Primele 1.000 de zile de viata, esentiale pentru dezvoltarea fizica si emotionala a bebelusului

/ / Modificat: 2021-11-07
Primele 1.000 de zile de viata, esentiale pentru dezvoltarea fizica si emotionala a bebelusului

Primele 1.000 de zile din viata unui copil sunt cruciale pentru dezvoltarea fizica si emotionala a acestuia. In aceasta perioada, neuronii copilului formeaza noi conexiuni la o rata uimitoare de 700 pana la 1.000 pe secunda, o rata care nu se va mai repeta niciodata. De aceea, tot ceea ce se intampla in viata lor in aceasta etapa va avea un efect decisiv asupra sanatatii lor fizice si mentale.

Primele 1.000 de zile pentru creierul unui copil

In primii trei ani de viata, creierul unui copil se dezvolta viteza uimitoare, dobandind abilitatile lingvistice, sociale si emotionale de care va avea nevoie ca adult.

Potrivit expertilor, 40% din abilitatile mentale ale unui adult sunt dobandite in aceste 1000 de zile de viata. Prin urmare este esential sa incurajam dezvoltarea corecta a copiilor, deoarece bunastarea lor viitoare va depinde de acest lucru.

In calitate de parinti, trebuie sa acoperim nu doar nevoile fiziologice, ci si pe cele psihologice, iar in acest sens legatura dintre parinti si copil capata o importanta deosebita, deoarece modul in care copiii sunt crescuti sau ingrijiti in primii ani de viata poate influenta functionarea creierului lor pentru tot restul vietii.

Cum poti consolida legatura cu copilul si cum ii pot ajuta sa se dezvolte armonios

1. Oferindu-i mangaieri, imbratisari si sarutari, deoarece s-a dovedit ca “hranirea” cu afectiune si respect genereaza oxitocina, care ii ajuta pe copii sa creasca calmi, relaxati si increzatori, deoarece se simt iubiti. Acest lucru va avea ca rezultat o dorinta mai mare de a-si explora lumea, de a invata, de a se bucura si de a relationa mai bine cu mediul inconjurator, ceea ce va avea repercusiuni pozitive la varsta adulta.

2. Oferindu-i toata atentia necesara. Bebelusii au nevoie de atentie inca de mici. Chiar daca credem ca nu isi dau seama, bebelusii au nevoie sa fie mangaiati si priviti de la o distanta la care sa isi poata vedea parintii, dar si sa li se vorbeasca cu voce calma si blanda. Masajul este, de asemenea, o modalitate excelenta de a consolida legatura parintilor cu bebelusul.

3. Reactionand si validandu-i emotiile in mod pozitiv. Reactia la emotiile lor, deoarece o interactiune corecta intre parinti si copii ii ajuta pe copii sa isi regleze emotiile, mai ales in primele 1.000 de zile, cand creierul copilului este mai permeabil si mai deschis la influenta mediului inconjurator.

4. Consoland bebelusul. In acest moment, este deosebit de important sa iti consolezi imediat bebelusul cand incepe sa planga, deoarece stresul si dezvoltarea creierul nu sunt tovarasi buni. Atunci cand copilul percepe o amenintare (de orice fel), el va genera cortizol, un hormon care va ramane la niveluri ridicate daca amenintarea persista, adica daca mediul sau tipul de educatie nu este adecvat.

5. Interactionand cu bebelusul, pe perioade cat mai mari, este extrem de importanta inca din primele zile de viata. La fel de important este sa le vorbim si/sau sa le citim povesti, chiar daca credem ca sunt prea mici pentru a ne intelege, deoarece astfel nu numai ca ii vom ajuta sa dobandeasca limbajul si sa isi imbunatateasca dezvoltarea verbala, dar ii vom ajuta si sa inceapa sa creeze o baza solida pentru relatiile lor viitoare.

6. Oferindu-i siguranta si incredere, copilul creste intr-un mediu stabil, in care parintii ii sunt ghizi si protectori. Aceste lucruri favorizeaza cresterea stimei de sine a copilului, dar si sentimentul de siguranta.

7. Asigurand un echilibru intre libertate si limite, astfel incat copilul sa fie liber sa avanseze in viata si sa faca alegeri, dar sa aiba limite clare si logice care sa-l invete ca libertatea lui se termina acolo unde este incalcata libertatea celorlalti.

8. Acordand importanta jocului. Joaca nu este doar un drept al copilului, ci prin joc va invata sa cunoasca si sa interactioneze cu lumea din jurul sau, isi va imbunatati abilitatile psihomotorii si limbajul si, pe scurt, va avea un impact pozitiv asupra dezvoltarii sale cognitive, sociale si educationale.

9. Asigurandu-i o alimentatie sanatoasa. Alimentatia este esentiala atat asupra dezvoltarii fizice cat si a dezvoltarii psihice. Dar in acest domeniu, importanta primelor 1.000 de zile incepe inca din momentul conceperii, deoarece alimentatia mamei joaca un rol fundamental in dezvoltarea si sanatatea copilului. Dupa nastere, timp de 6 luni este recomandata alaptarea exclusiva. Atunci cand un copil incepe alimentatia complementara, este important sa i se ofere o varietate de alimente sanatoase care sa includa calorii, proteine, acizi grasi polinesaturati, vitamine si minerale si sa raspunda nevoilor nutritionale specifice fiecarei etape.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Dezvoltare fizica copii Dezvoltare emotionala copii

Articole recomandate

Citeste si despre