Anemia la bebelusi si copii: de ce apare, care sunt simptomele si cum o poti preveni

/ / Modificat: 2022-03-30
Anemia la bebelusi si copii: de ce apare, care sunt simptomele si cum o poti preveni

Dintre bolile hematologice (boli ale sangelui) pediatrice, anemia este cea mai frecventa. Este mai frecventa la copiii mici, deoarece acestia cresc mult si mananca putine alimente bogate in fier, dar este, de asemenea, frecventa la adolescenti.

Desi anemia la sugari si la copii este uneori asimptomatica, este util sa se cunoasca posibilele simptome si, daca este posibil, sa se stie cum se poate preveni.

Ce este anemia?

In sange exista mai multe tipuri de celule. Celulele rosii din sange, sau eritrocitele, sunt unele dintre ele si sunt responsabile pentru transportul oxigenului. Oxigenul se deplaseaza in interiorul globulelor rosii legate de hemoglobina. Pentru a produce hemoglobina, organismul nostru are nevoie, printre altele, de fier.

Vorbim de anemie atunci cand concentratia de hemoglobina din globulele rosii este redusa. In pediatrie trebuie sa tinem cont de faptul ca valorile normale ale globulelor rosii si ale hemoglobinei variaza in functie de varsta, iar rezultatele analizelor trebuie sa fie interpretate mereu de un medic.

De ce apare anemia?

Cauzele anemiei pot fi variate. In linii mari, la adolescente, poate fi cauzata de o menstruatie abundenta. La copiii de orice varsta poate fi cuzata de de o distrugere accelerata a globulelor rosii. Insa acestea nu sunt singurele cauze.

In pediatrie, cea mai frecventa cauza a anemiei este deficitul de fier. Lipsa de fier care determina formarea unei cantitati insuficiente de hemoglobina, ceea ce duce la globule rosii mai mici (anemie microcitica) si mai putin colorate (hipocromice).

Deficitul de fier poate fi cauzat de:

  • Alimentatie inadecvata: copiii nu concuma legume verzi si refuza carnea.
  • Boala celiaca. Copiii care sufera de boala celiaca nu absorb fierul din alimente ducand la aparitia anemiei.
  • Nevoi sporite: in timpul puseelor de crestere, cum ar fi primii doi ani de viata si perioada adolescentei, copiii au nevoie de o cantitate mai mare de fier.
  • Mensitruatii abundente. Perderile mari de sange in cazul adolescentelor pot duce la anemie. 

Simptomele anemiei

In cazul copiilor mici, de multe ori, anemia nu are niciun simptom si este descoperita doar in urma testelor regulate de sange. Simptomele apar in special in cazul adolescentilor. Insa, in unele cazuri acestea apar si in randul copiilor mici.

Iata care sunt principalele semne care trebuie sa te ingrijoreze:

  • Oboseala din timpul zilei, chiar daca micutul s-a odihnit suficient
  • Oboseala in timpul exercitiilor fizice
  • Scaderea apetitului
  • Aspect palid
  • Tahicardice (inima le bate mai repede)
  • Iritabilitate
  • Intarzieri in invatare si/sau dezvoltare
  • Dorinta de a manca substante nealimentare (gheata, creta, pamant...).

Cum se trateaza anemia

Tratamentul difera in functie de cauza anemiei si gravitatea acesteia. In cazul anemiei feriprive, medicii vor prescrie un supliment de fier (disponibil sub forma de sirop sau tablete, in functie de varsta copilului).

Acest fier se absoarbe cel mai bine pe stomacul gol si trebuie insotit de vitamina C (suc de portocale, mandarine, kiwi sau chiar de un supliment de vitamina C daca micutul refuza fructele).  

In cazurile de anemie foarte severa, va fi necesara o transfuzie de sange, care va fi efectuata in spital.

Cum poate fi prevenita anemia

Deficienta de fier, care duce la aparitia anemiei, poate fi prevenita prin obiceiuri alimentare sanatoase si corecte. Fierul este unul dintre primii micronutrienti pe care ar trebui sa ii incorporam in alimentatia bebelusilor nostri atunci cand incepem alimentatia complementara, in jurul varstei de sase luni. Putem face acest lucru oferindu-I legume precum broccoli, spanac, conopida, cartof dulce, dar si cu ajutorul cerealelor. Pe masura ce creste trebuie sa introduci carnea in alimentatia copilului. 

Produsele lactate impiedica absorbtia fierului si se recomanda sa nu se abuzeze de ele. In plus, laptele de vaca nu trebuie oferit ca bautura principala inainte de varsta de un an.  

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre