Tu ii spui copilului "Nu ai voie sa…"?

/ / Modificat: 2017-08-09
Tu ii spui copilului

"Nu ai voie sa sari in balta!", "Nu ai voie sa alergi prin casa!", "Nu ai voie sa iei jucarii cu tine la gradi!" - sunt interdictii pe care le impunem copiilor, in incercarea de a-i educa intr-un mod cat mai corect sau de a face lucrurile mai usoare pentru ei. Sau cel putin asta credem noi. Cat este, insa, de bine sa ii reduci copilului accesul la anumite lucruri sau cat de sanatos este sa ii interzici sa isi exprime revolta, supararea?

Ca adulti, stim ca lumea e guvernata de reguli tocmai pentru a nu se semana haosul. De aceea si incercam sa aplicam acest principiu la scara ceva mai mica, in familie, iar de cele mai multe ori "victime" ale celor mai multe reguli sunt chiar copiii. Si asemenea oamenilor mari, nici cei mici nu reactioneaza bine la “NU”.

De ce folosesc parintii "Nu ai voie sa…"?

In primul rand, pentru ca parintii care au acum 35-40 de ani asa au fost educati. Este expresia pe care au auzit-o la randul lor foarte des in copilarie si, odata intiparita in minte, este destul de dificil de insusit un alt mod de a vedea lucrurile. Practic, este un reflex format, care vine inconstient si vizeaza siguranta propriilor copii.

Exista o multime de articole de parenting in mediul online, inclusiv cursuri tinute de specialisti, insa putini sunt parintii care isi insusesc notiunile promovate de acestea si constientizeaza faptul ca exista o alternativa viabila la educatia restrictiva.

Cand si cum spunem "Nu ai voie sa…"?

Copilul invata explorand! El trebuie sa incerce un anume lucru pentru a intelege cum functioneaza, chiar daca asta inseamna sa treaca peste cuvantul parintelui care i-a spus "Nu ai voie sa…".

Pentru un copil, la fel ca si pentru un adult, interdictiile sunt frustrante, iritante. De aceea, trebuie sa gasesti o modalitate creativa de a-i interzice un anumit lucru. Pentru ca atunci cand va auzi "NU", va ajunge sa faca tocmai acel lucru exact cand nu esti atent.

Permis si nepermis poate fi exprimat intr-o sumedenie de moduri fara ca cel mic sa isi dea seama prea bine ca ceva ii este interzis. Acest lucru nu inseamna ca are voie sa faca orice, ci ca exista anumite limitari, carora insa trebuie sa le inteleaga scopul, sensul.

Explica-i! Chiar daca alegi sa ii spui "Nu ai voie sa", "Nu trebuie sa", fii pregatit si cu o explicatie. Arata-i "de ce", explica-i care sunt implicatiile. "Nu ai voie sa traversezi strada singur pentru ca te-ar putea rani o masina". In niciun caz nu raspunde la "de ce" cu "pentru ca asa spun eu" sau "pentru ca asa vreau eu". Si copilul are propria vointa, deci si el poate face ceea ce vrea urmand acest exemplu. Chiar daca este doar un copil, acesta trebuie sa inteleaga de ce i se interzice un anumit lucru pe care si-l doreste.

Nu te enerva! Copiii actioneaza foarte mult prin imitatie. Asadar, daca tu te enervezi atunci cand cel mic vrea sa faca lucruri "interzise", si el se va enerva si toata situatia va sfarsi prin tipete si plansete greu de gestionat. Cauta intotdeauna sa folosesti un ton calm. In felul acesta, nici copilul nu va avea puterea sa reactioneze urat.

Gaseste alternative! In loc sa spui "Nu!", poti spune "Vom vedea". Gaseste variante, ofera-i altceva in schimbul interdictiei. Amana acel lucru oferindu-i o alternativa cel putin la fel de interesanta. Ii poti spune: "Ne mai gandim, dar acum ce zici de asta…" sau "E o idee interesanta, dar hai deocamdata sa facem asta…".

Asadar, in loc sa te concentrezi pe actiunea pe care nu vrei sa o realizeze, axeaza-te pe ceea ce ti-ai dori sa faca. Astfel, pentru el va fi mai usor sa faca ceea ce ii este permis si isi va indrepta atentia spre lucrul dorit de tine.

Improvizeaza! Atunci cand il surprinzi uitandu-se la clipuri video violente, la desenele animate despre care i-ai spus ca nu e bine sa le urmareasca, ia-i telefonul sau tableta fara sa faci un caz din asta si improvizeaza ceva. Maimutareste-te, joaca o mica sceneta, imita personaje din desenele lui preferate. Practic, gaseste un mod distractiv de a-l face sa renunte la ceea ce facea. Va uita rapid si va intra in jocul tau.

De ce e bine sa evitam "Nu ai voie sa"

Copiii au propria lor personalitate pe care simt nevoia sa si-o manifeste. Interdictiile cresc nivelul de frustrare al celui mic, care nu intelege de ce el nu poate fi pe picior de egalitate cu adultii. Dincolo de epuizarea evidenta la care aceasta atitudine restrictiva te supune atat pe tine, cat si pe copil, copilul va dezvolta resentimente care se vor traduce ulterior, la maturitate, prin violenta verbala si fizica.

Copiii sunt programati sa puna la indoiala, sa analizeze, sa intrebe. Este modul in care se dezvolta. In momentul in care i se impune o restrictie, in mintea lui se nasc intrebari fara raspuns. Practic, i se blocheaza posibilitatea de a se manifesta asa cum crede el ca este bine. Si, in loc sa cresti un copil care isi exprima cu deschidere gandurile, opiniile, preocuparile, vei avea un copil frustrat, care se va inchide usor-usor in sine, care se va retrage in lumea lui, evitand sa mai socializeze pentru a nu-i fi ranite sentimentele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatie mama copii Disciplinare copii

Articole recomandate

Citeste si despre