Ce trebuie sa faci pentru a pastra sanatatea dintilor copiilor tai

/ / Modificat: 2022-01-11
Ce trebuie sa faci pentru a pastra sanatatea dintilor copiilor tai

Este normal ca micutii sa fie preocupati de mentinerea santatii dintilor copiilor, insa, de cele mai multe ori nu stiu de unde sa inceapa. Pentru a preveni aparitia cariilor este importanta adoptarea unei rutine de ingrijire inca din momentul in care ajungi cu bebelusul acasa. Desigur, odata ce cresc, este important sa acorzi atentie si alimentatiei si sa nu-i oferi zahar in exces, deoarece zaharul duce la aparitia cariilor, indiferent de cat de buna este rutina de ingrijire a dintilor. Iata ce trebuie sa stii.

Efectuarea unei igiene dentare corespunzatoare

Igiena dentara trebuie sa inceapa inainte de aparitia primilor dinti si trebuie efectuata zilnic. In primele luni de viata, gingiile si limba bebelusului trebuie curatate cu un tifon curat infasurat in jurul degetului adultului si umezit cu apa plata, incalzita, dar nu fierbinte.

Acest lucru ajuta la eliminarea placii bacteriene, care este principalul motiv pentru care apar cariile. Daca ingrijirea dentara nu este efectuata corespunzator, in momentul aparitiei dintilor riscul de dezvoltare al cariilor este foarte mare.

Odata ce apar primii dinti (de obicei intre varsta de 6 si 8 luni), este important sa cureti dintisorii cu o periuta de dinti mica, cu perii moi. Este important sa cureti toata suprafata dintelui copilului, dar sa cureti, in continuare si gingiile si limba.

Pe masura ce apar tot mai multi dinti, trebuie sa acorzi mare atentie ingrijirii acestora. Dupa aparitia primilor doi-trei dinti, poti incepe sa folosesti pasta de dinti speciala pentru bebelusi. trebuie sa folosesti o cantitate mica, cat un bob de orez.

In jurul varstei de 3 ani, toti cei 20 de dinti de lapte trebuie sa fi erupt deja. Atunci cand intra in contact unul cu celalalt, partile laterale ale dintilor pot fi curatate cu ata dentara. Este important ca la aceasta varsta sa fi dezvoltat deja obiceiul de a se peria de cel putin trei ori pe zi.

In jurul varstei de 4 ani, copiii invata, de obicei, sa scuipe. Cand sunt capabili sa faca acest lucru, cantitatea de pasta de dinti poate fi marita la o portie de marimea unui bob de mazare.

Adultii ar trebui sa se ocupe de periaj pana cand copilul este capabil sa o faca singur, adica in jurul varstei de 6 ani. Chiar si atunci, copiii trebuie sa fie supravegheati pentru o perioada de timp. Parintii trebuie sa se asigure ca copilul stie sa isi spele corect toti dintii.

O alimentatie sanatoasa, cheia pentru dinti sanatosi

Dieta unui copil este foarte importanta pentru dezvoltarea si cresterea corecta a acestuia. In plus, o dieta nutritiva, variata si echilibrata ajuta la mentinerea sanatatii dintilor copiilor.

Este important ca din dieta copiilor sa nu faca parte, decat in cazuri foarte rare, alimente cu un continut ridicat de zahar, cum sunt dulciurile (in special cele din comert), sucurile, bauturile racoritoare, dulciurile, bomboanele si produsele de patiserie. Cel mai bine este sa-I prepari acasa, dulciuri fara zahar.

Vizite regulate la dentist

Vizitele regulate la un stomatolog pediatru reprezinta cea mai buna modalitate de a mentine sanatatea dintilor copiilor. Prima vizita trebuie sa fie facuta inainte ca copilul sa implineasca un an, apoi aceastea trebuie efectuate in mod regulat, la fiecare 6 luni.

Dentistul nu numai ca verifica starea generala a gurii, eruptia dintilor, dezvoltarea maxilarului si modul de muscatura, dar ii sfatuieste pe parinti cu privire la ingrijirea adecvata a dintilor copilului, in functie de nevoile si varsta acestuia.  

In plus, consultatiile regulate fac posibila detectarea timpurie a oricaror probleme si tratarea lor mai usoara, cat sunt inca in faza incipienta. Acest lucru impiedica patologiile sa se instaleze in gura si sa evolueze, ducand la probleme complicate sau chiar permanente.  

Alte obiceiuri care afecteaza dantura

Pe langa cele enumerate mai sus, exista cateva obiceiuri pe care copiii le au si care duc la aparitia cariilor, la afectarea muscaturii sau la cresterea incorecta a dintilor. Printre acestea se numara:

  • Utilizarea biberonului sau a suzetei dupa varsta de 2 ani
  • Suptul degetului
  • Inghitire atipica
  • Respiratie bucala
  • Roaderea unghiilor.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dinti sanatosi copii

Articole recomandate

Citeste si despre