Dezvoltarea psihica a copilului mic (2-3 ani)

/ / Modificat: 2012-10-24
Dezvoltarea psihica a copilului mic (2-3 ani)

Dezvoltarea unui copil este impartita in doua mari categorii: fizica si psihica (emotionala). Desi multi parinti dau o mai mare atentie modului in care copilul creste si se dezvolta din punct de vedere fizic, deoarece progresele sunt mai usor vizibile cu ochiul liber, dezvoltarea psihica este la fel de importanta si ii poate ajuta sa inteleaga mai bine comportamentul si gandirea copilului la varste mici. Iata la ce trebuie sa fii atenta in dezvoltarea psihica a copilului de 2-3 ani!

Dezvoltarea psihologica se caracterizeaza prin ansamblul trasaturilor, starilor, structurilor si proceselor psihice care influenteaza formarea personalitatii copilului, il ajuta sa se adapteze la mediu si determina si comportamentul lui.

Cunoasterea principalelor caracteristici ale dezvoltarii psihice la copilul de 2-3 anisori te ajuta sa patrunzi mai usor in mintea lui si sa intelegi modul in care gandeste, ceea ce te poate ajuta sa il educi si ingrijesti corespunzator.

Dezvoltarea psihica la copilul de 2-3 ani

Pe la varsta de 2 ani, vei avea de-a face cu un copil mofturos, confuz, cu comportamente pe care iti e greu sa le intelegi, dar care sunt firesti in dezvoltarea lui emotionala si psihologica. Este varsta la care iti testeaza atat limitele, cat si rabdarea.

Este perioada in care incepe sa devina independent, sa-si manifeste curiozitatea si sa exploreze totul in jurul lui, pentru a-si putea explica lucruri si termeni pe care nu-i intelege in alte moduri. Cunoasterea este mijlocita in special de planul perceptiv-senzorial, in care perceptiile si simturile joaca un rol esential in dezvoltarea lui cognitiva.

Una dintre principalele caracteristici ale dezvoltarii psihice la 2 ani consta in impulsivitate sau lipsa de autocontrol pe care copilul o manifesta. Tot la aceasta varsta, copilul este la varsta comportamentelor extreme: dependent - independent, agresiv - calm etc.

Este etapa copilariei in care se enerveaza cu usurinta si devine agresiv atunci cand ceva nu ii este pe plac. Din cauza faptului ca nu isi poate exprima nemultumirile in cuvinte, deoarece la aceasta varsta nu are limbajul suficient de dezvoltat, o face in comportamente care nu sunt mereu prea placute. Asa apar accesele de furie, care reprezinta doar modul lui de a-si exprima starile emotionale prin care trece.

Este o etapa a copilariei presarata de temeri, sentimente de nesiguranta si in care se confrunta cu anxietatea de separare.

Incepe sa simpatizeze cu suferinta altora, fara a intelege ce este empatia, dar continua sa se puna pe el in centrul universului si sa fie egoist. Nu este dornic sa imparta lucrurile cu cei din jur, lipsindu-i sentimentul generozitatii sau al darniciei.

Copilul este la varsta la care isi imbogateste substantial planul senzorial-perceptiv. Invata cele mai multe lucruri prin experiente nemijlocite sau prin explorarea mediului. Isi pune la lucru atat senzatiile auditive, cat si vizuale sau tactile pentru a intelege lumea inconjuratoare.

Pana la varsta de 3 ani, planul mental al copilului se dezvolta considerabil. Memoria si atentia prind contur. Desi memoria incepe sa se dezvolte pe la varsta de 2 ani, atentia este un castig nou in dezvoltarea cognitiva a copilului. Abia intre 2 si 3 ani, atentia si concentrarea incep sa prinda contur, mai ales daca sunt bine antrenate si exersate cu ajutorul parintilor.

Cum ai stimulat dezvoltarea cognitiva a copilului tau? Spune-ne cum l-ai ajutat in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare psihica copii Dezvoltare emotionala copii

Articole recomandate

Citeste si despre