Tusea copilului mic, cauze posibile

/ / Modificat: 2013-04-10
Tusea copilului mic, cauze posibile

Fiecare zgomot mai putin obisnuit pe care il scoate copilul te sperie in primele luni de viata. Nu mai vorbim de tuse! Sigur ca nu trebuie sa exagerezi si sa te sperii din orice, dar este bine ca de fiecare data cand observi un lucru care nu ti se pare in ordine la copilul tau sa-i faci o vizita medicului.

Tusea poate fi definita ca instinctul corpului uman de a reactiona atunci cand resimte gatul sau caile respiratorii congestionate sau iritate. Intentia este practic aceea de a netezi drumul aerului din nas, respectiv gura pana in plamani.

Tusea este considerata de obicei a fi o problema simpla, dar daca simptomele se agraveaza si ea devine semnul unei afectiuni mai grave, situatia se complica.


Tusea unui copil poate insemna diferite lucruri, dar din pacate bebelusul nu e capabil sa-ti spuna exact ce simte ca sa-ti poti da seama care este cauza tusei. In general, tusea bebelusilor este fie una uscata, cauzata de raceala sau de o alergie, fie productiva, avand la origine o problema respiratorie insotita de o infectie bacteriana.

Copiii mai mici de 4 luni nu tusesc prea mult, asa ca atunci cand acest lucru se intampla, este intr-adevat o problema. Odata ce copilul a depasit un an, tusea devine mai putin problematica si alarmanta.

Exista totusi mai multi factori care se pot face vinovati de tusea celui mic. Copilul.ro ti-i prezinta pe cei mai comuni dintre acestia.

Raceala obisnuita

De cele mai multe ori, tusea nu este decat semnul unei raceli. Daca bebelusul a racit, ar putea sa-i curga nasucul sau sa-l aiba infundat, sa stranute, sa tuseasca, sa-i curga ochii, sa-i piara pofta de mancare sau sa-i creasca temperatura.

Viroze respiratorii

Simptomele seamana cu cele ale unei raceli, doar ca tusea este una mai serioasa, iar respiratia este mai dificila. De obicei acestea nu fac mai multe probleme decat o raceala, dar netratate pot provoca afectiuni resipatorii mai serioase, precum bronsita sau pneumonie, mai ales in cazul copiilor mai mici de un an.

Virozele respiratorii sunt cele care cauzeaza de cele mai multe ori tusea acuta, care nu dureaza mai mult de 2 saptamani.

Anghina difterica

O tuse puternica, care suna foarte urat, este de obicei semnul unei anghine difterice. La copii, de obicei, este cauzata de un virus care ingusteaza traheea. Acest gen de tuse se agraveaza de obicei pe timpul noptii.

Cu toate ca sunetul unei astfel de tuse nu este deloc de neglijat, de cele mai multe ori afectiunea nu este foarte serioasa si poate fi tratata acasa. Chiar si asa, nu uita sa alegi tratamentul recomandat de medic.

Alergii, astm si iritatii cauzate de mediu

Un copil care este alergic la ceva din mediu, precum praful sau puful plopilor, ar putea parea ca sufera de o raceala nesfarsita. Alergiile pot provoca, pe langa tuse, si curgerea nasului.
Copiii care sufera de astm, tind sa tuseasca foarte mult, mai ales noaptea.

Daca bebelusul tau sufera de astm este foarte posibil sa aiba si o congestie a pieptului, o respiratie dificila insotita de un harait. Nu uita ca alergiile si astmul se pot mosteni, asa ca daca in familia ta sau a sotului exista cineva care a suferit o asemenea afectiune ar fi bine sa ai grija la orice semn.

O alta posibilitate este aceea ca un iritant de mediu, precum fumul de tigara sau poluarea, sa provoace tusea micutului tau. Sigur ca in acest caz este recomandat sa incerci sa identifici si sa elimini aceasta cauza, daca se poate.

Pneumonia

Multe cazuri de pneumonie incep ca o raceala. Daca bebelusul tau are o raceala care pare a se inrautati, o tuse persistenta, respiratie greoaie, febra si frisoane, programeaza cat mai repede o vizita la medic.

In cazul copiilor foarte mici, sunt destul de rare cazurile in care tusea este cauza unei afectiuni cum este pneumonia, dar este bine sa te asiguri ca nu exista un astfel de pericol. Stii bine ca este mult mai usor sa previi, decat sa tratezi.

Sinuzita

O tuse si un nas care curge de mai bine de 10 zile fara semne de vindecare, iar doctorul a exclus pneumonia, ar putea fi semnele unei sinuzite. Aceasta infectie bacteriana a sinusurilor provoaca tusea prelungita deoarece mucusul se scurge continuu producand reflexul de tuse.

Pentru curatarea sinusurilor, doctorul ii va prescrie copilului un atibiotic, iar tusea ar trebui sa se opreasca in scurt timp.

Inghitirea sau inhalarea diferitelor lucruri

O tuse care dureaza de mai bine de o saptamana fara alte simptome asociate ar putea fi semnul faptului ca bebelusul a inghitit ceva. Copiii care au inceput deja sa se miste singuri, fie de-a busilea, fie in picioare, au mai multe sanse sa inhaeleze particule mici din mancare sau bucati mici de plastic, de exemplu, care blocheaza apoi respiratia.

Radiografia este cea care te va asigura daca bebelusul tau a inghitit sau a inhalat un corp strain, iar solutia este una chirurgicala.

Tusea convulsiva

Tusea convulsiva se manifesta intr-o tuse prelungita, de 20-30 de secunde, care se incheie cu dificultati de respiratie. Tusea convulsiva poate provoca de asemenea si curgerea nasului si a ochilor, inrosirea ochilor, cresterea temperaturii, pierderea poftei de mancare sau diaree. Aceasta poate fi foarte periculoasa pentru copiii sub un an.

Fibroza chistica

Unul dintre cele mai evidente semne ale faptului ca bebelusul a mostenit fibroza chistica este o tuse constanta, expectoranta. Constipatia, faptul ca bebe nu ia in greutate si senzatia de piele sarata sunt alte cateva semne ale fibrozei chistice.

Tine cont de fiecare semn si ai grija ca  noul membru al familiei tale sa nu ajunga la astfel de complicatii. Medicul trebuie sa devina cel mai bun prieten al vostru!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tuse convulsiva Tuse copii

Articole recomandate

Citeste si despre