Muzica, mai importanta decat tehnologia pentru inteligenta copiilor

/ / Modificat: 2021-10-20
Muzica, mai importanta decat tehnologia pentru inteligenta copiilor

Muzica are un rol extrem de important in dezvoltarea copiilor. Inca de cand sunt bebelusi, cei mici reactioneaza atunci cand aud sunete muzicale. Se relaxeaza, se distreaza, se exprima mai usor, devin mai creativi, iar acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care le aduce muzica in viata copiilor. 

Fiecare parinte isi doreste tot ce e mai bun pentru copilul lui si face tot posibilul sa ii ofere o educatie buna, sa se asigure ca nu ii lipseste nimic si ca se dezvolta intr-un mediu in care are parte de iubire si respect. Copiii nu pot controla ceea ce invata, de aceea parintii sunt responsabili 100% de acest lucru.

Adultii au la dispozitie o serie de instrumente si trucuri care le usureaza munca in procesul educational, iar muzica este cel mai bun exemplu in acest sens. Nu exista o varsta prea mica pentru a-i pune copilului muzica, iar studiile au aratat ca aceasta are un rol extrem de important in dezvoltarea cognitiva a celor mici, inca de cand sunt bebelusi.

Muzica ii ajuta pe copii sa isi dezvolte inteligenta

Cercetarile au aratat, de-a lungul timpului, ca muzica are efecte extraordinare asupra creierului copiilor, iar anumite melodii ii pot ajuta chiar sa isi dezvolte inteligenta. Grupurile de copii care luau lectii de muzica au fost comparate cu alti copii care nu participau la astfel de cursuri. In cazul copiilor din prima categorie, studiile au aratat o crestere a coeficientului de inteligenta (IQ).

Avantajele muzicii pentru copii (si nu numai)

Cursurile muzicale s-au dovedit a avea efecte extraordinare nu doar asupra copiilor, ci si asupra persoanelor in varsta. Un studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea North Western din Statele Unite a aratat ca muzica poate combate anumite afectiuni care apar odata cu inaintarea in varsta, cum ar fi problemele de memorie.

Un alt studiu, efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Toronto, Canada, a aratat ca exersarea la un instrument muzical ajuta creierul sa se dezvolte, ii ajuta pe copii sa retina mai usor si sa invete mai repede sa citeasca. La studiu au participat mai multi copii de 6 ani, care au luat lectii de pian, iar progresele lor au fost comparate cu ale altor copii care nu participasera la lectii muzicale.

Muzica vs. tehnologie. Cum putem pastra un echilibru

Chiar daca noile tehnologii fac parte din viata copiilor nostri si nu ii putem tine la distanta complet de ele, este important de retinut ca excesele sunt daunatoare.

Doctorul in biologie David Bueno i Torrens, autorul cartii "Cerebroflexia", sustine, intr-un interviu acordat publicatiei La Vanguardia, ca expunerea prelungita la noile tehnologii ar putea afecta dezvoltarea intelectuala:

"Noile tehnologii determina oamenii sa aiba mai putine conexiuni cu zona de gestionare a memoriei din creier, deoarece o parte a acestei functii a fost externalizata catre dispozitivele digitale

Abilitatile deprinse de copii atunci cand invata sa foloseasca tehnologia sunt, desigur, foarte importante, mai ales in era gadgeturilor. Exista si alte studii care au stabilit o legatura intre folosirea tehnologiei de catre copii si dezvoltarea cognitiva a acestora, iar parintii sunt indemnati sa fie atenti la timpul pe care cei mici il petrec pe tableta sau telefon.

Muzica este o alternativa ideala pentru timpul petrecut pe dispozitivele mobile. Si nu este vorba doar despre a asculta muzica, ci si despre a invata sa cante la un instrument. Daca observati ca atunci cand aude muzica cel mic este interesat de anumite sunete pe care le produc anumite instrumente sau ca incearca sa reproduca anumite sunete, este un semn clar ca el este pregatit sa invete sa cante la un instrument.

Lectiile de muzica in cadru organizat ii pot dezvolta o pasiune pentru un instrument pe viitor, dar il ajuta si sa isi canalizeze energia intr-o anumita directie, sa invete mai usor, fiind un exercitiu bun pentru memorie.

FOTO: Pixabay.com

Taguri Beneficii muzica copii

Articole recomandate

Citeste si despre