Otita medie acuta nesupurata

/ / Modificat: 2010-11-10
Otita medie acuta nesupurata
Intrebare:

- Am o fetita de 1 an si 7 luni. De curand a avut otita medie acuta pe care am tratat-o cu antibiotic (Klacid), picaturi pentru urechi-Otocalm si pentru nas-Vibrocil. Toate acestea la recomandarea medicului pediatru. Otita a rezultat din infectarea mucozitatilor care n-au putut fi eliminate. Acum are nasul infundat, fara nimic altceva (tuse, febra, stranut). Respira numai pe gura. Chiar daca i-am pus picaturi cu apa de mare, Vibrocil, i-am curatat nasul cu pompita, nu iese nimic. Credeti ca ar trebui sa merg la un ORL-ist? Este posibil sa aiba polipi?

Raspuns:

Otitele medii acute  sunt foarte frecvente la copil, sistemul imunitar de aparare a mucoasei cailor aero-digestive superioare fiind în formare si permitând astfel grefarea cu usurinta a unor infectii la acest nivel.


Otitele medii acute  sunt foarte frecvente la copil, sistemul imunitar de aparare a mucoasei cailor aero-digestive superioare fiind în formare si permitând astfel grefarea cu usurinta a unor infectii la acest nivel.

Trei categorii de cauze favorizeaza aparitia otitelor acute:

- cauze regionale  – boli acute sau cronice infectioase afectând mucoasa nazala, inflamatia produsa de corpii straini ai foselor nazale, si infectiile rino-faringiene cu extensie la trompa lui Eustachio (conduct membranos ce face legatura între urechea medie si faringe),

- cauze generale – boli infectioase ca gripa, scarlatina, rujeola, terenul alergic, tulburarile endocrino-metabolice, imunitare si adenoidismul determinat de acestea,

- cauze de mediu – factorii climatici, în special umiditatea si frigul favorizeaza aparitia otitelor.



Otitele medii acute sunt aproape în exclusivitate microbiene. Cel mai frecvent sunt implicatii germeni precum: streptococ, pneumococ, stafilococ, haemophilus. În general otitele sunt mono-microbiene, virusurile având mai mult un rol pregatitor pentru grefarea microbiana.


Formele recidivante se datoresc fie vegetatiilor adenoide, fie unui teren alergic fie unei imunitati locale si generale scazute. Pentru prevenirea recidivelor este necesara corectarea acestor suferinte.

Una dintre complicatiile bolii netratate sau tratate necorespunzator este otita medie acuta perforata, constând în exacerbarea durerilor, aparitia otoreei (datorata perforatiei timpanului), vertij însotit uneori de varsaturi, stari febrile.

Diagnosticul

Diagnosticul este sustinut prin examinarea clinica generala si prin examen otoscopic efectuat de catre medicul ORL-ist (oto-rino-laringolog) prin care va evidentia:

- hiperemie difuza la nivelul tegumentelor fundului conductului auditiv extern,

- hiperemia timpanului ce bombeaza în ansamblul sau sau numai în portiunea superioara,

- dureri la palpare pe regiunea antrala,

- hipoacuzie de tip transmisie progresiva.

Otita medie acuta simpla neperforata are tendinta la vindecare chiar spontan dar tinând cont de conditiile de aparitie (terenul imunitar, alte afectiuni asociate), se recomanda instituirea unui tratament antibiotic, cel mai frecvent fara antibiograma, uzual folosindu-se: augmentin, amoxicilina, eritromicina, etc.

Se mai utilizeaza tratament local, picaturi decongestionante în nas si ureche.

Tratamentul va fi suprimat numai dupa îndeplinirea criteriilor de vindecare:

- normalizarea aspectului timpanului,

- restabilirea functionala,

- normalizarea stari generale, criterii care în general pot fi îndeplinite dupa minim 6 zile.

În cazul dumneavoastra, având în vedere ca ati urmat un tratament bine condus în urma caruia însa vindecarea a fost incompleta, probabil datorita terenului sau a sensibilitatii copilului, recomandarea noastra este sa mergeti la un consult ORL, în scopul reevaluarii stadiului bolii în remisie si completarea tratamentului, probabil prin administrarea unor aerosoli, decongestionante si dezinfectante ale mucoasei nazo-faringiene.

În concluzie va trebui sa rezolvati problema congestiei si a secretiilor mucoase, în continuare existând riscul de recadere sau reîmbolnavire. Secretiile nazale nedrenate vor favoriza proliferarea germenilor si vor incomoda sau chiar bloca drenajul fiziologic a urechii medii prin trompa lui Eustachio, cu generare de noi conditii de aparitie a otitei.  

Va asteptam cu noi întrebari dupa ce urmati sfaturile noastre.

Multa sanatate,

Dr. Dana Paduraru,

Medic rezident in specialitatea chirurgie pediatrica

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

Detalii specialist


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Otita copii

Articole recomandate

Citeste si despre