Cum sa eviti gelozia cand apare un fratior

/ / Modificat: 2019-02-28
Cum sa eviti gelozia cand apare un fratior

Gelozia nu este doar un sentiment pentru oameni mari. Copiii in egala masura au aceste trairi, iar ele au ca subiect apropierea dintre mama si tata – copilul e gelos pe unul dintre parinti – sau atentia acordata fratelui, de obicei fratelui mai mic.

Evitarea acestui sentiment este o provocare pentru parinti, dar nu este o misiune imposibila.

Din momentul in care un frate mai mic se alatura familiei, gelozia apare ca o reactie fireasca. Este teama copilului de a-si pierde afectiunea parintilor.

Cu toate acestea, chiar si atunci cand se lupta pentru a castiga dragostea parintilor, copiii pot invata multe. Cum ii putem indruma in acest proces de invatare, astfel incat sa poata evita aceasta grija obsedanta de a pastra pentru sine dragostea celor mari?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa il informezi ca esti insarcinata si asta inainte ca el sa afle acest lucru de la alte persoane. Mai mult, este necesar sa le explici in prealabil ca bebelusii au nevoie de multa grija, pentru ca nu sunt capabili sa faca mai nimic singuri. In acest scop, poti folosi fotografii sau videoclipuri de cand el insusi a fost mic, astfel incat sa poata intelege mai usor.

Pe de alta parte, asigura-te ca se integreaza bine in pregatirile pentru sosirea fratelui mai mic. Pentru a face acest lucru ii poti arata ecografiile si il poti pune sa iti atinga burta atunci cand bebe misca. In felul acesta va intelege, in masura in care poate la varsta lui, faptul ca in tine creste o noua viata si nu e vorba doar de o jucarie.

Simptomele geloziei la copii

  • Manie, neliniste, nesiguranta, tristete. Aceste sentimente se pot manifesta prin dureri de cap, insomnie sau greata.
  • Refuzul complet al fratelui mai mic.
  • Ar putea intra intr-o faza de regresie, incercand sa il imite pe fratele mai mic. In aceste cazuri, el revine la acele comportamente pe care le abandonase, cum ar fi sugerea degetelor sau mersul de-a busilea.
  • Incearca sa atraga atentia cu orice pret;
  • Manifesta un comportament agresiv, ajungand la o confruntare verbala sau chiar fizica.

Cum sa evitati gelozia

Desigur, nu exista o formula magica legata de aceasta misiune. Cu toate acestea, datorita instrumentelor potrivite, il vei putea ajuta pe copil sa isi canalizeze acest sentiment.

Rezerva-le timp. Incearca sa stai mai mult cu ei, oferindu-le timp de calitate. Acest factor este foarte important pentru a nu se simti inlocuit din cauza sosirii in familie a fratiorului.

Fa-l partas la cresterea celui mic. Asigura-te ca participa la ingrijirea fratiorului. In functie de varsta copilului mai mare, ii poti incredinta diferite sarcini. In acest fel il vei face sa simta ca este o parte importanta a familiei.

Trateaza-i in mod egal. Incearca sa le oferi un tratament echilibrat ambilor copii. Chiar daca afectiunea este impartita in parti egale, in multe cazuri va trebui sa fii ceva mai atent la cel mic. E important ca fratele mai mare sa nu se simta neglijat.

Nu schimba rutina. Daca inainte de nasterea fratiorului aveai cu cel mare momente de apropiere, mergeati impreuna la locul de joaca, la cinematograf, incearca sa nu neglijezi aceste momente, ci sa le pastrezi in viata voastra de zi cu zi.

Evita comparatiile. Nu face comparatii intre copii. Unele dintre comentarii pot parea doar simple observatii, dar modul in care le rostesti poate avea un impact major asupra copiilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gelozie Gelozie copii Gelozie frati

Articole recomandate

Citeste si despre