarie.

Magneziul are un rol important si in ceea ce priveste dezvoltarea creierului. Acest micronutrient este asociat cu o buna sanatate mintala. In primul rand, ajuta la imbunatatirea dezvoltarii sistemului cognitiv. In plus, in cazul scolarilor ajuta la o mai buna relaxare in perioadele cu examene sau teze, cand multi dintre copii resimt un stres intens.

S-a demonstrat ca magneziul poate duce la imbunatatirea somnului si odihnei si poate ameliora semnificativ starile de stres resimtite de copii. Cu toate acestea, studiile efectuate pana in prezent pe copii sunt limitate. Cele mai multe se fac asupra adultilor.

Dozele de magneziu recomandate in timpul copilariei

Este important sa stii care sunt dozele de magneziu recomandate in cazul copiilor, precum si care sunt alimentele din care magneziul poate fi procurat. De cele mai multe ori suplimentarea alimentatiei nu este necesara, deoarece copiii isi iau necesarul zilnic din alimente. Tocmai de aceea este important sa-i asiguri o dieta echilibrata si variata.

Potrivit cercetatorilor, dozlele zilnice recomandate in cazul copiiilor sunt urmatoarele:

  • Bebelusi de pana in 7 luni - 30 de miligrame de magneziu pe zi;

  • Copii cu varsta cuprinsa intre 7 luni si 1 an - 75 miligrame de magneziu pe zi;

  • Copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani - 65 miligrame pe de magneziu zi;

  • Copii cu varsta cuprinsa intre 3 la 8 ani - 110 miligrame de magneziu pe zi.

  • Copii de peste 8 ani - 240 de miligrame de magneziu pe zi.

Alimente in care se regaseste magneziu

Este important sa tii cont ca exista alimente care sunt bogate in magneziu. Acest mineral se gaseste mai ales in legume. Cea mai mare concentratie de magneziu se regaseste in spanac, banane si avocado. De asemenea, magneziul se regaseste in lactate (inclusiv in laptele matern) si in oleaginoase (nuci, migdale, alune, etc).

Prin urmare, printr-o dieta variata si sanatoasa, nu ar trebui ca micutul tau sa sufere de deficiente de magneziu.

Cu toate acestea, daca suspectezi ca micutul tau are deficiente de magneziu este important sa mergi cu acesta la un control. Pediatrul ii poate recomanda anumite analize pentru depistarea carentelor si, in functie de rezultat, poate recomanda suplimentarea dietei cu magneziu.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre