Inaltimea copilului, tinta rautatilor celorlalti. Cum il ajuti?

/ / Modificat: 2011-04-12
Inaltimea copilului, tinta rautatilor celorlalti. Cum il ajuti?

Inaltimea difera de la un copil la altul si depinde cel mai mult de genele pe care le mosteneste de la parinti. Astfel ca unii sunt mai inalti, altii mai scunzi, insa cu totii vor sa se integreze cu succes in comunitatea din care fac parte. Totusi, extremele – fie o inaltime prea mare, fie prea mica – sunt de multe ori tinta unor glume proaste ale colegilor si celor din jur.

Multi copiii cad victima rautatilor celorlalti. Se rade de ei fie ca sunt prea inalti si slabi, ca sunt pitici si grasuni, ca au nasul mare sau ca poarta ochelari. Acestea sunt prejudecati si stereotipuri care persista din vremuri stravechi in orice societate si care pot avea un impact dezastruos asupra psihicului si modului de dezvoltare al copilului.

Cat cresc copiii?

Aproape orice parinte vrea sa stie inca de la nastere cam care va fi inaltimea sau greutatea copilului lor si fac tot felul de calcule in acest sens. Specialistii sustin ca centimetri sau greutatea castigate nu au o valoare atat de mare la fiecare masurare, ci mai degraba cresterea si respectarea unor parametrii normali ai ei in raport cu varsta pe care o are.

In primul an de viata, micutul tau creste cam 25 de cm in inaltime. Cu toate acestea, dimensiunile lui de la aceasta varsta nu sunt predictive pentru inaltimea lui de la maturitate. El va mai lua in jur de 11- 12.5 cm in plus in al doilea an de viata, iar in al 3-lea an cam 8 c,m. In perioada dintre 4 si 8 anisori, hormonul de crestere este esential. Orice deficit sau modificare a acestuia determina o viteza de crestere mai scazuta.

Incepand cu varsta de 3 ani, copiii iau anual cam 5-6 cm in inaltime, pana la varsta pubertatii cand apare un salt de crestere rapid, acestia crescand cu pana la 9 cm anual.

Incepand cu varsta pubertatii, hormonul de crestere se combina cu cei sexuali, iar punctul culminant de crestere apare in apropiere de instalarea pubertatii. La fete aceasta perioada se incadreaza undeva intre 11 si 13 ani, iar la baieti intre 14 si 15 ani.

Copiii mici de inaltime, probleme emotionale

Si copiii foarte inalti sunt tinte ale glumelor si ironiilor altor copii, insa cei mai predispusi rautatilor raman "piticii" sau copiii care au o inaltime mai mica decat media.

Ei sunt de asemenea, predispusi la a dezvolta depresii mult mai usor pentru ca se fac glume pe seama lor si nu sunt acceptati usor in grupuri de copii, fiind izolati si sunt chiar agresati. Cei mai afectati de problema inaltimii prea mici raman baietii. Fetele pitice sunt mai usor acceptate social decat baietii scunzi.

Chiar si parintii se roaga ca baietii lor sa fie inalti. De ce? Pentru ca societatea vede barbatii inalti ca fiind puternici, increzatori, de succes si mai doriti decat cei scunzi. Iar orice parinte isi doreste ca micutul lor sa fie cat mai avantajat in viata.

Cum ajuti copilul mic de inaltime sa aiba mai multa incredere in el?

In primul rand trebuie sa vorbesti cu el si sa ii insufli mereu ideea ca a fi mai mic de inaltime nu este un dezavantaj. El nu trebuie sa considere ca daca are o inaltime mai mica decat restul copiilor este ceva rau.

Cauta-i domenii si activitati care i se potrivesc

Daca prichindelul tau are o inaltime mica, in niciun caz nu este indicat sa il inscrii la un sport precum baschet sau volei. Desi, daca isi doreste foarte mult si pare extrem de interesat, atunci lasa-l sa incerce. Nu este indicat sa ii creezi ideea ca are interzis la anumite activitati. Insa poate practica o multime de alte sporturi in care inaltimea nu reprezinta un dezvantaj:

  • fotbal;

  • gimnastica;

  • hochei;

  • patinaj;

  • arte martiale etc.

Invata-l sa rezolve problema intr-un mod diplomat!

Cei care ironizeaza copilul asteapta intotdeauna o anumita reactie din partea lui: sa riposteze, sa planga, sa tipe, sa se enerveze etc. Atunci cand micutul refuza sa reactioneze astfel, ceilalti vor inceta cu astfel de rautati. Invata-l sa nu riposteze si sa raspunda diplomat ca nu e frumos ceea ce fac si sa plece din mijlocul conflictului.

Incurajeaza-l sa vorbeasca si sa raspunda!

Invata-l sa gaseasca raspunsuri la ironiile celorlalti: "oau, ce spirit de observatie ai!" este un exemplu. Il va pune pe rautacios intr-o situatie jenanta! Sau "faptul ca sunt scund este una dintre cele mai mari calitati ale mele". Ceilalti vor ramane socati si da dovada de incredere in el!

Copiii foarte inalti, probleme emotionale

Ai spune ca inaltimea prea mare nu este o problema si ca acesti copii ar trebui sa fie fericiti. In unele cazuri insa, cand copilul depaseste cu ceva centimetri media normala pentru varsta lui se va crea exact acelasi model ca in cazul scunzilor: va fi ironizat, luat in deradere si chiar izolat etc.

De data aceasta, cele mai frustrate sunt fetitele. Pentru baieti este de multe ori un avantaj sa fie mai inalti si nu sunt vazuti ca niste ciudati, insa fetele mult prea inalte sunt tinte ale glumelor si ironiilor.

Cum ajuti copilul foarte inalt sa aiba mai multa incredere in el?

Incurajeaza-l sa vada inaltimea lui ca pe o calitate! Invata-l sa fie recunoscator si multumit pentru inaltimea lui si sa o vada ca pe un avantaj in fata celorlalti.

Arata-i concret sau foloseste-te de exemple pentru a-i dovedi ca exista avantaje ale acestei inaltimi. De exemplu, ca poate vedea mai bine la un spectacol sau la un concert din mijlocul multimii, ca poate sa stea cat mai in spatele clasei si sa vada la tabla, ca poate juca baschet sau volei etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inaltime copil Inaltimea copilului influenta genetica Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre