De ce au parintii un copil preferat si cum ii afecteaza pe ceilalti frati aceste diferente

/ / Modificat: 2019-05-16
De ce au parintii un copil preferat si cum ii afecteaza pe ceilalti frati aceste diferente

Atunci cand ai mai multi copii, spui tot timpul ca ii iubesti pe toti la fel. Unii parinti, insa, recunosc ca au un preferat, altii nu o fac, dar o simt. Iar cei mici simt ca sunt iubiti in mod diferit sau chiar sunt convinsi ca unul dintre frati este favorizat de parinti.

Un studiu realizat de Universitatea din Califonia, SUA, a aratat ca 74% dintre mame si 70% dintre tati plac unul dintre copii mai mult decat pe celalalt sau pe ceilalti, in functie de cati copii exista in familie.

Oamenii de stiinta au intervievat fratii din familiile respective si a rezultat ca fratii mai mici simteau cel mai des aceste diferente facute de parinti in defavoarea lor.

De ce au parintii un copil preferat?

Pentru ca suntem diferiti si rezonam mai bine cu anumite patalogii, este ceva firesc ca parintii sa aiba un copil preferat, potrivit specialistilor. Mama poate prefera copilul in care se regaseste mai mult, care simte ca ii seamana foarte tare, mai ales comportamental.

Exista, insa, si situatii in care mama nu prefera un copil pentru ca acesta manifesta defectele unuia dintre parinti. Exista o multime de motive care contribuie la stabilirea unui preferat in mintea parintelui. Dar trebuie sa fie constient ca iubirea trebuie sa si-o manifeste in mod egal.

Cum ii afecteaza pe copii faptul ca parintele are un preferat

- Fratii mai mici au afirmat ca aceste diferente simtite de-a lungul vietii le-a afectat stima de sine. Din acest motiv, parintele nu trebuie niciodata sa faca comparatii intre copii. Expresiile ca "Fratele tau cum a putut sa faca asta?" sau "Fratele tau a luat o nota mai buna" sunt foarte daunatoare atat pentru copil, cat si pentru relatia dintre frati.

- Cel mic se poate simti defavorizat si nedreptatit de parinte in mod constant, iar in aceasta situatie poate sa dezvolte un comportament care sa permita abuzul pe viitor.

- Sunt situatii in care legatura dintre frati devine una foarte stransa pentru ca favoritul se simte vinovat de faptul ca este preferatul parintelui. Dar, in cele mai multe cazuri relatia dintre copii se deterioreaza din cauza ca gelozia si frustrarile celui care nu e preferat se vor revarsa intotdeauna asupra fratelui placut mai mult de parinte.

Pentru a evita aceste situatii neplacute, parintele trebuie sa dovedeasca prin fapte copiilor ca ii iubeste in mod egal, pentru ceea ce sunt. Atata mama, cat si tatal, trebuie sa-si faca timp sa desfasoare activitati cu toti micutii, insa si separat, cu fiecare copil in parte, pentru ca acestia sa se simta iubiti, apreciati si sa creeze o conexiune speciala cu parintii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frati

Articole recomandate

Citeste si despre