Teama de tunete si fulgere la copii

/ / Modificat: 2010-06-23
Teama de tunete si fulgere la copii





 

Multi copii se tem de furtuni, de tunete si fulgere. Se ascund sub patura, plang sau, in cazuri extreme, chiar tipa la fiecare tunet si fulger. Sunt multe moduri in care parintii isi pot ajuta copiii sa nu se mai teama de furtuni.

Scapa de teama de tunete si fulgere

Cel mai important lucru pe care parintii il pot face pentru copilul care se teme de furtuna, este ca lor insile sa nu se fie frica de furtuni. Daca parintele se teme, copilul va simti acest lucru si automat va fi si el speiat de furtuna. Cu cat parintele este mai speriat, cu atat mai speriat va fi si copilul. Chiar daca parintilor le este teama, trebuie macar sa pretinda ca nu le este. Trebuie sa depuna efort ca sa ascunda aceasta teama. Cu cat parintele va fi mai calm, cu atat mai calm va fi si copilul.

In aceeasi nota, parintii trebuie sa dea cat mai putina importanta posibil furtunii. Cu cat se acorda mai multa atentie furtunii, cu atat este mai probabil ca cel mic sa fie atent la furtuna si la zgomotul produs de tunete si fulgere. Cand se aude zgomotul tunetului parintii pot spune "uaaau ce tare s-a auzit" apoi ii pot distrage copilului atentia.

Parintii, pot de asemenea, povesti copiilor spre Arca lui Noe. Le pot explica celor mici ca nu erau furtuni pe pamant pana atunci, si ii pot intreba cum cred ei ca s-au simtit oamenii cand a plouat pentru prima data. Cum s-au simtit Noe si familia sa cand au construit arca si daca copiii il credeau pe Noe cand spunea ca va veni furtuna. Ii pot intreba pe copii ce ar fi facut ei daca ar fi fost pe arca atat timp si cum s-ar fi simtit cand ar fi coborat de pe arca dupa ce ploaia a incetat.

Parintii trebuie sa isi ajute copiii sa depaseasca tema de furtuni, tunete si fulgere. Cu calm si povesti simple spuse copiilor in timpul furtunilor pentru a le distrage atentia, parintii isi pot ajuta copiii sa scape de aceasta teama.

Inventeaza povesti despre furtuni

Spunandu-i copilului povesti despre furtuni, tunete si fulgere, poti de asemenea sa il ajuti pe cel mic sa nu ii mai fie teama. Parintii pot inventa povesti despre ingeri care joaca bowling de exemplu, sau orice alt joc distrctiv. Trebuie evitate povestile care implica dispute si manie, pentru ca astfel de povesti pot perpetua emotiile negative pe care furtuna le creeaza copiilor.

Bunicii spuneau adesea ca atunci cand tuna si fulgera, trece Sfantul Ilie cu caruta, cu rotile ferecate de foc si fier.

Fobia de tunete si fulgere

Desi teama de sunete puternice este ceva obinuit la copiii mici si la prescolari, in general aceasta teama dispare pana cand copilul va fi la varsta scolara. Totusi, pentru unii copii, teama persista si poate chiar sa intervina in activitatile de zi cu zi. In cazul fobiei de tunete si fulgere, copiii care sunt extrem de speriati, pot sa urmareasca zilnic prognoza meteo sau pot chiar sa refuze sa participe la diferite activitati sportive sau alte activitati desfasurate in aer liber, daca pe cer exista chiar si un singur norisor.

Pentru acesti copii, ajutorul unui psihoterapeut poate fi extrem de important, pentru a ajuta copilul sa revina la rutina zilnica fara a fi nevoit sa evite diverse activitati.

Sunt cateva tehnici care au fost folosite de psihoterapeuti pentru a ajuta copiii cu astfel de fobii de tunete si fulgere. In primul rand psihologul ii va invata pe copii cum sa se relaxeze in timpul unei furtuni. Copiii sunt invatati, de asemenea, sa isi corecteze gandurile pline de anxietate despre tunete si fulgere si sa obtina informatii precise despre cand poate fi ingrijorat, cum sa fie in siguranta si cand este sa nu isi faca griji. Este foarte important ca cei mici sa puna in aplicare in timpul furtunilor ce au fost invatati de la psiholog.

Desi din pacate psihologii nu au puterea de a "provoca" furtuni in timpul sedintelor de terapie, sunt si alte modalitati prin care pot fi redate furtuni, pentru ca cei mici sa isi poata infrunta fobiile. Se pot achizitiona cd-uri care reproduc suntele unei furtuni, alte tunetelor si fulgerelor. Copiii sunt incurajati sa puna in aplicare ce au invatat in timpul sedintelor de terapie, atunci cand ascuta cd-urile.

Exista de asemenea si muzee unde sunt expozitii despre fulgere, unde fenomelul este explicat chiar pe intelesul copiilor.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teama la copii

Articole recomandate

Citeste si despre