Igiena orala la copii. Sfaturi de ingrijire

/ / Modificat: 2016-03-17
Igiena orala la copii. Sfaturi de ingrijire

Duminica, 20 martie, sarbatorim Ziua Internationala a Iginiei Orale, asa ca dr. Andra Custura a pregatit un material cu cele mai importante sfaturi care sa te ajute in mentinerea igienei orale a micutului tau. 

Nu e nevoie sa astepti pana cand apar primii dinti ai copilul tau pentru a pune bazele unei bune sanatati orale. De fapt, o buna nutritie si igiena orala pot incepe imediat dupa nastere.

Depinde de tine sa dezvolti rutine care vor ajuta la protejarea copilului tau de cariilor dentare si alte probleme de sanatate orala. Dr. Andra Custura insista asupra preventiei si educatiei medicale stomatologice profilactice, pentru ca se stie foarte bine ca preventia este intotdeauna mai usoara si mai sanatoasa si mult mai putin costisitoare decat interventia. 

Sa incepem asadar!

Incepe obiceiurile de igiena orala buna cat mai repede posibil

Curata cu grija gingiile sugarului si primii muguri de dinti dupa fiecare hranire cu un tampon de tifon imbibat cu apa.

Periaza cu grija

Atunci cand dintii bebelusului incep sa erupa, periaza-i usor cu o periuta de dinti cu cap mic si cu peri moi, si folosind nu mai mult decat o picatura de pasta de dinti fara fluor.

Invata copilul cum sa aiba grija de gura lui

Atunci cand copilul implineste 2 ani, poti incepe sa-l inveti tehnicile corecte de periaj, cu o cantitate de marimea unui bob de mazare de pasta de dinti fluorurata. Modelarea tehnicii corecte este importanta. Atunci cand copilul are varsta de aproximativ 6 ani, el ar trebui sa aiba dexteritatea de a face acest lucru singur. Mai tarziu poti introduce si folosirea atei dentare.

Verifica apa

Afla daca apa de robinet din zona in care locuiesti este fluorizata. In cazul in care nu este, discuta optiunile unui supliment de florura cu medicul dentist. Tine minte ca pastele de dinti si diferitele produse alimentare pot contine, de asemenea, fluor.

Lupta impotriva cariilor de biberon

Nu lasa copilul sa mearga la culcare cu o suzeta sau un biberon umplut cu altceva in afara de apa. Atunci cand dintii sunt frecvent expusi la fluide care contin zahar (inclusiv laptele matern si laptele praf) pentru perioade lungi de timp, potentialul aparitiei cariilor creste dramatic.

Evita zaharul

In cazul in care copilul tau ingereaza zaharuri, saliva ii va lua un minim de 30 de minute pentru a neutraliza aciditatea creata de bacteriile producatoare de carii. Mai multe gustari dulci pe zi, poate insemna ca gura copilului este intotdeauna acida, crescand sansele aparitiei cariilor dentare.

Programeaza-te la medicul dentist

Copilul tau ar trebui sa vada un medic dentist in jurul primei aniversari si apoi regulat. Este important sa gasesti cabinetul stomatologic potrivit pentru copilul tau. Medicul dentist, pediatru sau general, te va invata cum pentru sa previi bolile dentare, cum sa verifici daca dinti primari au carii si cum sa urmaresti problemele de dezvoltare dentara. Va asteptam la cabinetul Andra Smile pentru mai multe informatii. 

Prevenirea cariilor

Adreseaza-te medicului stomatolog despre sigilantii dentari si aplicatii de fluor pentru a proteja dintii copilului. Substantele de sigilare pot preveni produsele alimentare sa ramana blocate in santurile de pe suprafata dintilor, iar fluorura va intari smaltul impotriva cariilor. In cabinetul Andra Smile se realizeaza sigilari pentru dintii copiilor ca si metoda de preventie, iar cu ocazia aniversarii zilei internationale a igieniei orale, la cabinetul Andra Smile cei mici beneficieaza pana la finalul lunii martie de o sigilare cadou pentru inca un dintisor, la realizarea unui tratament de etansare.    

Pastreaza-ti calmul

In cazul in care te simti stresat de o vizita la medicul stomatolog, incearca sa nu transmiti aceste sentimente copilului tau. Acest lucru este foarte important pentru bunastarea emotionala a copilului. Incurajeaza copilul sa discute orice temeri ar putea avea fata de vizita la dentist, dar nu-i adauga lui si temerile tale. Este o regula buna sa nu folosim cuvintele "ranit" sau "durere" cand vorbim de vizita la medicul stomatolog.


Fa-ti casa sigura pentru copilul tau

Cercetarile au aratat ca mai mult de jumatate din leziunile dintilor primari ai copiilor sub 7 ani au loc in timp ce se joaca in imediata apropiere a mobilei de acasa.

Va asteptam la cabinetul Andra Smile pentru un consult de specialitate si mai multe informatii. 

andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Igiena orala copii

Articole recomandate

Citeste si despre