Beneficiile muzicii in dezvoltarea copiilor

/ / Modificat: 2016-09-28
Beneficiile muzicii in dezvoltarea copiilor

Beneficiile muzicii in dezvoltarea copiilor

A canta si a asculta muzica sunt doua activitati care joaca un rol foarte important. Muzica este prezenta in viata noastra sub multe forme: teatru, TV, filme, in vacanta, cu ocazia diferitelor evenimente speciale personale si chiar in cadrul ceremoniilor militare.

In schimb, atunci cand vorbim despre dezvoltarea copiilor nostri, muzica trebuie sa treaca pe primul loc.

Inca de la nastere, parintii folosesc muzica in mod instinctiv pentru a linisti copiii, pentru a-si exprima dragostea si bucuria dar si pentru a interactiona cu acestia.

Urmatorul pas este acela de a observa ce impact poate avea muzica in dezvoltarea copilului, in imbunatatirea abilitatilor sociale, cu alte cuvinte sa descoperim toate beneficiile pe care muzica le poate aduce tuturor copiilor, indiferent de varsta acestora.  

cub_muzica_copil

Muzica este capabila sa cuprinda toate stadiile de crestere ale copilului din punct vedere intelectual, social si emotional, al dezvoltarii motorii si al limbajului.

Ajuta mintea si corpul sa lucreze impreuna. De asemenea, ajuta copilul, inca de la inceput,  sa invete diverse sunete si semnificatia unor cuvinte. Pe de alta parte, dansul dezvolta abilitatile motorii. Atat in cazul copiilor, cat si al adutilor, muzica imbunatateste memoria.

Muzica pentru copii si dezvoltarea abilitatilor sociale

Pentru copiii in varsta de peste 1 an si si pentru prescolari, muzica reprezinta o experienta dinamica in dezvoltarea abilitatilor sociale. A face sau a asculta muzica impreuna cu alti copii dezvolta spiritul de echipa.

In acelasi timp, muzica ii invata pe copii sa coopereze, sa imparta, sa creeze sau sa se concentreze.

Toate aceste abilitati devin extrem de valoroase in momentul in care vor incepe gradinita/scoala moment in care vor fi nevoiti sa faca fata unor noi provocari si vor incepe sa lege prietenii.

Nou-nascutii si muzica

Bebelusii recunosc o melodie inainte de a putea vorbi. Adeseori, acestia incearca sa imite diverse sunete si se misca in ritmul muzicii inca din momentul in care sunt apti din punct de vedere fizic. 

Muzica de fundal, de exemplu, are darul de a linisti nou-nascutii, in mod special inainte ca acestia sa adoarma. In acest caz o jucarie (un carusel, spre exemplu) avand aceste caracteristici poate ajuta.

carusel_copii

Copiii in varsta de peste 1 an si muzica

Micutii iubesc sa danseze sau sa se miste in ritmul muzicii. Nu se plictisesc sa asculte acelasi cantec de mai multe ori la rand, ba chiar fac o pasiune pentru anumite melodii, in special cele care fie ii linistesc, fie ii fac sa rada, ajutandu-i in acelasi timp sa-si dezvolte limbajul si memoria. 

copii_joaca   

Prescolarii si muzica

Acestia iubesc sa cante doar de dragul de a canta. La aceasta varsta nu sunt constienti de abilitatile lor vocale, in schimb le place sa isi auda vocea.

Cheia succesului in dezvoltarea limbajului si memoriei in cazul prescolarilor este reprezentata de repetarea unor cantecele cu rime usoare, copilaresti si care fac referire la lucruri familiare precum jucariile, animalele, diferite activitati sau persoane.

A aduce muzica in viata copilului tau nu poate  avea decat avantaje. O doza buna de Mozart probabil ca nu va creste nivelul inteligentei micutului tau, in schimb, cu siguranta ca ii va face viata mai frumoasa. Muzica ne poate anima si imbogati viata.

doneaza

chicco_abonare_newsletter

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Beneficii muzica copii Ghidul Parintilor Chicco

Articole recomandate

Citeste si despre