Semne ca ai de-a face cu un frate mai mare

/ / Modificat: 2014-03-26
Semne ca ai de-a face cu un frate mai mare

Ai doi sau mai multi copii, insa numai unul dintre ei va ramane toata viata cu statutul de "frate mai mare". Desi se spune ca fratii mai mari sunt mai neglijati de parinti decat cei mici, care primesc doze ceva mai generoase de rasfat, exista situatii in care acestia se asigura, mai mult sau mai putin voluntar, ca nu uitati ca sunt si ei prin preajma sau ca au un loc binemeritat in sanul familiei voastre!  

1. Te corecteaza rapid cand gresesti si o face pe un ton categoric. Incepe sa vorbeasca ca un adult.  

2. Incepi sa faci calcule si economii pentru primele gadgeturi... lasi deoparte biberoanele, papusile si jucariile de plus si incepi sa te uiti dupa laptopuri, mp3 playere sau jocuri video pe care nici macar tu nu stii sa le folosesti. Dar el se descurca... doar este fratiorul mai mare.  

3. Toate lucrurile i se cuvin. Daca fratii mici sunt mai generosi din fire, cei mari nu sunt dispusi sa imparta nimic cu ceilalti, nici macar dragostea ta, si se asigura de fiecare data ca are prioritate in fata celorlalti copii ai familiei.  

4. Te incuie cu intrebari-surpriza, la care nici tu nu stii inca raspunsul.

5. Iti da sfaturi de ingrijire a copilului. A fost atent la tine cand ai avut grija de el, iar acum se asigura ca aplici aceleasi reguli si fratiorului lui. Orice abatere de la regula va fi atent sanctionata cu un "nuuu, nuuu faci bine" prelungit.  

6. Incepe sa refuze portiile de lapte si sa adulmece din ce in ce mai mult cafeaua. Da frecvent tarcoale canii tale de cafea, in acelasi timp in care se uita lung la tine, fara a indrazni insa sa ceara vreo gura din ea. Poate, poate... te oferi singura sa ii satisfaci si lui dorinta de a testa aceasta bautura de "adulti", pe care o vede frecvent pe masa, dimineata.

7. Incearca mereu sa-si dea fratiorul in "adoptie" tuturor celor pe care-i intalneste in cale, dorind sa devina din nou, singurul copil al familiei. Nu ti s-a intamplat sa-l auzi ca-i spune matusicii "nu vrei sa-l iei acasa pe fratele meu? ti-l dau eu!".

8. Isi asuma meritele reusitelor fratelui mai mic, dar nu ezita, in schimb, sa dea vina pe el pentru diverse boacane.  

9. Isi pune mainile in cap si se plange ca un om mare.  

10. Are intotdeauna dreptate. Poti sa-l contrazici?  

frate-mare

11. Conflictele faternale sunt la ordinea zilei. In caz ca ai uitat, ai copii de varste diferite, iar armonia intre ei este doar un... ideal la care poti spera mereu, dar la care nu te poti astepta sa se implineasca.  

12. Ii place sa-si sicaneze fratiorul, doar pentru ca mai apoi sa-l consoleze si sa-ti arate ce copil bun este el.  

13. Te cearta din orice. A inceput sa se comporte ca tine si sa-ti aplice acelasi "tratament" atunci cand faci ceva gresit.  

14. E mai interesat de joaca cu ceilalti copii decat de cea cu tine.

15. Nu-i mai place sa fie smotocit si pupat tot timpul... cu exceptia cazurilor in care acorzi cam multa atentie fratiorului mai mic, situatie in care nu ezita sa-ti sara in brate cu sau fara nicio ocazie.  

Ce alte semne sau comportamente crezi ca mai sunt specifice fratilor mai mari? Tu cati copii ai si cum isi face copilul cel mare simtita prezenta in sanul familiei? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportamente frati Frate mai mare Crestere copii Comportamente copii

Articole recomandate

Citeste si despre