Invata copilul sa-si puna dorinte la inceput de an

/ / Modificat: 2011-12-30
Invata copilul sa-si puna dorinte la inceput de an

Ajuta-ti copilul sa-si puna dorinte la inceput de an. Acesta este primul pas pe care il poti face pentru a-l invata pe cel mic sa-si seteze obiective. Odata insusita aceasta practica, ii va putea fi de folos si mai tarziu, in viata de adult, cand isi va stabili rezolutiile la inceputul fiecarui an.

Foto: diabetes.org

Cum iti inveti, insa, copilul sa-si faca o lista de dorinte, astfel incat acestea sa i se para interesante si sa fie realizabile? Exista cateva sugestii si propuneri pe care i le poti face copilului tau.

O igiena cat mai buna

Invata copilul despre importanta igienei si care sunt lucrurile si activitatile pe care le poate include in programul lui obisnuit. De exemplu, cel mic va fi mai atent ori de cate ori trebuie sa-si protejeze sanatatea: sa puna mana la gura cand stranuta sau tuseste, sa se spele pe maini de cate ori vine de afara sau dupa ce a folosit toaleta, sa aiba unghiile curate si taiate etc.

O alimentatie mai sanatoasa

Daca micutul tau obisnuieste sa bea sucuri acidulate sau mananca prea putine fructe si legume, inceputul de an este un moment foarte bun pentru a-si dori sa schimbe acest lucru. In noul an, copilul tau poate sa manance cate un mar pe zi, sa bea mai multa apa si mai putine sucuri din comert, sa nu mai faca mofturi la masa sau orice alta schimbare benefica.

Siguranta datelor personale

O sarcina extrem de utila pe care si-o poate stabili copilul tau este sa fie responsabil cu datele personale. Copilul trebuie sa inteleaga ca nu are voie sa lase pe oriunde sau sa dea informatii personale precum numele intreg, data nasterii, adresa de acasa, scoala la care merge etc. Explica-i pe intelesul lui ca unele lucruri nu trebuie sa le spuna decat celor din familie sau apropiatilor.

Televizor, internet, jocuri

Copilul tau isi poate folosi timpul intr-un mod eficient. De exemplu, o dorinta pentru noul an este sa reduca orele de stat la televizor sau de jucat jocuri pe calculator. Stabiliti impreuna un program de comun acord.

Exercitii

Un alt mod eficient de a-si petrece timpul liber este sa faca exercitii, fie de ordin fizic (practicarea unui sport), fie intelectual (o limba straina, numere, litere etc).

Autor: Elisa Costache

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre