Pregatirea copilului pentru analizele medicale

/ / Modificat: 2017-10-03
Pregatirea copilului pentru analizele medicale

Vizita la doctor si recoltarea de analize se pot transforma intr-un adevarat cosmar atat pentru parinti, cat si pentru copii. In general, micutii se sperie de personalul medical, deoarece nu sunt pregatiti psihic corespunzator. Parintii sunt singurii care ii pot ajuta pe micuti sa fie calmi si sa vada aceste etape ca unele normale, care sa ii ajute sa fie sanatosi.

Pregatirea psihica a unui copil pentru controalele medicale se face din timp, chiar de la primii anisori.

- nu te sfii sa vorbesti cu copilul tau despre vizitele la medic chiar daca are putin peste 1 an. Explica-i inca de mic ca doctorul este un prieten al vostru, care are grija ca voi sa fiti sanatosi. Nu uita sa ii spui si de asistentele medicale.

Pe langa pregatirea psihica, care este de altfel cea mai importanta, trebuie sa fii atenta si la cateva lucruri teoretice. Inainte de orice analiza sau recoltare de sange, trebuie sa stii sa il pregatesti si fizic pe copil.


Cum sa ii povestesti copilului despre ce se intampla la analize, pentru a-l pregati

- spune-i micutului tau ca la doctor o sa gaseasca foarte multe jucarii si ustensile de care va fi fascinat. Niciodata nu ii crea o imagine neprietenoasa. Inainte de orice vizita la medic nu-i aminti copilului ca este bolnav si ca trebuie sa faca injectii. Asocierea cu durerea ii va dezvolta frica, iar experienta poate deveni una traumatizanta pentru copilul tau.

- atentie si la amenintarile pe care le faci. Nu ii spune nici macar in gluma ca, daca nu e cuminte, o sa il duci la doctor sa ii faca injectie sau sa nu mai alerge pentru ca se va lovi si doctorul il va certa si el. In aceste cazuri, parintii induc inconstient teama in psihicul copiilor si cu greu vor reusi sa il faca pe micut sa isi schimbe parerea sau sa isi invinga teama de doctor;

- nu uita sa ii cumperi copilului tau si o trusa medicala de jucarie. Simuland in joaca vizitele la medic si procedurile medicale il vei ajuta pe copilul tau sa priveasca altfel lucrurile;

- de asemenea, inainte de a merge la doctor poti sa te joci cu micutul tau astfel. Luati un ursulet de plus si ii puneti un garou la mana si va prefaceti ca recoltati sange. Apoi, puteti inversa rolurile. Ursuletul ii va lua si el sange micutului. Astfel, copilul va sti ce urmeaza sa se intample la doctor, iar teama de necunoscut va disparea. El isi va da seama la ce sa se astepte si va realiza ca recoltarea de sange nu dureaza mult si totul este foarte usor. Atat ca adult, cat si ca copil, atunci cand avem situatia sub control, frica dispare;

- nu minti copilul. Spune ca recoltarea va durea putin, insa evita sa folosesti cuvinte dure, care sa il sperie, precum "infige acul" sau ca "doctorul are o seringa cu un ac mare". Spune-i in schimb ca doamna doctor are o ustensila cu care ii va lua sange si va simti doar o ciupitura scurta, de o secunda;

- nu certa copilul daca va incepe sa planga. Este totusi o durere, pe care nici unii adulti nu sunt in stare sa o suporte. Incearca sa fii cat mai calma si distrage-i atentia copilului cu o jucarie si vorbeste-i cat mai bland;

- ofera-i o recompensa copilului si felicita-l pentru cum s-a comportat. Spune-i ca a fost curajos si ca il vei duce in locul sau preferat. Astfel, el va asocia vizita la medic cu o recompensa si va incerca sa fie cat mai curajos data viitoare.

Ce presupune pregatirea fizica a copilului inainte de analizele medicale

Majoritatea analizelor medicale se realizeaza dimineata, pana in ora 9:00 si pe stomacul gol. De asemenea, in cazul copiilor mai mari se cere si un regim alimentar cu o noapte inainte, pentru a iesi rezultatele cat mai corect. In cazul in care se face, de exemplu, un exudat, nu se foloseste pasta de dinti. In cazul exudatului faringian, este posibila recoltarea si la un interval de 3-4 ore de la ultima masa sau de la ultimul periaj dentar.

Inainte de a merge la doctor, copilul trebuie sa fie odihnit, de aceea trebuie sa doarma cat mai bine. De asemenea, nu trebuie sa faca efort fizic, deoarece poate fi nervos, stresat si deshidratat.

Foarte multe teste au aratat ca deshidratarea poate influenta rezultatele analizelor, in special a hemoleucogramei, crescand valorile.

In privinta recoltarii urinei, trebuie sa cureti zona genito-urinara fara a usca cu prosopul sau a aplica lotiuni sau pudre destinate copiilor. Pentru un sumar de urina trebuie sa prelevezi prima urina de dimineata deoarece este mai concentrata. In cazul unei uroculturi, se ia jetul mijlociu deoarece in primul jet sunt bacterii care exista in mod obisnuit in segmentul inferior al uretrei. In cazul in care este vorba despre un bebelus, recoltarea se face in pungi speciale, care se prind cu benzi adezive.

Atentie insa: pentru ambele analize, urina nu se tine mai mult de doua ore acasa. Aceasta se pastreaza la rece, in frigider. Cand este administrat un tratament antibiotic, asteapta 5-7 zile de la ultima doza pentru a repeta analiza.

In cazul examinarii materiilor fecale (coprocultura), recoltarea se face intr-un recipient special din 3 zone diferite ale scaunului.

Niciodata sa nu recoltezi probe din scutece. Materialele si substantele pe care le contin acestea pot modifica concentratia scaunului sau a urinei. La copiii mici, recoltarea urinei este o "proba de foc" pentru parinti; trebuie stiut momentul in care copilul doar urineaza si inainte de recoltare este obligatorie toaleta locala cu apa si sapun.

Analizele medicale pentru copii sunt in general gratuite. Acestea se fac pe baza trimiterii de la medicul de familie.

De asemenea, este important insa ca micutul sa fie asigurat in cadrul Sistemulul National de Asigurari de Sanatate (prin intermediul parintilor).

Analizele medicale, indiferent de natura lor, se efectueaza la solicitarea medicului, existand insa si analize solicitate de institutiile de invatamant (cresa, gradinita, scoala) inainte de inceperea anului scolar sau dupa o perioada lunga de absenta. Astfel, pentru orice investigatie pe care doresti sa o faci copilului tau cel mai indicat este sa vorbesti mai intai cu medicul pediatru. De asemenea, interpretarea analizelor se face doar la medic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Analize copii

Articole recomandate

Citeste si despre