Jocul - o treaba serioasa

/ / Modificat: 2018-10-24
Jocul - o treaba serioasa

Este aproape imposibil sa ne gandim la copii si la jocuri ca la doua elemente separate. Desi stim ca joaca este o parte esentiala a copilariei, adesea ne gandim la ea ca la ceva nesofisticat, ca la o treaba de copii. Cu toate acestea, cand intalnim un copil caruia nu-i place sa se joace, ne alarmam. Te-ai intrebat vreodata de ce?

Copiii comunica prin joc. Este modul lor de a interactiona, de a exprima emotii si de a impartasi experiente cu altii. Pe masura ce copilul creste, isi va face loc vorbirea, dar pentru mult timp, jocul va fi cel care va predomina, ca mijloc de exprimare.

Prin joc, copiii exploreaza lumea exterioara, care este atat de noua pentru ei, creandu-si in acelasi timp propria lume interioara si construindu-si o idee despre cine sunt ei. In plus, desi poate parea evident, joaca produce multa placere si distractie!

Jocul - mai mult decat o distractie

Sa luam un exemplu. O fetita este internata in spital si trebuie sa i se ia sange pentru o serie de analize. Fetita plange si se opune. Dupa un timp, o asistenta se apropie de micuta si ii spune ca va intepa un ursulet de plus, care s-a imbolnavit si care are nevoie de tratament. "Oh, a durut un pic, dar s-a terminat", spune ea. Asistenta ii spune fetei ca ursuletul se simte bine si ca acum se poate intoarce in camera in care se afla si celelalte jucarii.

Fata, convinsa, se intoarce si se uita la tava unde este acul. Se gandeste la ursuletul pe care asistenta tocmai l-a vindecat cu propriile sale maini si pare un pic mai calma. Se pare ca acum este pregatita pentru analize.

Jocul a permis fetitei sa poata aborda aceasta experienta necunoscuta si generata de frica. Dar, in plus, le-a permis asistentei si fetitei sa comunice. Asistenta a adoptat limbajul copilei pentru a-i transmite care va fi procedura, cum se poate simti si ce se va intampla in continuare.

Cand vedem jocul ca pe un limbaj, intelegem, de asemenea, importanta pe care o are pentru copii, atunci cand vine vorba de interactiunea cu ceilalti. Prin joaca, micutii isi pot cunoaste tovarasii de joaca si se pot face cunoscuti.

Daca observi de la distanta copiii care se joaca in parc, vei vedea ca inainte chiar de a-si adresa vreun cuvant, ei au impartit deja o lopatica sau si-au pasat vreo minge – putem spune ca au inceput sa relationeze.

Chiar si fara a vorbi aceeasi limba, multi copii pot petrece impreuna ore intregi, distrandu-se. Acest lucru este ceva natural pentru ei, pentru ca este cel mai confortabil mod de a aborda alte persoane.

Dar jocul nu este doar limbajul pe care copiii il folosesc intre ei, ci si modul in care acestia comunica cu adultii, inca de cand sunt foarte mici. Uneori, ca parinti, nu gasim o modalitate de a le explica ceva copiilor nostri sau nu intelegem ce se intampla cu ei la un moment dat. Chiar daca nu te-ai mai jucat de ani de zile, jocul poate fi cel mai mare aliat al tau in comunicarea cu micutul tau.

4 moduri de interactionare cu cel mic

Iata cateva idei despre cum poti face acest lucru:

1. Accepta-l pe cel mic asa cum este el, chiar daca nu-i impartasesti gusturile si pasiunile. In cazul in care copilul tau considera ca tu nu esti de acord sau comentezi de fiecare data cand isi alege o jucarie sau ori de cate ori iti spune despre vreun joc, pe care l-a inventat in parc, capacitatea lui de a se juca poate fi inhibata. Joaca este, de asemenea, creativa. Si pentru a crea si inventa este necesar ca micutul tau sa simta ca isi poate exprima ideile in mod liber si original.

2. Intra in pielea unor personaje. Daca vrei sa ai un dialog cu copilul tau, dar observi ca nu este chiar atat de simplu, inventeaza un joc al personajelor. Iar cand va jucati, invita-l sa-ti spuna ce se intampla. Nu trebuie decat sa vorbesti sau sa pui intrebari cu vocea unuia din personajele din joc.

De asemenea lasa-l si pe el sa vorbeasca, asculta-ti micutul, nu e momentul pentru lectii. Daca acest lucru este dificil pentru el, indruma-l cu cateva intrebari. Vei vedea cum copilul tau va putea comunica intr-un mod mai confortabil si mai deschis, decat atunci cand il intrebi direct despre lucrurile pe care vrei sa le stii.

3. Permite-i copilului tau sa se exprime fara sa-i fie teama ca va fi pedepsit. Un copil care simte ca este provocat sau judecat, de cei care il iubesc cel mai mult, cu greu se mai poate juca, exprima sau sa impartaseasca ceva din lumea sa interioara. Daca primul lucru la care te gandesti este cat de haotic poate fi acest lucru, indica-i copilului tau, ori de cate ori este necesar, care sunt momentele si locurile unde se poate exprima liber.

4. Nu te rezuma la respectarea stricta a regulilor unui joc. Exista mai multe moduri de a te juca si toate sunt valide. Fiecare copil are propriile preferinte: jocuri libere si fara instructiuni, jocuri clasice de masa, jocuri individuale sau jocuri de grup. In timp ce unii prefera sa se joace afara, altii prefera sa se joace in casa cu jucarii.

Daca sunt mai creativi, vor da noi utilizari obiectelor din casa si le vor transforma in nave spatiale sau castele. Desenatul, jocurile cu muzica sau orice activitate in care copilul tau creeaza, construieste ceva, comunica si, nu in ultimul rand, se distreaza, este valid.

Nu uita ca jocul este prima limba a copilului si cea care ii va permite sa se apropie, sa ordoneze si sa inteleaga lumea din jurul lui. In acelasi timp, nu uita ca jocul este o fereastra care iti permite sa te apropii de lumea lui interioara si sa o cunosti. Caci pana la urma jocul este o treaba foarte serioasa!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joc Joaca Joaca copii Beneficii joaca

Articole recomandate

Citeste si despre