Cum stii daca copilul are nevoie de logoped?

/ / Modificat: 2017-05-23
Cum stii daca copilul are nevoie de logoped?

Copilul mic se confrunta cu o multime de probleme de pronuntie si de invatare a cuvintelor pana reuseste sa vorbeasca fluent si sa lege propozitii si fraze clare si cursive. Acest lucru nu este neobisnuit. Insa este greu, ca parinte, sa iti dai seama daca problemele de vorbire si limbaj ale unui copil de 2-3 ani fac parte din dezvoltarea lui normala sau daca indica dificultati serioase de vorbire, care necesita consultul unui logoped. Iata cateva semne utile!

Comunicarea depinde de 3 procese esentiale: auzul, vorbirea si intelegerea. Problemele logopedice isi fac aparitia atunci cand exista anomalii la nivelul acestora.

Semne care indica probleme de vorbire la copiii mici

Chiar daca majoritatea micutilor are probleme comune de pronuntie a anumitor litere sau face confuzie intre ele, exista simptome serioase, usor de recunoscut, ale problemelor logopedice.

Daca problemele de pronuntie sunt din ce in ce mai frecvente si adesea greu de identificat daca sunt patologice sau nu, in cazul in care pana la 2 ani copilul nu vorbeste deloc sau o face prea putin fata de alti copii de varsta lui, este important sa il programezi la un consult logopedic, pentru mai multe investigatii.

Semne importante care ar trebui sa te trimita cu cel mic la specialistul in vorbire sunt:

- lipsa reactiei la stimuli auditivi (micutul nu reactioneaza atunci cand il strigi pe nume, bagi aspiratorul, uscatorul de par sau dai muzica tare - ar putea indica probleme auditive care interfereaza cu procesul vorbirii);

- pronuntia gresita a vocalelor simple;

- vorbirea prin folosirea exclusiva a vocalelor (omite orice fel de consoana);

    - dificultati in rostirea sunetelor sau cuvintelor simple; pare sa se chinuie atunci cand incearca sa scoata anumite sunete;

      - sare peste prima litera sau silaba in pronuntia unor cuvinte simple, spunand "ma" sau "ta", ori "ama" sau "ata" in loc de "mama" sau "tata";

        - spune un cuvant nou, apoi nu il mai pronunta niciodata sau nu reuseste sa si-l aminteasca pentru a-l refolosi;

          - raspunde la intrebarile tale repetand un cuvant din intrebare - de exemplu, daca il intrebi "vrei apa?", in loc sa raspunda "da" sau "nu", el raspunde prin "apa";

            - nu reuseste sa identifice sau sa arate cu degetul anumite obiecte sau lucruri din jur pe care i le indici verbal;

              - nu reuseste inca sa lege propozitii simple, macar din 2-3 cuvinte.

                Copilul invata si dezvolta o mare parte din limbaj in jurul varstei de 3 ani, moment in care cunoaste destule cuvinte, reuseste sa faca propozitii simple si este capabil sa foloseasca chiar pronumele personal "eu", cu referire la propria lui persoana.

                Pana la ce varsta sunt normale problemele de pronuntie si vorbire?

                Dificultatile de pronuntie ale unor sunete, cum sunt consoanele (mai ales in cazul alaturarii a doua consoane consecutive, precum in cuvinte de tipul "stop", "gras", pronuntate de cel mic "gas", "sop" etc.) sau sunetele de tip r, g, t, s, sunt normale la copiii mici si pot persista pana la varsta de 5 ani.

                Greselile de pronuntie si dictie au timp sa se corecteze pana spre sfarsitul perioadei prescolare, cu ajutor din partea parintilor. Acestia trebuie sa vorbeasca clar cu el si sa il corecteze atunci cand greseste, pentru ca cel mic sa reuseasca sa achizitioneze un vocabular corect si sa vorbeasca cursiv si clar in viitor.

                Asadar, dupa varsta de 5 ani, copilul cu probleme de pronuntie, intelegere si aflat in imposibilitatea de a se exprima verbal, trebuie dus la primul consult logopedic.

                In cadrul consultului, medicul stabileste daca este vorba de vreo intarziere in vorbire sau dezvoltare ori daca exista probleme de natura medicala care il impiedica pe micut sa vorbeasca corect.

                Micutii pot manifesta dificultati de pronuntie din cauza dezvoltarii unei dentitii anormale, a modificarii valului palatin sau a unor deformari ale maxilarului ori ale limbii. Daca sunt probleme medicale ce nu tin de competenta lui, terapeutul in vorbire ii va face o trimitere catre alti medici.

                Terapeutul te va intreba daca a trecut prin traume emotionale care ar putea fi cauza tacerii lui. In cazul in care dificultatile de vorbire au o cauza psihologica, logopedul te va trimite cu micutul la un psihoterapeut.

                Logopedul nu poate vindeca ranile emotionale ale copilului sau malformatiile medicale de la nivelul cavitatii bucale, insa trateaza problemele articulare, de rezonanta sau de fluenta pe care le poate intampina micutul in vorbire.

                Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                Taguri Probleme vorbire copii Vorbire copii Dezvoltare limbaj copii

                Articole recomandate

                Citeste si despre