Ce se poate intampla daca un copil confunda magia cu realitatea

/ / Modificat: 2023-04-02
Ce se poate intampla daca un copil confunda magia cu realitatea

Acest titlu poate suna puțin alarmist, dar este o poveste adevărată, o poveste pe care am trăit-o în carne și oase și cu care sunt sigur că mai mulți dintre voi se pot identifica într-un fel sau au auzit ceva similar de la un prieten, o rudă sau o cunoștință.

Aceasta este povestea a ceea ce se poate întâmpla dacă un copil confundă magia cu realitatea.

Cu câțiva ani în urmă am fost să sărbătorim ziua de naștere a unui copil la un spectacol de magie. Copiii, care cred că aveau în jur de 4 ani la momentul respectiv, au fost încântați. Priveau cu uimire la trucuri și aplaudau și țipau ca  la surpriza unei femei care ieșea nevătămată dintr-o cutie după ce o tăiase în bucăți mici cu un fierăstrău.

Nu era un spectacol complicat, ci trucuri simple, de-o viață, cu batiste care ieșeau din mânecă și păreau că nu mai au sfârșit, aflarea cărții la care te-ai gândit... și, printre multe altele, unul în care magicianul și-a băgat o monedă în nas și a scos-o prin ureche, pentru ca mai apoi să bage o frânghie printr-o ureche și să o scoată prin cealaltă.

Cert este că spectacolul a părut să aibă un impact asupra copiilor, care au plecat entuziasmați de la eveniment.

Câteva zile mai târziu, una dintre mamele care participaseră la eveniment ne-a spus cu îngrijorare că pe copilul ei îl doare urechea. I-a dat ibuprofen pentru a calma durerea, crezând că nu este nimic important, dar și-a dat seama că copilul începea să își piardă auzul și nu auzea foarte bine.

Într-o seară, când l-a trezit pentru școală, perna copilului era plină de puroi și sânge, iar ea a fost foarte îngrijorată și l-a dus la urgență. Surpriza a venit când medicul s-a uitat în urechea băiatului și a descoperit că înăuntru se afla un șnur de pantof de 10 cm. În fața celor două fețe care îl priveau uimite, băiatul a mărturisit, rușinat, că a vrut să îl imite pe magician și a introdus o bucată de șnur printr-o ureche pentru a o scoate din cealaltă și, evident, o băgase, dar nu reușise să o scoată. Băiatul, speriat pentru că presimțea că a făcut o năzbâtie, nu a vrut să-i spună mamei sale pentru ca aceasta să nu-l certe, așa că șnurul a rămas în ureche până când s-a infectat în interiorul urechii sale.

Băiatul a trebuit să fie tratat cu antibiotice și și-a pierdut o parte din auzul la urechea respectivă. Dar lucrurile nu s-au oprit aici; cel mai alarmant lucru a fost că, în săptămâna următoare, o altă mamă a venit să ne spună că fiul ei, Luis, a încercat ceva similar. Luis își alesese o fasole, deoarece nu găsise nicio monedă mică, și și-o băgase în nas până unde îi ajungea degetul. Fasolea s-a blocat și, la fel ca și colegul său, nici el nu i-a spus mamei sale. Cert este că, după 10 zile, mama a văzut că ceva ieșea din nasul băiatului și, cum nu semăna cu ceva ce ar fi trebuit să fie acolo, a tras de ceea ce ieșea, scoțând fasolea care răsărise în interiorul nasului; 

Nu vreau să spun că magia ar trebui să dispară din viața copiilor, o copilărie fără magie este ca un ou prăjit fără sare, dar trebuie să îi facem pe copii să conștientizeze că este vorba de iluzionism, de trucuri vizuale și că nimic nu este ceea ce pare; o maximă care poate fi aplicată nu doar la magie, ci la toate aspectele vieții.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Realitate virtuala Intelegere realitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre