Bebe a cazut din pat. Simptome alarmante si ce e de facut

/ / Modificat: 2017-03-02
Bebe a cazut din pat. Simptome alarmante si ce e de facut

Este normal sa te sperii atunci cand bebelusul tau cade din pat ori de pe canapea si se loveste la cap. Din fericire, de cele mai multe ori, copiii nu patesc nimic. Atata vreme cat cel mic nu plange si se comporta normal, nu ai de ce sa intri in panica.

Exista totusi riscul ca bebelusul sa se raneasca, sa se aleaga cu hematoame ori contuzie sau, mai grav, sa sufere un edem cerebral sau o hemoragie intracraniana. Prin urmare, este foarte important sa stii sa recunosti semnele si simptomele unei leziuni.

Iata ce trebuie sa faci atunci cand copilul cade din pat:

Observa comportamentul copilului

Dupa ce te-ai asigurat ca nu s-a ranit la brate sau la picioare, observa cu atentie cum se comporta cel mic dupa cazatura. Un bebelus care nu are nicio leziune serioasa va fi la fel de vioi, precum il stii. Daca plange doar din cauza sperieturii si apoi adoarme, nu incerca sa-l tii treaz. Bebelusii au obiceiul sa adoarma dupa ce au tras o portie zdravana de plans, si asta pentru ca plansul ii epuizeaza.

Totusi, daca ai constatat ca micutul tau are tendinta sa devina mai somnoros decat de obicei, suna imediat la 112. Exista riscul ca bebelusul sa aiba o contuzie, situatie in care trebuie consultat de urgenta de un neurolog.

Cand trebuie sa suni la 112?

Simptomele unei contuzii sau al unei hemoragii intracraniene nclud urmatoarele manifestari si comportamente:

- Bebelusul isi pierde cunostinta sau isi roteste ochii intr-un mod necontrolat;
- Varsa de mai multe ori;
- Isi pierde echilibrul;
- Plange incontinuu, mai mult de o ora;
- Bebelusul devine extrem de apatic sau nu mai raspunde cand interactionezi cu el;
- Una dintre pupile este mai dilatata decat cealalta;
- Bebelusul nu poate fi trezit sau se trezeste foarte greu.

Specialistii te sfatuiesc sa mergi cu copilul imediat la o camera de garda, daca prezinta chiar si un singur simptom din cele enumerate.

Un alt lucru important pe care trebuie sa il retii este faptul ca simptomele unei contuzii sau al unui edem cerebral pot aparea tardiv. Prin urmare, este indicat sa iti supravehezi copilul, in timp ce doarme, in urmatoare 12 - 24 de ore. Daca observi ca a devenit palid sau i s-a albastrit pielea, ori daca are o respiratie neregulata, suna la ambulanta si mergi cu el la Urgenta. Medicii specialisti vor evalua starea de sanatate a copilului si iti vor comunica diagnosticul.

Multi bebelusi se lovesc in zona capului fara sa pateasca nimic, insa intotdeauna este mai bine sa fii precaut. Pana la urma, este vorba de sanatatea copilului tau.

Cum sa previi cazaturile din pat

Nu subestima mobilitatea bebelusului. Unii sugari se rostogolesc pe masa de infasat si cad atunci cand daca mama se intinde dupa scutec sau crema hidratanta. Alti bebelusi resusesc sa escaladeze tablia patutului sau se rastoarne cu scaun cu tot, mai ales daca acesta este instabil.

Daca bebelusul tau nu are stare, nu il scapa din ochi nici macar pentru o secunda. Daca folosesti masa de infasat, tine mereu bebelusul cu o mana. Mai sigur este sa schimbi scutecul bebelusului pe un pat nu foarte inalt. Cand bebelusul are chef sa dea din maini si din picioare sau sa incerce sa se rostogoleasca, pune o paturica moale pe podea si asaza bebelusul pe ea. In felul acesta, se poate zbengui in voie, iar tu te poti relaxa langa el, fara sa iti faci griji ca s-ar putea lovi.

In cazul bebelusilor carora le place sa se catere, se recomanda amplasarea patului intr-o zona strategica, eventual langa patul matrimonial. Daca tablia patutului are zabrele detasabile, poti sa inlaturi cateva, pentru a-i permite bebelusului sa iasa din patut. Totodata, poti scoate una dintre laterale, pentur a o inlocui cu o protectie pentru paturi normale, care ofera un spatiu liber la picioare. De indata ce copilul invata sa se catere singur in pat, invata-l si cum trebuie sa coboare, pentru a nu se rani.

Nu incuraja sub nicio forma jocurile riscante, cum ar fi sariturile de pe canapea sau plonjatul in pat. Cei mici adora sa sara, insa astfel de distractii sunt extrem de periculoase, riscul de lovituri fiind foarte mare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pat bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre