Cum ii explici copilului pierderea locului de munca?

/ / Modificat: 2013-08-21
Cum ii explici copilului pierderea locului de munca?

Pierderea locului de munca este un eveniment dificil in viata unei familii. Multi parinti ascund aceasta veste copilului, din dorinta de a-l proteja si a nu-l face sa sufere. Specialistii sustin ca astfel de vesti nu trebuie tinute ascunse de urechile celui mic, intrucat pana si un copil sub 2 ani este capabil sa resimta tensiunile si negativitatea care plutesc in caminul vostru si sa devina confuz si agitat.

Ascunderea adevarului poate avea un impact negativ mai puternic asupra dezvoltarii lui decat sinceritatea! Un lucru este cert: daca vrei sa iti protejezi cu adevarat copilul, este important sa ii spui adevarul cu privire la situatia grea prin care trece familia, dupa ce unul dintre membri a ramas fara serviciu. Important nu este daca sa ii spui sau nu, ci modul in care ii transmiti aceasta informatie, astfel incat sa aiba un impact negativ minim asupra lui si sa se simta in siguranta si protejat tot timpul.

Pastreaza discutia cu copilul intr-un registru adevat varstei lui!

Vestea ca unul dintre membrii familiei si-a pierdut locul de munca este destul de greu de suportat de copil, de aceea, trebuie impartasita cu multa grija si atentie la detalii. Nu ii poti vorbi despre recesiune, criza, bugete, disponibilizari sau concedieri, intrucat nu va intelege, iar confuzia ii va crea o stare accentuata de nervozitate.

La copilul mic, vestea trebuie sa fie data cat mai simplu si clar, cu cuvinte pe intelesul lui: "tati nu va mai munci o perioada si va sta mai mult timp pe acasa". Daca este scolar, poti adauga cateva informatii suplimentare, dar fara a intra in detalii: "mami nu mai are acum un loc de munca, deoarece compania pentru care lucra s-a inchis".

La adolescenta, ii poti explica ca "firma la care lucra tati nu mai are bani si a luat decizia de a da afara o serie de angajati, printre care si pe el". Aceste explicatii stimuleaza copilul sa puna intrebari. Acestea te pot ajuta in incercarea de a-l face sa inteleaga mai bine situatia. Este indicat sa raspunzi cat mai sincer la ele, dar pe intelesul lui.

Explica-i consecintele pierderii locului de munca!

Explica-i, cat mai pe intelesul lui, cum il va afecta aceasta situatie. Explica-i ca vor fi mai putini banuti in pusculita familiei si ca va trebui sa reduceti din cheltuieli. Nu il baga in detalii minore, ci pune-l la curent cu efectele mari:

  • fara achizitionarea unor jucarii noi, o perioada;
  • intreruperea temporara a cursurilor extracurriculare - sportive, artistice etc.;
  • iesiri mai rare in oras, la masa sau film;
  • anularea/amanarea taberei sau a vacantei in care trebuia sa mergeti etc.

Asigura-l ca va fi bine, expunandu-i planul pe care-l aveti!

Este important ca cel mic sa stie ca este vorba de o situatie temporara si ca aveti un plan pentru a va reveni din acest impas. De asemenea, este bine sa stie ca il iubiti foarte mult, orice s-ar intampla, ca este in siguranta langa voi si ca nu trebuie sa isi faca griji, caci lucrurile vor reveni la normal, dar cu putina rabdare.

Tine-l la curent cu evolutia lucrurilor, anuntandu-l ca iti cauti constant de lucru si, cand vine momentul angajarii, da-i vestea cea buna. In rest, incearca sa ii pastrezi o rutina cat mai normala, sa gasiti metode ieftine sau gratuite de a va distra si sa petreceti timp de calitate impreuna.  

Tu crezi ca este o idee buna sa spui copilului ca ai ramas fara serviciu? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Discutii parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre