Alimentatia copiilor in timpul verii. Ce trebuie sa introduci in dieta zilnica

/ / Modificat: 2022-07-05
Alimentatia copiilor in timpul verii. Ce trebuie sa introduci in dieta zilnica

Desi in restul anului pregatirea meselor este mult mai simpla, vara, pe canicula, alimentatia poate avea de suferit. Iar acest lucru se intampla din varii motive: de la lipsa poftei de mancare in zilele caniculare, la acordarea unui numar prea mare de fructe si legume si la unul prea mic, sau chiar inexistent de proteine.

De asemenea, vara este mult mai usor ca in alimentatia copiilor sa se regaseasca mai multe dulciuri (mai ales ca este anotimpul inghetatie). O alta schimbare o constituie rutina care este data peste cap, deoarece ziua este mai lunga iar serile racoroase sunt numai bune pentru a sta mai mult timp afara.

Maria Marques, dietetician-nutritionist maternal si infantil, consultant in alaptare si fondator al “Mama Nutricion y Lactancia”, vine cu sfaturi si ponturi pentru a mentine o alimentatie nutritiva, racoritoare si sanatoasa pe timpul verii.

Rutina este importanta si vara

Vara ne schimbam programul si ritmul din restul anului. Zilele sunt mai lungi si caldura este insuportabila in timpul zilei, iar masa de seara este, adesea amanata.

"Schimbarea rutinei nu este un lucru rau, dimpotriva, este necesar sa ne deconectam de la viata de zi cu zi si sa uitam de ceas", spune María Marqués, "dar copiii sunt mai sensibili la orice schimbare si acest lucru se poate reflecta in modificari ale somnului, apetitului sau dispozitiei".

Din acest motiv, nutritionistul ne sfatuieste ca, pe cat posibil, orele si tipurile de mese pe care le oferim copiilor sa nu se schimbe, mai ales vara. Insa cum poti evita tentatiile din timpul verii? Iata ce solutii are Maria Marques:

- Organizarea meselor. Organizarea meselor in timpul verii este necesara pentru a asigura o dieta completa si o distributie adecvata a alimentelor pe parcursul zilei si al saptamanii.

- Planificarea unui meniu saptamanal, inclusiv a zilelor in care vom lua pranzul sau cina in oras (daca stim dinainte). In acest fel, vom putea distribui mai bine alimentele pe care le vom manca acasa.

- Pregatirea unor retete simple, gustoase, adaptate acestei perioade, care nu necesita mult timp in bucatarie.

Alimentele esentiale in timpul verii

La fel ca in orice anotimp, este important ca toate alimentele importante (fructe si legume, proteine si cereale) sa se regaseasca in meniul copilului tau.

Fructe si legume

"Fructele, legumele si verdeturile sunt alimente care sunt foarte versatile atunci cand vine vorba de prepararea unor mancaruri proaspete si sanatoase. Ele sunt o sursa importanta de apa, si asigura o buna hidratare pe timp de canicula. In plus, ofera vitamine, minerale si antioxidanti, ideali pentru a combate radicalii liberi si efectele nocive ale radiatiilor solare asupra pielii.

In plus, fructele si legumele sunt o sursa de fibre, care sunt necesare pentru a regla tranzitul intestinal, absorbtia nutrientilor si satietatea", dezvaluie Maria Marques.

Cereale

"Cerealele integrale sunt principala sursa de energie pentru copii si ar trebui sa fie prezente la mesele principale si la gustari", adauga Maria Marques.

Proteine

"Proteinele sunt elementul structural care contribuie la formarea tesuturilor organismului, fiind esentiale pentru dezvoltarea si cresterea copiilor.

Ca sursa de proteine, pestele, carnea slaba, ouale si produsele lactate, impreuna cu legumele si nucile si fructele uscate, ar trebui sa fie introduse in alimentatie la fiecare masa principala. Este important sa se respecte insa cantitatea recomandata pentru copilul tau, in functie de varsta si inaltime, pentru a evita consumul excesiv al acestor alimente", sustine Maria Marques.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre