Copilul spune NU la orice, ce faci?

/ / Modificat: 2017-06-23
Copilul spune NU la orice, ce faci?

Copilului tau a inceput sa ii placa sa spuna "NU" la aproape orice ii spui. Vine o varsta cand copilul nu va dori sa te mai pupe pe obraz cand ii ceri, sa faca curat la jucarii sau sa vina la masa imediat ce il rogi. Pe langa faptul ca nu pune in practica rugamintile, te va exaspera si cu repetia in exces a lui "NU". Cum procedezi?

La ce varsta incep copiii sa spuna NU?

Pana la varsta de 13 luni copilul tau nu stie sa faca diferenta dintre DA si NU. Chiar si dupa ce o descopera, el il va lua in brate pe nu in defavoarea lui da. El descopera ca poate sa ia decizii singuri. Astfel ca, si daca ii faci mancarea preferata, iti va spune probabil ca nu vrea sa pape, doar pentru ca poate sa faca asta.

Refuzul lui nu are o semnificatie sau o noima, ci este o exersare a capacitatii de a pune in practica ceea ce descopera pe masura ce creste - si anume, ca poate sa spuna si "da", dar mai ales "nu". In plus, atunci cand cel mic te refuza cand vrei sa ii dai sa manance, prima ta reactie este aceea de a-l cocolosi.

Incerci printr-un mic rasfat sa il determini sa manance ce i-ai pregatit. Fie ii promiti un desert savuros dupa masa, fie il lauzi si cocolosesti pentru a-ti intra in gratii. Micutului tau nu ii displace deloc acest lucru. Iar daca stie ca numai spunand "nu" va primi acest tratament, atunci nu va ezita sa il foloseasca mereu.

Dupa 1 an si 3 luni, copilul invata sa spuna "nu", in special, ca o reactie de imitatie a mamei. La aceasta varsta, copilul isi castiga o oarecare independenta prin posibilitatea de a merge de-a busilea sau chiar neajutat.

Copilul tau ajunge la varsta, in care incep sa se intensifice interdictiile si "NU" - urile mamei. Copilul preia aceasta atitudine si ii confera valoare semantica - reprezentand prima idee abstracta care apare in mintea copilului.

De aceea este foarte important sa se foloseasca aceste refuzuri si interdictii de catre parinti, insa este indicat sa se evite agresivitatea. Frustrarile copilului au un rol extrem de important in formarea lui, ca personalitate, dar si in dezvoltarea cognitiva a acestuia.

Cum faci copilul sa renunte la NU?

Renunta la a mai spune NU la orice! Exista situatii in care trebuie sa te impui in fata copilului si sa spui NU! Dar apar o multime de imprejurari in care ai putea ocoli cu delicatete acest raspuns. Daca te intreaba in legatura cu o jucarie pe care o doreste, dar nu i-o poti cumpara, spune-i "mai tarziu" sau "altadata" si evita sa spui "nu"! Daca nu functioneaza, incearca sa ii distragi atentia cu altceva pentru a uita rapid de jucarie! Daca te aude mereu ca ii spui "nu", acesta va prelua modelul si iti va raspunde cu aceeasi moneda.

Fii atenta la comportamentul lui si mai putin la ce spune

Copiii mici sunt mai buni la limbajul non-verbal (comportamental) decat la cel verbal (folosesc mai putin partea stanga a creierului la aceasta varsta, care este a limbajului). Uneori, cand ii ceri sa faca ceva copilul poate sa spuna NU si apoi sa puna imediat in practica ce i-ai cerut. Astfel, exista situatii in care NU se traduce prin DA.

Nu il certa daca vezi ca face ceea ce l-ai rugat desi initial a refuzat, nu are rost. Insa daca te refuza si apoi te si ignora comportamental, atunci este cazul sa iei masuri!

Evita intrebarile si concentreaza-te sa ii spui ce vrei de la el

Atunci cand vrei sa ii ceri sa faca ceva nu il intreba daca te poate ajuta. Daca faci asta ii dai se ales intre a raspunde cu da sau nu. Spune-i clar si concis ce vrei sa faca si ce asteptari ai. De exemplu, nu il intreba "vrei, te rog, sa te speli pe dinti?", ci spune-i la modul imperativ, dar pe un ton calm si cald "este timpul sa te speli pe dintisori". Daca nu vrea si nu vrea, atunci te poti folosi de optiuni, insa tot la modul imperativ sau afirmativ, nu sub forma de intrebari.

De exemplu, tu vrei sa il imbraci intr-un anume costumas, dar el vrea o hainuta care este abia spalata si nu poate fi folosita. Daca nu intelege ca nu ai cum sa il imbraci cu ea, fii clara si ofera-i alternative. Spune-i "Ai de ales intre costumasul rosu si cel verde. Atat! Gandeste-te si spune-mi pe care il vrei!"

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre