Certurile in fata copilului: cat de sanatoase sunt?

/ / Modificat: 2018-08-03
Certurile in fata copilului: cat de sanatoase sunt?

Conflictele intr-un cuplu sunt inevitabile. Si pot fi o ocazie foarte buna pentru ca partenerii sa se cunoasca mai bine unul pe celalalt si sa isi consolideze relatia. Cat de folositor este pentru copii sa asiste atunci cand mama si tata se cearta?

O cercetare aparuta in acest an pune in discutie impactul emotional negativ pe care il au disputele parintilor asupra celor mici. Studiul efectuat de cercetatori de la University of Vermont a aratat ca chiar si micile certuri pot provoca traume pe termen lung copiilor. Martori ai micilor dispute zilnice dintre parinti, copiii pot deveni anxiosi si hipervigilenti, atentioneaza studiul.

Cum reactioneza copiii la certurile parintilor

Conflictele parentale afecteaza dezvoltarea mentala a copiilor, abilitatile lor sociale si emotionale dar si reusita scolara. Chiar si bebelusii de sase luni au prezentat simptome de anxietate atunci cand parintii aveau o disputa. O alta cercetare facuta de catre University of York a aratat ca micutii sunt mult mai afectati de certurile parintilor decat de divortul acestora.

Copiii pot avea tulburari de atentie sau deveni la randul lor agresivi, pentru a atrage atentia parintilor si pentru a-i "face" sa nu se mai certe.

Totodata, micutii pot dezvolta probleme comportamentale. In plan fiziologic, unii copii pot avea tulburari de somn, dureri de cap sau de burta. Nu stiu cum sa gestioneze si sa isi faca relatii. Chiar si relatile dintre frati au de suferit: fie sunt exagerat de protectori unii fata de altii, fie dezinteresati.

O cercetare de la UCLA din 2002 a urmarit impactul certurilor parintilor asupra copiilor, odata ajunsi maturi. Adultii crescuti in conflicte parentale aveau probleme cu imunitatea, depresie, dependenta de substante, probleme de relationare, reactivitate emotionala, probleme cardio-vasculare.

Exista certuri "sanatoase"?

Specialistii fac distinctia intre conflictele distructive si cele constructive. Conflictul distructiv este unul amenintator, in care exista agresiune verbala sau fizica, umilire, obiecte aruncate, usi trantite, taceri acuzatoare. Conflictul constructiv presupune ascultare activa din partea partenerilor, lipsa atacului la persoana, centrarea pe problema si pe rezolvarea ei, disponibilitatea de a face compromisuri.

Studiile au aratat ca doar conflictele distructive dintre mama si tata afecteaza securitatea emotionala a copilului. Conflictele constructive insa il invata cum sa gestioneze momentele dificile si de dezacord cu ceilalti.

Cum sa te certi constructiv

Pentru a putea gestiona sanatos o disputa cu partenerul de cuplu, este de preferat sa il tratezi cu respect. Incearca sa eviti sa va certati in fata copilului, nu il implica pe cel mic in discutia voastra si nu ii permite nici lui sa se amestece.

Daca simti ca lucrurile iti scapa de sub control in timpul discutiei, ia o pauza. Mai mult, porneste de la premisa ca partenerul are intentii bune in ceea ce face sau spune si arata-i empatie. Si nu uita ca impreuna sunteti o echipa!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Conflicte cuplu Certuri parinti Impact certuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre