Grasimile in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2011-07-19
Grasimile in alimentatia copilului

art_copii_grasimiGrasimile sunt esentiale in alimentatia copilului, desi sunt blamate si atacate din toate directiile ca fiind cauzatoare de cancer, obezitate si boli cardiovasculare. Exista grasimi "bune" si grasimi "rele". Unele sunt mai bune ca altele, dar cert este faptul ca acestea au un rol esential in cresterea si dezvoltarea lui. Grasimile trebuie incluse in alimentatia copilului ca parte a unei diete sanatoase.

Rolul grasimilor in organismul copiilor

Grasimile sunt nutrienti care se ragasesc in alimentatie. Acestea ajuta la crearea tesuturilor nervoase, dau energie si sunt precursoare ale multor tipuri de hormoni. Organismul foloseste grasimea pe post de combustibil. Daca grasimile ingerate nu sunt transformate si "arse" prin miscare fizica, ele se depoziteaza in corp pe post de straturi adipoase, care duc la ingrasare.

Totusi, grasimile sunt o parte importanta dintr-o dieta sanatoasa, atata timp cat sunt consumate cu masura.

Deserturile, dulciurile si gustarile copiilor sunt adesea pline de grasimi. Pe langa faptul ca sunt o rezerva generoasa de energie, grasimile ajuta si la absorbtia vitaminelor in corp (vitamina A, D, E si K). Ele au rolul si de a sustine si proteja organele interne.

art_dulciuri_copiiGrasimile din alimentatia copiilor

Exista 3 tipuri principale de grasimi:

  • nesaturate - care sunt considerate sanatoase si se regasesc in avocado, masline, alune, uleiuri vegetale (soia, porumb), peste etc.;
  • saturate - se gasesc in carne si in alte produse de origine animala - unt, branza, lapte (cu exceptia celui fara grasimi), nuci, arahide, dar si ulei de cocos, palmier etc.
  • grasimi trans - sunt cele mai nesanatoase si se gasesc in foarte multe produse semi-preparate, de tip fast-food si cele cu margarina, prajeli, biscuiti, dulciuri etc.


Grasimile trans, ca si cele saturate, sunt nesanatoase si cresc riscul aparitiei obezitatii, bolilor cardiovasculare si creste nivelul de colesterol din sange. Cele trans se mai regasesc pe etichetele produselor si sub numele de "hidrogenate" sau "partial hidrogenate".

peste_alimentatie_sanatoasa_copiiDe cate grasimi are nevoie copilul zilnic?

Grasimile joaca un rol esential in dezvoltarea creierului la copii. El ar trebui sa primeasca alimente cu grasimi chiar si sub varsta de 2 ani.

Incepand de la 2 ani ei ar trebui sa consume produse cu grasimi care sa le asigure 30%-35% din totalul zilnic de calorii.

Intre 4 si 18 ani copiii trebuie sa-si procure intre 25 si 35% din totalul de calorii din surse alimentare cu grasimi.

Aportul necesar trebuie sa provina neaparat din grasimi nesaturate. Cu cat copilul mananca mai putine grasimi saturate si trans, cu atat este mai sanatos si evita boli grave de sanatate.

Nu o sa poti tine copilul departe de dulciuri si produse de tip fast-food tot timpul. Insa atata timp cat sunt mancate moderat si rar, ele nu costituie o problema. Problemele apar atunci cand astfel de alimente devin un regim alimentar obisnuit.

Cat despre prajeli si cartofi prajiti - atat de adorati de cei mici - exista o solutie. Specialistii sustin ca este indicat sa prajesti alimentele in grasimi nesaturate, cele mai bune in acest sens fiind uleiul de palmier sau de masline. Si este indicat sa nu folosesti acelasi ulei de mai multe ori.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia copilului Alimentatie sanatoasa copii Dulciuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre