Cum poti creste imunitatea copiilor

/ / Modificat: 2023-01-05
Cum poti creste imunitatea copiilor

Orice parinte isi doreste ca micile sale minuni sa aiba un sistem imunitar puternic, care sa ii asigure protectia fata de provocarile din jur.

De aceea, inca de la nastere incep sa se preocupe de tot ce trebuie sa faca pentru a le ajuta organismul celor mici in acest sens. Am incercat si noi sa iti venim in ajutor cu cateva sugestii, pe care te invitam sa le descoperi in randurile de mai jos. 

Un stil alimentar sanatos

Fructele si legumele, proteinele si grasimile bune sunt adevarate bombe de sanatate, si de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din stilul alimentar al celui mici. Pe cat posibil, incearca sa ii oferi acestuia vitaminele si mineralele de care organismul are nevoie din alimentatie. Daca insa din varii motive nu reusesti acest lucru, poti apela la anumite suplimente alimentare pe baza de vitamina C de exemplu, recunoscuta pentru faptul ca iti intareste sistemul imunitar si are si o multime de alte efecte benefice pentru organism. Discuta si cu medicul pediatru acest aspect, pentru ca el iti poate face unele recomandari foarte bune in acest sens. 

Lipsa somnului slabeste sistemul imunitar

O odihna insuficienta ii poate afecta pe cei mici mai mult decat crezi, si de aceea ar trebui sa le creezi un program pe care acestia sa il respecte. Chiar daca noi adultii nu prea ne impacam cu rutina, sa stii ca este perfecta pentru copii, care chiar au nevoie de asa ceva. Odihna suficienta ii permite sistemului imunitar sa functioneze mai bine, iar aceasta afirmatie este valabila nu doar in cazul copiilor, ci si al nostru, al adultilor. Un sugar are nevoie de aproximativ 18 ore de somn zilnic, copiii mici de 12 – 13 ore, iar pentru prescolari o odihna suficienta inseamna in jur de 10 ore pe zi. 

Laptele matern face minuni!

Toate mamele stiu cat de importanta este alaptarea pentru dezvoltarea armonioasa a puiului de om pe care il tin in brate. Laptele matern contine multi anticorpi care il ajuta pe cel mic sa fie ceva mai bine aparat in fata multor afectiuni. De asemenea, medicii specialisti sustin ca acel colostru matern, pe care mama il produce in primele zile dupa nastere este cel mai plin de anticorpi. Recomandarea ar fi sa se alapteze macar un an de zile, in primele sase luni exclusiv. Totusi, este important sa iei cele mai bune decizii pentru tine si copilul tau, iar acestea trebuie analizate impreuna cu medicii. 

Suplimente alimentare naturale

In functie de varsta celui mic, exista multe suplimente imunitate copii care ii pot fi administrate si care il pot ajuta sa isi fortifieze sistemul imunitar. Opteaza pentru cele naturale, dar nu le administra dupa ureche, dupa cum se spune, ci doar dupa ce inainte ai discutat cu medicul pediatru despre aceasta optiune.

Mai multa miscare in aer liber

Chiar si noi, adultii, reusim ca in acest fel sa ajutam sistemul imunitar sa intre mai bine in actiune, asa ca de ce l-ai priva pe cel mic de aceasta? Tu, ca parinte, trebuie sa fii un adevarat exemplu, asa ca gasiti impreuna acele activitati in aer liber care va fac placere: plimbari pe joss au cu bicicleta, fotbal, tenis, inot, echitatie, patinaj sau ce mai vrei tu. In acest fel vei reusi sa create o legatura unica intre voi, si in plus, veti fi mult mai sanatosi. Copilul tau va creste asa cum trebuie, din toate punctele de vedere. In plus, se stie ca miscarea fizica face si pofta de mancare, asa ca ai toate sansele sa iti accepte preparatele culinare sanatoase, care si acestea ii intaresc imunitatea. 

Fara fumat in preajma celui mic

Pe cat posibil, incearca sa eviti mediile in care se fumeaza atunci cand esti insotit de cel mic. Daca unul sau ambii parinti fumeaza, ar trebui sa renunte la acest obicei nociv sau macar sa nu o faca in preajma copilului. Fumul de tigara contine enorm de multe toxine, iar copiii au o sensibilitate mult mai ridicata la acestea decat adultii. 

Daca nu vrei sa ai parte de un copil care sa se confrunte in mod frecvent cu probleme respiratorii, bronsita, infectii ale urechii si astm, ori poate chiar unele intarzieri neurologice, atunci intelege ca este timpul sa renunti chiar acum la fumat. Nu doar ca mica ta minune va fi mult mai sanatoasa, ci si organismul tau iti va multumi. Ba chiar si buzunarul, pentru ca vei economisi multi bani asa. 

Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imunitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre