Banana: Un aliment care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor

/ / Modificat: 2023-02-08
Banana: Un aliment care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor

Un studiu recent privind obiceiurile alimentare a arătat că 23% dintre copii nu mănâncă fructe proaspete în fiecare zi și doar 38% le mănâncă o dată pe zi. Acesta este un rezultat alarmant, mai ales având în vedere că Organizația Mondială a Sănătății recomandă includerea a trei porții de fructe în dieta zilnică.

O strategie pentru a-i face pe copii să mănânce mai multe fructe de bună voie este includerea bananelor în dieta lor, deoarece, potrivit aceluiași studiu, bananele sunt fructele preferate de majoritatea copiilor. De fapt, este un fruct care poate fi introdus în alimentația bebelușilor foarte devreme și are mai multe beneficii pentru sănătate.

Cinci motive bune pentru a include banana în dieta copilului tău

1. Oferă energie instantanee

Bananele sunt alimentul preferat al sportivilor, și asta pentru că carbohidrații pe care îi conțin oferă o sursă instantanee de energie. Deoarece copiii sunt foarte activi pe tot parcursul zilei, ei pot fi ușor obosiți dacă nu au o dietă echilibrată. Pentru a evita acest lucru, le puteți da o banană atunci când se întorc de la joacă sau de la sport, astfel încât să-și poată recupera forțele.

2. Ușurează digestia

Fibrele care se găsesc în banane favorizează o bună digestie. De fapt, doar o banană de mărime medie poate furniza 10% din doza zilnică recomandată de fibre. Bananele conțin, de asemenea, o substanță numită pectină, care este solubilă în apă și are rolul de a hrăni bacteriile benefice care trăiesc în tractul digestiv.

3. Previne anemia

Deficitul de fier, care apare atunci când producția de celule roșii din sânge este afectată, provoacă anemie. Pentru a evita această problemă, se recomandă ca alimentația copiilor să conțină alimente bogate în fier, acid folic, vitamina B12 și cupru, substanțe implicate în formarea globulelor roșii. Din fericire, bananele conțin toate aceste substanțe nutritive, stimulând producția de hemoglobină și ajutând la prevenirea anemiei.

4. Îmbunătățesc funcția creierului

Bananele sunt bogate în vitamina B6, care îmbunătățește funcția cognitivă. De fapt, o banană mare poate furniza jumătate din cantitatea recomandată de vitamina B6. În acest sens, un studiu realizat la Universitatea Tufts și publicat în American Journal of Clinical Nutrition a constatat că persoanele care aveau o concentrație mai mare de vitamina B6 au obținut rezultate mai bune la testele de memorie. Bananele sunt, de asemenea, bogate în magneziu și potasiu, două minerale implicate în transmiterea impulsurilor electrice în sistemul nervos.

5. Ajută la controlul greutății corporale

Bananele sunt unul dintre cele mai calorice fructe, ceea ce se datorează conținutului ridicat de fructoză. Prin urmare, nu determină pierderea în greutate, dar datorită conținutului de pectină și amidon rezistent, acestea oferă o senzație mare de sațietate și întârzie golirea stomacului. Acest lucru înseamnă că copilului îi va fi mai puțin foame și va fi mai puțin probabil să mănânce alimente nesănătoase între mese.

Când ar trebui să fie consumate bananele?

Bananele pot fi introduse în alimentația copiilor încă de foarte devreme, după 6 luni, când se introduc pentru prima dată alimentele solide. De fapt, acestea sunt un aliment foarte nutritiv pentru bebeluși și nu prezintă practic niciun risc de alergie. Începând cu vârsta de 5 ani, copiii pot mânca până la 5 banane coapte pe zi. Le puteți da oricând, la micul dejun, ca gustare sau ca parte a unei mese.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Banane Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre