Cum sa cresti un viitor intelectual

/ / Modificat: 2012-07-23
Cum sa cresti un viitor intelectual

Daca vrei sa cresti un copil intelectual, nu este indicat sa astepti pana cand va creste mare si va pune prima oara piciorul in gradinita, scoala sau facultate, pentru a incepe. Un copil intelectual incepe sa se formeze inca din fasa, cand este un bebelus, daca tu, care esti primul lui mentor in explorarea lumii inconjuratoare si dezvoltarea inteligentei si intelectului, ai grija sa ii insufli pasiunea pentru cultura si cunoastere.

Foto: thebeautifulartofparenting.blogspot.ro

Iata cateva activitati esentiale prin care reusesti sa stimulezi dezvoltarea creierului copilului inca de cand este bebelus, dar si mai tarziu, cand creste, pentru a-i incuraja dezvoltarea cognitiva sau a inteligentei!

Comunica constant cu el, satisfa-i curiozitatile si provoaca-l la discutii!

Comunicarea este una dintre metodele principale prin care copilul cunoaste lucrurile inconjuratoare, reuseste sa isi exprime dorinte, nevoi si are acces la cunoastere si cultura.

Vorbeste tot timpul cu micutul tau, inca de cand este bebelus, iar dupa ce creste, asigura-te ca il stimulezi sa se lanseze in discutii interesante, care sa-i puna la lucru imaginatia, creativitatea si gandirea.

Raspunde-i mereu la intrebari, oricat de jenante, inconfortabile sau caraghioase ar fi ele si nu ezita sa ii satisfaci curiozitatile. Are multe de invatat din aceste experiente si ii influenteaza dezvoltarea intelectuala!

Citeste-i de mic si cultiva-i pasiunea pentru carti!

Incepe sa ii citesti copilului inca de dinainte de a sti sa vorbeasca! Este important sa il apropii pe micut de lumea minunata a cartilor, inca de la varsta de bebelus. Daca faci din lectura un obicei zilnic si o introduci in rutina lui obisnuita, ii vei deschide mai usor apetitul pentru cunoastere si invatare.

Citeste-i cat mai mult, invata-l sa citeasca, vorbeste-i despre carti si ajuta-l sa inteleaga cat este de minunat universul acestora si cat de multe are de invatat din ele!

Cand este mai maricel, mergi cu el la librarii, explorati cartile de acolo, si faceti cat mai multe vizite si la biblioteca.

Incurajeaza-i talentele si pasiunile!

Incurajeaza copilul sa-si urmeze intotdeauna pasiunile, indiferent de ce natura sunt ele sau daca sunt temporare. Micutul tau isi va schimba "cariera" sau "ce vrea sa se faca atunci cand va fi mare" foarte frecvent. O data va spune ca vrea sa fie doctor, alta data va vrea sa devina fotbalist sau cantaret si asa mai departe. Chiar daca stii ca sunt pasiuni temporare si ca nu va dura mult pana cand va dori sa devina actor, incurajeaza-l mereu sa exploreze domeniul care pare sa ii atraga atentia la momentul respectiv.

In momentul in care observi ca investeste mai mult timp decat oricand intr-o anumita pasiune si ca este mereu dornic sa afle lucruri noi despre ea, poti incepe sa te interesezi despre cursuri, carti si alte metode prin care sa ii aprofundezi cunostintele in domeniu si sa ii cultivi hobby-ul sau talentul.

Ajuta-l sa isi dezvolte dexteritatea sau indemanarea!

Si dezvoltarea dexteritatii contribuie la cresterea unui copil intelectual. Este recomandat sa ajuti copilul sa-si dezvolte abilitatile fine motorii prin activitati care implica folosirea manutelor - puzzle-uri, seturi de constructie, modelarea plastilinei, scrisul etc.

Cu cat micutul invata sa manuiasca mai cu dibacie manutele, va invata sa scrie mai repede, un act esential in procesul invatarii si cunoasterii, dar si un pas inainte spre cresterea unui intelectual.

Fii un exemplu de urmat pentru el!

Copilul, cu cat este mai mic, cu atat imita mai multe dintre gesturile si actiunile tale si ale celor din jurul lui! Tot ceea ce faci pe langa el va fi preluat si in comportamentul lui. Asadar, daca ai preocupari intelectuale frecvente (mergi la teatru, citesti foarte mult etc.), si micutul tau va deveni interesat de ele.

Ofera-i spatiu creativ si permite-i sa se exprime liber!

Stimuleaza imaginatia si creativitatea micutului, oferindu-i libertate de exprimare. Lasa-l sa deseneze ce doreste, sa inventeze lucruri numai de el stiute sau intelese, sa vina cu idei noi, sa picteze vrute si nevrute si incurajeaza-l mereu oferindu-i instrumentele necesare pentru a pune aceste porniri creative in aplicare.

Tu cum iti ajuti prichindelul sa devina un intelectual? Ce fel de activitati intreprinzi cu el in acest sens? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare intelectuala copii Inteligenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre