Beneficiile patului pe podea pentru copii

/ / Modificat: 2017-10-24
Beneficiile patului pe podea pentru copii

Stim cat este de important ca micutii nostri sa aiba parte de un somn odihnitor. Somnul contribuie la mentinerea starii de sanatate si la dezvoltarea armonioasa a celor mici, avand un rol esential in procesul de crestere.

Un copil care nu are parte de odihna suficienta, de calitate, este mai irascibil si poate sa aiba si probleme de concentrare. Ca sa se odihneasca bine, copilul are nevoie si de un pat potrivit, care sa ii ofere confort si un mediu placut, de relaxare.

Si aici intervin multe intrebari pentru parinti: oare ce fel de patut sa aleaga pentru toddlerul lor, astfel incat acesta sa doarma bine, in siguranta si confort? Una dintre variante o reprezinta patul pe podea, varianta care vine cu o serie de beneficii pentru cei mici.

Avantajele patului pe podea pentru copii

Un pat pe podea vine la pachet cu o serie de beneficii pentru cei mici. Ora de culcare nu va mai fi un cosmar, asa cum se intampla in cazul multor copii, iar cel mic va fi incantat ca va avea un spatiu personal, in care poate sa doarma, dar sa se si joace. 

Patul pe podea elimina pericolul caderii din pat

Una dintre cele mai mari temeri pe care o au parintii atunci cand vine vorba despre perioada in care copilul trece din patut intr-un pat obisnuit este legata de pericolul cazaturilor. Cum copilasii sunt plini de energie si se foiesc mult inainte sa adoarma, parintii se tem ca pot foarte usor sa cada din pat si sa se raneasca.

Un pat pe podea, insa, te scapa de aceasta grija, pentru ca in cazul in care copilul se rostogoleste, el nu va mai cadea de la o inaltime mare. Distanta dintre salteaua unui astfel de pat si podea este una foarte mica.

Un pat pe podea le ofera independenta micutilor

Cu un astfel de patut, copiii au posibilitatea sa se miste singuri prin camera, fara ajutorul parintelui. Asta inseamna ca, atunci cand se trezesc nu o sa mai inceapa sa planga dupa tine pentru ca nu pot sa se dea jos din pat sau pentru ca le este teama sa coboare singuri din pat.

Acest tip de patut ii ofera copilului tau posibilitatea sa se miste in voie prin camera lui si sa isi faca de lucru singur, ceea ce inseamna ca tu vei mai avea la dispozitie 10 minute de liniste, dimineata.

Patul pe podea ii face sa se simta in largul lor

In scurt timp, un astfel de patut poate sa devina cel mai bun prieten al copilasului. Astfel, micutul tau va fi nerabdator sa mearga in camera lui nu numai ca sa doarma, ci si pentru ca are un patut care se poate transforma si in locul de joaca preferat.

Pe masura ce creste, el va putea sa citeasca din cartea sa preferata sau sa traga un pui de somn, la amiaza, alaturi de jucariile si de animalele de plus preferate.

Ii poti pune o tablie de siguranta

In cazul in care copilasul tau este prea mic si te temi ca poate sa aiba de suferit daca se rostogoleste dintr-un patut pe podea, afla ca iti poti lua masuri de siguranta. Poti sa montezi o tablie la marginea patutului, care sa il impiedice pe cel mic sa se rostogoleasca in timpul somnului si sa cada.

pat-podea-tablie

Sfaturi de care sa tii cont daca optezi pentru un patut pe podea

Te gandesti ca micutul tau nu se va obisnui sa doarma intr-un astfel de patut, fiind tentat sa stea mai mult pe podea si sa descopere camera? Intr-adevar, este posibil sa faca acest lucru, insa si cu ajutor din partea ta, se va invata sa doarma in pat. La urma urmei, faptul ca va putea sa se miste in voie prin camera este un lucru bun, caci invata sa fie independent si sa descopere singur lucrurile din jurul sau.

Ca patutul sa fie mai atractiv, alege intotdeauna asternuturi colorate, vesele, care sa ii induca micutului o stare de bine, de relaxare. Un aspect important este ca parintii sa aiba grija ca in camera copilului sa nu fie obiecte inutile sau care i-ar putea pune sanatatea in pericol.

Ideea patutului pe podea provine de la Maria Montessori, un medic si pedagog din Italia, care a pus la punct o metoda de dezvoltare a copiilor bazata, printre altele, pe faptul ca un copil trebuie sa aiba libertatea de a alege, trebuie sa aiba sansa sa isi castige independenta. Prin urmare, un pat pe podea este ideal daca vrei ca ora de culcare sa nu devina un cosmar pentru copilul tau.

In final, alegerea patutului potrivit iti apartine, insa este important sa tii cont de aspectele de mai sus. 

Sursa foto: Pinterest 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alegere patut bebelus Pat bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre