De ce nu vor copiii sa mearga la culcare?

/ / Modificat: 2018-11-15
De ce nu vor copiii sa mearga la culcare?

Cu totii stim cat de sanatos este somnul pentru sanatate, mai ales pentru cea a copiilor. Micutii au nevoie de un somn odihnitor, de ore relativ fixe de culcare si de anumite ritualuri de pregatire pentru somn.

Si de multe ori se intampla ca, in ciuda tuturor eforturilor noastre, copiii sa nu vrea sa mearga la culcare. “Nu mi-e somn!”, poate replica micutul in timp ce casca si este mort de oboseala. “Mi-e foame” sau “Mi-e sete”, sau “Inca nu e noapte!”, sunt alte scuze. Ce ce intampla cu un copil atunci cand nu vrea sa se culce? Iata cateva posibilitati.

Nu este obosit

Este foarte posibil ca micutul sa fie plin de energie seara si sa aiba chef de joaca, mai ales daca s-a intamplat ca peste zi sa doarma.

Pentru copiii care dorm la pranz sunt recomandate activitati intense dupa-amiaza si joaca afara, in asa fel incat seara sa fie suficient de obositi pentru a merge la timp la culcare.

Este prea obosit

Da, si de prea multa oboseala, copilul poate avea dificultati in a adormi. Multi copii sunt destul de obositi la 6-7 seara, dar parintii nu ii lasa sa merga la culcare, gandindu-se ca este prea devreme.

Astfel ca, pe fond de prea multa oboseala, copiii incep sa devina extrem de agitati. In acest caz este de preferat ca parintele sa ia in calcul posibilitatea de a culca micutul mai devreme. O atmosfera calma si activitati linistitoare cu o ora inainte de culcare pot ajuta si ele copilul sa adoarma mai repede.

Este prea curios

Iti mai amintesti cum erai in copilarie cand trebuia sa vina Mos Craciun si nu puteai adormi de entuziasm si nerabdare? Ei bine, da, copiii nu pot adormi daca exista ceva care le starneste curiozitatea. De exemplu, daca micutul este in pat si aude zgomote in casa, este posibil sa nu adorma incercand sa ghiceasca ce fac parintii lui.

Ii este frica de ceva

In functie de varsta, copiilor le este frica de intuneric, de mostrii de sub pat sau din dulap. Si de aceea pot refuza sa mearga sa doarma sau pot refuza sa doarma singuri.

Vrea sa petreaca timp cu tine

Daca are de ales intre a sta singur si a petrece timp cu familia, orice copil va alege a doua varianta.In plus, mersul la culcare poate activa anxietatea de separare a copilului. De aceea este bine ca micutul sa aiba o rutina in legatura cu somnul, iar parintii sa fie participanti la aceasta rutina.

Pregatirea pentru culcare poate fi un moment de conexiune intre parinte si copil. De exemplu, inainte de a merge in pat, copilul poate primi, in fiecare asearam cate o imbratisare de la fiecare parinte. Sau poate petrece cateva minute in pat, parintii fiindu-i alaturi si sarutandu-l.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn copii Rutina somn

Articole recomandate

Citeste si despre