5 alimente sanatoase pentru dezvoltarea oaselor copilului tau

/ / Modificat: 2018-11-19
5 alimente sanatoase pentru dezvoltarea oaselor copilului tau

Pentru a ajuta la dezvoltarea oaselor copilului, in plus fata de lapte, trebuie sa-i dai alte alimente bogate in calciu si alte substante nutritive care ajuta la obtinerea unui schelet puternic si sanatos.

Alimentele sunt esentiale pentru dezvoltarea oaselor copilului. Din acest motiv, trebuie sa fii atenta atunci cand selectezi alimentele cu care se va hrani. Daca doresti ca micutul tau sa creasca sanatos si puternic, este esential sa mentii o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in carbohidrati si minerale.

Scheletul uman adult este alcatuit din 206 de oase, fara a numara dintii. In timpul copilariei si al adolescentei, aceste oase cresc si devin mai puternice. Cu toate acestea, pentru o dezvoltare optima, este necesar sa se mentina un nivel nutritional adecvat.

Care sunt substantele nutritive importante pentru dezvoltarea oaselor copilului?

Calciul este esential pentru dezvoltarea corecta a oaselor copilului. De la 6 luni si pana la 18 ani, este vital sa-l incluzi in dieta copilului. Acest micronutrient ajuta la formarea oaselor si dintilor puternici si la coagularea sangelui. In plus, promoveaza functionarea sistemului nervos si activeaza enzimele care transforma alimentele in energie.

Cantitatea de calciu pe care copilul trebuie sa o consume trebuie sa fie echivalenta cu 2 sau 4 pahare de lapte pe zi. Daca copilul este mic, ar trebui sa fie mai putin, dar pe masura ce el creste, va trebui sa consume o cantitate mai mare. Cu toate acestea, calciu nu este necesar sa fie luat exclusiv din lapte.

Exista alte alimente bogate in calciu si trebuie sa le incluzi in dieta copilului tau. Cantitatea de minerale continuta in aceste alimente variaza in functie de dimensiune si compozitie. Nu trebuie neaparat sa consume cantitatea zilnica recomandata. Daca calciul mediu lunar este adecvat, dezvoltarea oaselor copilului va fi corecta.

1. Laptele si derivatii sai

Laptele si derivatii sai sunt optiuni excelente pentru a obtine suficient calciu pentru organism. In plus, contine alte elemente esentiale pentru dezvoltarea oaselor copilului. De exemplu, fosfor si magneziu.

Un copil hranit cu laptele matern nu are nevoie sa bea lapte sau derivati, in timp ce este alaptat la san.

Pe de alta parte, iaurturile au multa proteina pentru un copil. Cu toate acestea, ele trebuie introduse in dieta copilului dupa 6 luni. Cel mai potrivit iaurt pentru copil este cel natural, fara aditivi sau indulcitori.

2. Legume

Unele legume, cum ar fi spanacul, sunt o sursa excelenta de calciu. Acestea sunt o optiune buna pentru cei carora nu le plac produsele lactate sau au intoleranta la lactoza. O ceasca de spanac contine 25% din cantitatea zilnica recomandată de calciu. In plus, furnizeaza copilului tau fibre, fier și vitamina A.

O alta leguma care ajuta la dezvoltarea oaselor copilului este broccoli. Continutul ridicat de calciu, magneziu, fosfor si vitamina K ajuta la prevenirea bolilor osoase si mentine oasele sanatoase si puternice. De asemenea, ajuta la formarea colagenului si mentine tesuturile sanatoase ale corpului. Toate acestea sunt deosebit de importante pentru copii, deoarece sunt in formare.

3. Oua

Oul este un aliment extrem de sanatos si nu poate lipsi din dieta copilului tau. Un ou are in jur de 60 de grame si ofera 6 grame de proteine. Este, de asemenea, bogat în minerale (calciu si fosfor). Cel mai mare procent de micronutrienti este concentrat in galbenus.

Adaugarea de oua in dieta copilului contribuie la dezvoltarea muschilor si la mineralizarea oaselor. In acest stadiu, copilul este in proces de crestere si necesita o dieta echilibrata.

4. Peste

Exista diferite tipuri de peste, dar toate ofera un numar de substante nutritive esentiale pentru dezvoltarea oaselor copilului.

• Sardinele sunt bogate in vitamina si calciu. Acestea pot fi combinate cu paste sau salate, pentru a schimba meniul copilului.

• Pe de alta parte, somonul este o sursa foarte buna de omega 3 si vitamina D.

• Conservele de ton contin, de asemenea, aproximativ 39% din CDR-ul de vitamina D pentru copilul tau.

5. Fructe uscate

Nucile sunt substitutele perfecte pentru produsele lactate. Acestea contin vitamina B, fier, fosfor, potasiu si seleniu. De asemenea, ele sunt bune pentru dezvoltarea oaselor copilului, deoarece au o cantitate mare de calciu. In plus, continutul sau de acizi oleic si linoleic ajuta circulatia.

Concluzii

Este extrem de important sa acorzi atentie la tot ceea ce mananca copilul tau. Aceste alimente vor fi cele care vor hrani oasele si il vor ajuta sa creasca sanatos si puternic. O dieta echilibrata reprezinta baza pentru un copil fara probleme de sanatate.

Invata-l de foarte mic sa manance tot felul de legume, nuci si peste. Tu trebuie sa fii un exemplu pentru el. Prin urmare, daca doresti ca micutul tau sa manance broccoli, mananca impreuna cu el si explica-i de ce este atat de important. Aminteste-ti ca ei sunt ceea ce mananca.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia copilului Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa copii Sfaturi alimentatie sanatoasa

Articole recomandate

Citeste si despre