Ce rol important are muzica in primul an de viata al copilului: "Parintii ar trebui sa le cante bebelusilor cat mai mult"

/ / Modificat: 2023-12-04
Ce rol important are muzica in primul an de viata al copilului:

Atunci cand bebelusii sunt agitati sau nu reusesc sa adoarma, parintii ar face orice sa ii ajute sa se linisteasca. Multe mame le canta in soapta nou-nascutilor, iar majoritatea celor mici reactioneaza atunci cand aud ca li se fredoneaza o melodie. Acest gest banal poate fi mai util decat ai crede, potrivit unor cercetari recente. Cantatul nu doar ca ii ajuta pe bebelusi sa adoarma, dar contribuie la dezvoltarea limbajului.

Cercetatorii de la Universitatea din Cambridge au constatat, in urma unui studiu, ca fredonatul de melodii joaca un rol esential in dezvoltarea limbajului bebelusilor. Chiar daca nu ai voce, nu stii bine versurile sau ti se pare ca esti aritmic, orice incercare de a-i canta sugarului poate contribui la felul in care isi va dezvolta vorbirea. Cercetatorii au analizat 50 de bebelusi cu varste cuprinse intre 4 si 11 luni, carora le-au pus o melodie pentru copii, cantata de un profesor. Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista Nature Communications si au aratat ca micutii care au fost expusi la muzica au inceput sa repete sunete de frecventa joasa relativ devreme.

„Cercetarea noastra arata ca sunetele individuale ale vorbirii nu sunt procesate in mod fiabil pana la aproximativ 7 luni, chiar daca majoritatea sugarilor pot recunoaste cuvinte familiare pana in acest moment”, a declarat Usha Goswami, profesor de neurostiinta la Universitatea din Cambridge.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca expunerea copiilor mici la muzica si la cuvinte ritmice ii ajuta pe bebelusi sa invete mai usor sunete, apoi cuvinte si sa formeze propozitii.

„Parintii ar trebui sa le vorbeasca si sa le cante bebelusilor lor cat mai mult posibil sau sa foloseasca vorbirea directionata catre sugar, deoarece va face o diferenta in ceea ce priveste dezvoltarea limbajului”, a mai spus coordonatorul studiului.

Nu este pentru prima data cand o cercetare scoate la iveala efectele benefice ale muzicii asupra creierului sugarilor. Studiile anterioare au aratat faptul ca atunci cand le cantam bebelusilor, ii ajutam sa se regleze emotional si sa fie mai linistiti.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Muzica bebelusi Beneficii muzica copii

Articole recomandate

Citeste si despre