Copiii tai sunt dependenti unul de altul? Sfaturi de la un expert in inteligenta emotionala

/ / Modificat: 2021-08-11
Copiii tai sunt dependenti unul de altul? Sfaturi de la un expert in inteligenta emotionala

Toti parintii isi doresc sa aiba copii care sa se iubeasca, sa se inteleaga intre ei si sa se ajute atunci cand este cazul. Dar exista si reversul medaliei, atunci cand fratii devin dependenti unul de celalalt si multi parinti nu stiu cum sa gestioneze situatia.

Cum ne dam seama ca micutii nostri sunt dependenti unul de altul?

Fratilor care sunt dependenti unul de celalalt le este greu sa stea despartiti; se joaca impreuna in continuu, impartasesc aceleasi gusturi, aceleasi activitati si chiar aceiasi prieteni. Relatia de dependenta, potrivit psihologilor, poate fi reciproca, dar sunt mai multe cazurile in care unul dintre frati este cel care domina relatia, iar celalalt copil este dependent de el.

In aceste cazuri, multi parinti se intreaba daca este bine sa existe o astfel de relatie de dependenta si cum ar trebui sa gestioneze lucrurile.

Activitatile separate sunt benefice

Psihologii considera ca este important ca fiecare dintre copii sa aiba activitati pe cont propriu, sa invete sa isi asume responsabilitatea si sa fie independent, sa rezolve singur situatiile conflictuale si sa aiba propriii prieteni.

Sfatul expertului este ca adultii sa ofere, fara a impune, resurse care sa ii ajute pe copii sa se descurce unul fara celalalt.

Ce facem in cazul gemenilor?

Daca intre fratii de varste diferite este un anumit tip de relatie de dependenta, intre fratii gemeni se creeaza o legatura cu atat mai puternica. In acest caz, psihologii recomanda ca fiecare dintre copii sa aiba identitate proprie inca de mic, sa nu se identifice cu fratele geaman.

Este recomandat sa nu fie imbracati identic atunci cand cresc, sa aiba jucarii diferite, iar unii experti merg chiar mai departe si recomanda inscrierea copiilor in clase separate la gradinita si la scoala. Aceasta decizie este una care trebuie sa fie luata de familie, pentru ca, in unele cazuri, separarea gemenilor in acest fel ii poate face pe copii sa sufere.

Atunci cand copiii mai cresc, ar putea fi o idee buna sa ii duceti la sporturi diferite, in functie de preferintele lor, sau sa le amenajati camere separate in casa, daca este posibil. Psihologul Sonia Martínez Lomas atrage atentia ca, desi noi le oferim resursele necesare pentru a fi independenti, copiii sunt cei care aleg cum si cu cine vor sa isi imparta timpul si sa se joace. Specialista in inteligenta emotionala ii indeamna pe parinti sa fie atenti la comportamentul copiilor: daca atunci cand fratii sunt separati sunt tristi sau nu doresc sa se joace cu alti copii, este recomandat sa apelam la sfatul unui expert.

Faptul ca fratii petrec mult timp impreuna ii face pe parinti sa creada ca le va fi greu sa isi faca prieteni pe cont propriu, dar nu este neaparat asa. Parintii trebuie sa inteleaga ca, de multe ori, aceasta este o alegere asumata a copiilor, pentru ca se simt in siguranta unul langa celalalt, au incredere in ei si se distreaza de minune.

Jocurile de rol pot sa ajute

Exista situatii in care unul dintre copii este dominant si celalalt supus. In acest caz, este important ca parintii sa identifice corect situatia si sa actioneze in consecinta. De multe ori, parintii sunt cei care ii influenteaza in acest sens, inconstient. In multe familii primul nascut este educat pentru a fi mai responsabil, mai grijuliu si mai protector fata de fratele mai mic. Nu este de mirare ca fratii mari ajung sa isi asume rolul de lideri si sa fie dominanti in relatia cu cei mici.

Daca observam ca un frate se ascunde tot timpul in umbra celuilalt atunci cand ia o decizie, trebuie sa il incurajam sa isi spuna parerea si sa aiba opinii proprii. Aceste decizii pot fi incurajate chiar in cele mai banale alegeri, cum ar fi cu ce sa se imbrace, ce joc vrea sa joace sau ce aroma de inghetata prefera. Putem face jocuri de rol in care sa ii cerem fratelui cu mai putina initiativa sa fie cel care dirijeaza jocul sau chiar sa il incurajam sa ia o decizie care priveste organizarea timpului liber - Sonia Martínez Lomas.

In concluzie, faptul ca fratii se simt bine unul in compania celuilalt si vor sa se joace impreuna nu este un lucru rau. Daca vedem ca relatia dintre ei devine una de dependenta, care le afecteaza alte laturi precum socializarea cu alti copii sau capacitatea de a lua propriile decizii, atunci este cazul sa intervenim. In cazul in care va simtiti depasiti de situatie, puteti apela oricand la sfatul unui psiholog.

Foto: pixabay.com/Victoria Borodinova

Taguri Dependenta Frati

Articole recomandate

Citeste si despre